avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... problema asociatie de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

problema asociatie de locatari

ce modalitate legala exista pentru ca o reparatie la instalatiile comune sa fie decontata unei persoane fizice (e vorba de un nou vecin care este instalator calificat, dar care nu are firma), care ne-ar percepe un tarif mai mic si ar face reparatia si intr-un timp mai scurt? Exemplu concret: recent am am avut o defectiune (s-a spart o teava si s-a inundat subsolul). Administratorul a chemat o PFA pe care o agreeaza si care ne-a perceput pt. reparatie 1000 lei (materialele costand numai 300 lei). Vecinul respectiv isi oferise serviciile la jumatate din pret (adica numai 200 lei manopera). Administratorul a pretextat ca nu se poate deconta reparatia decat pe baza de factura . Oare nu se putea pe baza unui proces verbal semnat de comitet ?
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 07:25, 7 Ianuarie 2012
Se poate executa o asemenea lucrare si cu vecinul "priceput", dar asociatia trebuie sa-si asume faptul ca lucrarea a fost facuta de personal de specialitate.

Sa zicem ca totusi asociatia isi asuma singura garantia lucrarii. In acest caz trebuie sa faca o conventie civila, in care specifica costul materialelor, atasand factura si chitanta de plata a acestora, iar pentru manopera se intocmeste un stat de plata pe care, pe langa suma propriu-zisa pe care i-o da vecinului-instalator in mana, mai trebuie sa calculeze impozit 16%, CAS si somaj = 11%. CASS-ul este de 5,5% (care trebuie adaugat la ce ia in mana net pentru a-si plati aceasta contributie la casa de asigurari de sanatate).

Deci un total de 32,5% in plus peste suma ceruta ca manopera. Pentru un PFA se plateste atat cat cere acesta pe contract, asociatia nemaicomplicandu-se cu declaratii la ANAF si cu calcule pe state de plata.

Sustin opinia anterioara. Asociatia va trebui sa faca stopaj la sursa pentru plata impozitului si a contributiilor sociale, sa depuna declaratii fiscale la ANAF.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teava (coloana) de caldura fisurata intre etaje gabi_69 gabi_69 Buna ziua. Mi s-a spart teava (coloana) de caldura care asigura incalzirea la baie intre etajul meu si cel de la etajul inferior (nici nu as fi sesizat daca ... (vezi toată discuția)
Teava comuna sparta Monicaluis Monicaluis Ma puteti ajuta cu un raspuns? In cazul in care o teava comuna se sparge la nivelul apartamentului meu, eu sunt obligata sa chem un instalator sau ... (vezi toată discuția)
Teava comuna de apa rece Virgil Sorcaru Virgil Sorcaru In situatia in care asociatia are angajat un instalator, in ce masura cheltuielile cu manopera pentru repararea de la teava comuna de apa rece a tronsunului ... (vezi toată discuția)