avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... instruirea conducatorului unitatii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

instruirea conducatorului unitatii

buna seara
va rog niste precizari
cine face instruirea conducatorului societatii, a administratorului sa a altor lucratori cu functie de conducere, inclusiv a conducatorilor locurilor de munca?
in cazul in care o societate nu are angajat lucrator desemnat si are contract cu serviciu extern, acesta poate face instruirile celor mentionati mai sus ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Octavia Turbatu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 09:29, 9 Februarie 2012
Instructajul periodic se face de catre conducatorul locului de munca, pe baza tematicilor si a mat. de instruire intocmite de serv. ex. / lucrat. desemnat.
In fisa trebuie sa fie 3 semnaturi : cel instruit, cel care a facut instr., si cel care verifica instr.
La cond. LM., poate sa se faca instruirea de catre serv. ex.
atunci conducatorul locului de munca pentru personalul TESA si al altor sefi de echipa fiind conducatorul societatii si inseamna ca acesta ar trebui sa faca instruirea periodica pentru acestia?
ori conducatorul societatii apeleaza la serv externe tocmai pentru a scapa de aceasta.
in acest caz angajatorul poate dispune ca serv extern sa faca aceasta instruire ca reprezentant al sau?
multumesc
Conducatorul societatii nu apeleaza la serviciul extern petru ca acesta sa faca instruirea lucratorilor la locul de munca si periodica.
Serviciul extern intocmeste documentatia SSM (evaluare, plan de prevenire, instructiuni, tematici etc) si efectueaza instruirea introductiv generala a lucratorilor.
ART. 85
Instruirea introductiv-generală se face de către:
a) angajatorul care şi-a asumat atribuţiile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă; sau
b) lucrătorul desemnat; sau
c) un lucrător al serviciului intern de prevenire şi protecţie; sau
d) serviciul extern de prevenire şi protecţie.
ART. 91
(1) Instruirea la locul de muncă se face de către conducătorul direct al locului de muncă, în grupe de maximum 20 de persoane.
ART. 96
(1) Instruirea periodică se efectuează de către conducătorul locului de muncă.
si totusi la conducatorul unitatii , care are functia in societate de director general ,cine ii face instruirea?
Nu se face. Argumente:
ART. 83
Instruirea introductiv-generală se face:
a) la angajarea lucrătorilor definiţi conform art. 5 lit. a) din lege;

Art. 90 alin. (2) Instruirea la locul de muncă se face tuturor lucrătorilor prevăzuţi la art. 83,
Art. 5 lit. a) lucrator - persoana angajata de catre un angajator, potrivit legii, inclusiv studentii, elevii in perioada efectuarii stagiului de practica, precum şi ucenicii şi alti participanti la procesul de munca, cu exceptia persoanelor care presteaza activitati casnice;

Nu se spune nimic de angajator
Angajatorul fiind definit separat:
Art. 5 lit. b) angajator - persoana fizica sau juridica ce se afla in raporturi de munca ori de serviciu cu lucratorul respectiv şi care are responsabilitatea intreprinderii şi/sau unitatii;

Alte discuții în legătură

Instruire lucratori ady09 ady09 buna seara. in cazul unei societati care nu are organizta activitatea ssm si nu are fise individuale pentru angajati desi acestia sunt angajati de mai mult ... (vezi toată discuția)
Intrebare mihaela495 mihaela495 Buna ziua, O SC cu mai putin de 50 de angajati doreste externalizarea serviciilor de SSM. Mentionez ca nici administratorul nici alta persoana din firma ... (vezi toată discuția)
Invitatie la discutii / intrebari despre accidentele de munca Octavia Turbatu Octavia Turbatu Am observat ca cel mai mare numar de vizualizari (172) l-a avut un subiect legat de un acc. de munca mortal. Invit atat angajatorii cat si lucratorii sa puna ... (vezi toată discuția)