avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1240 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... instruirea conducatorului unitatii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

instruirea conducatorului unitatii

buna seara
va rog niste precizari
cine face instruirea conducatorului societatii, a administratorului sa a altor lucratori cu functie de conducere, inclusiv a conducatorilor locurilor de munca?
in cazul in care o societate nu are angajat lucrator desemnat si are contract cu serviciu extern, acesta poate face instruirile celor mentionati mai sus ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Octavia Turbatu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 09:29, 9 Februarie 2012
Eu consider ca si cond. /administratorul/ dir. general, trebuie instruit.
1. In primul rand, aproba si semneaza documentele.
2. Primeste informari periodice, despre neregulile gasite la controalele interne, si trebuie sa ia masuri sa le remedieze.
3.Trebuie sa cunosca legislatia existenta, aceea nou aparuta, care il obliga sa ia masuri in conformitate.
Obligatii angajator- drepturi lucratori, plan de rev. si rep. a mijl. tehnice, Hg 1028/2006, instr. de birou ( de, LM e in birou) sunt destule tematici de instruie, sa zicem de doua ori pe an.
Daca are un acc. de munca, ITM va cere fisa de instruire, NU?
4. Astfel , se respecta legea, dar si are cunostinte SSM.
5. Personal, eu discut ( fac instruirea ) cu angajatorul, ii aduc la cunostinta, sa nu zica ca nu a stiut, si il pun sa semneze documentele, chiar si fisa.
La urma urmei, la un control, inspectorii sunt multumiti ca angajatorul isi respecta obligatiile, si nu mai are importanta cine il instruieste!!
Tocmai prin natura muncii si a raspunderii pe care o are tr sa cunoasca legislatia in domeniu. Ca discutati cu el si il informati ca sa scuteasca din timpul lui, f. bine dar fisa de instruire, nu are cum sa existe legal pentru conducatorul societatii.
ITM-ul nu cere asa ceva.
Mie imi place sa lucrez strict in limitele legislatiei, poate imi explicati si mie cine este conducatorul locului de munca care ii face instruirea. Daca o faceti dumneavoastra, serv extern e inafara legii
Cred ca totusi art.83 din norme e foarte clar cui i se face instruirea, ma refer la cea consemnata in fisa individuala, restul informari , discutii etc tin de contractul dumneavoastra..
Fara suparare sotului dumneavoastra (ca am inteles ca el e seful) cine ii face instruirea?
El e SEFU....! De 33 de ani asteapta clipa asta !
Am avut discutia asta cu un inspector ITM si a zis ca trebuie sa angajam un..serv. ex.!:stunned:
Ce sa va spun, nu-mi da salariu la timp, nu mi-a facut inca instrurea ssm, ma streseaza psihic, ce mai, o sa-l reclam la ITM.!! :((

Dar va intreb, daca angajatorul are un acc. de munca, trebuie sa am si sa fac toate documentele ca in cazul orcarui lucrator ?
Primul lucru pe care il cere ITM este fisa de instruire !
Cu ceva timp in urma lucram ca LD, la o firma mica, cu angajator si 3 lucratori !
Am propus chiar angajatorul cond. LM, iar la control, am subliniat treaba asta, si mi s-a spus ca e ok !
Eu cred ca totusi, daca lucrurile sunt in ordine in general, se mai admit si scapari de la lege, daca nu fac rau nimanui .
Pana la urma, si inspectorii ITM sunt oameni , din pacate exista si reversul , ca sa fim sinceri pana la capat!
Ca faceti ceva suplimentar fata de lege nu poate strica, eu m-am referit strict la litera legii. Din punctul meu de vedere cred ca e o scapare a legii, ca multe altele (a se vedea traseul de deplasare unde nu se mai mentioneaza timpul de deplasare in fisa de instruire dar apare in definitia accidentului de traseu asa ca unii au gasit o solutie acoperitoare si iau o declaratie tip, pe propria raspundere, de la lucrator, cu traseul de deplasare mijlocul de transport si durata deplasarii pe care o adauga in fisa).
Gluma, gluma cu instruirea dumneavoastra dar cu ceva ani in urma a fost o campanie de control a serviciilor externe unde in tematica era mentionat faptul ca se vor verifica pe langa documentele specifice serviciilor externe si indeplinirea obligatiilor angajatorului pe linie SSM fata de proprii angajati. Si ca spuneati de inima inspectorului, am vazut amenda pt lipsa instruirii proprilor lucratori pe care eu nu o consider normala dar.......unii interpreteaza legea numai in litera ei si uita de spiritul legii.
Strict dupa lege in cazul unui accident nu ar tr. ceruta fisa de instruire.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2012
inspectorSSM, utilizator
Lege, lege, nu vedeti ca in acest moment, folosim cuvantul asta, cum ne convine .
Cine poate sa impuna cuiva sa fie ca in LEGE !
Multi angajatori, carora le spun ce prevede / obliga legea, ma privesc cu un zambet in coltul gurii, gen " ma lasi cu legea ta."
Altii incep sa tipe ca legea e proasta, daca fac tot ce scrie in ea, dau faliment. Mai bine pun lacatul si se duc acasa !
Acum ca se schimba iar ministru muncii, cine stie ce legi se mai dau sau se abroga cele vechi!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instruire lucratori ady09 ady09 buna seara. in cazul unei societati care nu are organizta activitatea ssm si nu are fise individuale pentru angajati desi acestia sunt angajati de mai mult ... (vezi toată discuția)
Intrebare mihaela495 mihaela495 Buna ziua, O SC cu mai putin de 50 de angajati doreste externalizarea serviciilor de SSM. Mentionez ca nici administratorul nici alta persoana din firma ... (vezi toată discuția)
Invitatie la discutii / intrebari despre accidentele de munca Octavia Turbatu Octavia Turbatu Am observat ca cel mai mare numar de vizualizari (172) l-a avut un subiect legat de un acc. de munca mortal. Invit atat angajatorii cat si lucratorii sa puna ... (vezi toată discuția)