avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Intrebare
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Intrebare

Buna ziua,


O SC cu mai putin de 50 de angajati doreste externalizarea serviciilor de SSM. Mentionez ca nici administratorul nici alta persoana din firma nu au curs de SSM.
As dori cateva informatii legate de persoanele/firmele abilitate pentru SSM si procedura. Am inteles ca mai intai trebuie sa detina certificat de abilitate si ca persoana respectiva ar trebui sa aiba si calitatea/calificarea de evaluator de riscuri nu doar inspector de protectia muncii. Sau fiind abilitati au automat si calitatea de evaluator de riscuri? Am mai inteles ca in contractul de colaborare trebuie neaparat specificat la obiectul de activitate prestarea serviciilor si nu doar consultanta in domeniul SSM. Ar mai fi alte lucruri pe care ar trebui sa le stiu inainte de contractarea unei firme, nu de alta dar nu as vrea sa platesc si sa am surpriza ca nu este suficient sau complet. Si inca o intrebare legata de intervalul de timp la care se fac instruirile adica lunar sau trimestrial? Am discutat cu doua persoane din domeniul SSM si una mi-a spus ca instruirea se face trimestrial sau chiar semestrial si cealalta persoana mi-a spus ca instruirea trebuie facuta lunar, e vorba despre persoane cu functii de executie, conditii normale de munca, fara masini, utilaje, etc.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 15:15, 8 Ianuarie 2012
Serviciu extern este compus din persoana abilitata si eventual angajati cu studii ssm.
Are forma juridica ( PFA, Intrep. Individuala ) functianeaz ca o firma, cu CUI, stampila, emite factura pe suma prestat, plateste impozite si taxe.
Persoana abilitata de ITM, are o diploma pe care trebuie sa o ataseze la contractul incheiat.
Ca sa fie abilitat , trebuie sa aiba vechime in domeniu, studii sup., sa aiba curs superior de 180 ore - cursul de evaluare.
Deci persoana abilitata va va face si lucrarea de evaluare a riscurilor pe meserii/ loc de munca.
Contractul contine specificat ,ce obligatii au fiecare dintre parti.
Se negociaza sumele pentru
dosar evaluare,
dosar ( decizii, instr. proprii., plan prev si protec, normative EIP )
dosar de cercetare acc. de munca,
instruirea periodica.
Sunt mai multe modalitati de stabilire a sumelor cerute : unii cer o suma fixa / angajat/ lucrator
Sa zicem 20 ron, ori 50 lucratori- faceti socoteala !
Altii solicita o suma totala, negociata.
Perioada de instruire se stabileste dupa evaluarea de riscuri.
Daca aveti angajati : sofer, electrician, fochist, stivuitorist, sudor etc.( meserii care trebuiesc autorizate periodic ) la acestia se face lunar.
La cei care lucreaza la birou la 3 luni, la cei care sunt personal TESA la 6 luni.
Suma ceruta de serv. extern este in functie de gradul de risc de acc. de munca.
In concluzie, discutati cu mai multe serv. externe si alegeti ce va convine.
Aveti insa mare grija, sunt unii care promit marea cu sarea, se bazeaza ca nu cunosteti legislatia din domeniu , va cer multi bani si nu fac lucrurile cum trebuie.
Cititi din HG 1425/06 actualizata atr. 15, cele 33 de puncte trecute acolo sunt obligatia ( legea zice a angajatorului ) serv. extern. Daca le stiti , nu veti putea fi pacalita.
Succes !

Nu trebuie sa aiba diploma de evaluator de risc HG 1425/2006 cu modificarile si completarile ulterioare prevede un curs postuniversitar in domeniul SSM cu o durata de 180 ore, fara sa se precizeze ce curs
Art 50 lit. c) absolvirea cu diplomă sau certificat de absolvire, după caz, a unui program de învăţământ postuniversitar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată de cel puţin 180 de ore.

ATENTIE in mod legal serviciul extern de prevenire si protectie va efectua doar instruirea introductiv generala + toata documentatia necesara dar instruirea la locul de munca, instruirea periodica si instruirea periodica suplimentara tr facuta de angajatii dumneavoastra si mai tr stiut ca :
L 319/2006 Art. 6 (2) In cazul in care un angajator apeleaza la servicii externe, acesta nu este exonerat de responsabilitatile sale in acest domeniu.

Intervalul intre doua instruiri periodice este stabilit prin HG 1425/2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
"ART. 96 (2) Durata instruirii periodice, intervalul dintre două instruiri şi periodicitatea verificării instruirii vor fi stabilite prin instrucţiuni proprii, în funcţie de condiţiile locului de muncă şi/sau postului de lucru.
(2^1) Intervalul dintre două instruiri periodice nu va fi mai mare de 6 luni.
(3) Pentru personalul tehnico-administrativ intervalul dintre două instruiri periodice va fi de cel mult 12 luni."
Dumneavoastra hotarati, sofer, sudor etc la o luna? Nu scrie nicaieri.
Multumesc pentru raspunsuri.
Asa cum am mai precizat mai sus nici administratorul si nici vreun alt angajat nu au deocamdata nici un curs de SSM.
Inteleg ca in mod legal serviciul extern va putea efectua doar documentatia necesara si instruirea introductiv generala?
Pentru instruirea la locul de munca si instruirea periodica ar trebui neaparat sa angajam o persoana care are curs SSM?
Am primit o oferta pentru serviciu extern de SSM care continea si consultanta pentru instruirea la locul de munca si instruirea periodica, sa inteleg ca este vorba doar de consultanta si nu de prestarea serviciului efectiv? Adica nu este suficient?
Ma bucur enorm ca cineva documentat si argumentat posteaza pe subiecte ssm.
@inspectorssm, va rog sa cititi si "In atentia specialisti ssm " si sa postati parerea dvs.
Atunci voi considera ca sunteti un coleg de breasla cum mi-am dorit sa am pe forum.
Dvs. procedati coret, va sustineti argumentatia cu art. din lege.
Eu , mai fac referire si la practica care ne omoara !!
Cati inspectori ITM, atatea interpretari ale legii, si masuri in Planul de Masuri, completat dupa control.
Daca sunteti inspector ssm la un ITM, imi dati dreptate!
Daca sunteti doar specialist in domeniu si va ocupati cu organizarea ssm, Iar o sa-mi dati dreptate.
E adevarat, legea nu precizeaza ce curs ( denumirea) de 180 ore trebuie efectuat. Dar la dosarul de abilitare care se depune la ITM, toti au acest curs de evaluare, care este indispensabil in activitate, evaluarea fiind obligatorie conf. legii.

Intervalul intre doua instruiri periodice este stabilit prin HG 1425/2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
"ART. 96 (2) Durata instruirii periodice, intervalul dintre două instruiri şi periodicitatea verificării instruirii vor fi stabilite prin instrucţiuni proprii, în funcţie de condiţiile locului de muncă şi/sau postului de lucru.
(2^1) Intervalul dintre două instruiri periodice nu va fi mai mare de 6 luni.
(3) Pentru personalul tehnico-administrativ intervalul dintre două instruiri periodice va fi de cel mult 12 luni."
Dumneavoastra hotarati, sofer, sudor etc la o luna? Nu scrie nicaieri.


Deci, evaluarea riscurilor o face serv. extern. Rezulta riscuri de acc. munca, pe meserii / loc de munca.
Se intocmesc instructiuni proprii tot de care Serv. extern.
E adevarat, legea nu prevede intervalul de instruire pe meserii. Acesta se stabileste de cel care a efectuat evaluarea si stie cat de mari sunt risc. de acc. si boli prof. ptr. fiecare meserie.
Meseriile care le-am enumerat eu, au cele mai mari riscuri de aceea trebuiesc autorizate periodic. Sunt atatea materiale de prelucrat incat o instruire la 3 luni nu este suficienta. Legea ne da posibilitatea sa stabilim intervalele cum credem, totul este ca lucaratorul respectiv sa aiba o instruire completa.
Legea spune ca angajatorul stabileste intervalul prin instr. proprii.
In practica specialistul ssm, o face, deoarece angajatorul nu cunoate legea, procedura, si de fapt, de aceea a angajat un specialist si il plateste.!!!
V-am spus practica ne omoara, ca la teorie suntem buni cu totii!

"Pentru instruirea la locul de munca si instruirea periodica ar trebui neaparat sa angajam o persoana care are curs SSM?"

Nu tr sa angajati pe nimeni, Instruirea la locul de muncă si Instruirea periodică se face de către conducătorul direct al locului de muncă, tematica instruirilor va fi intocmita de serviciul extern si va fi aprobata de angajator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instruirea conducatorului unitatii ady09 ady09 buna seara va rog niste precizari cine face instruirea conducatorului societatii, a administratorului sa a altor lucratori cu functie de conducere, inclusiv ... (vezi toată discuția)
Instruire periodica - lucrator desemnat bngabriel bngabriel Cine poate face instruirea periodica pentru o persoana cu atributii de lucrator desemnat. (vezi toată discuția)
Pfa tutunarudenisa tutunarudenisa Buna ziua. Avand functia de inspector SSM, la societatea care lucrez, pot sa devin PFA, atata timp cat vechimea in munca nu-mi permite sa fiu si evaluator de ... (vezi toată discuția)