ce modalitate legala exista pentru ca o reparatie la instalatiile comune sa fie decontata unei persoane fizice (e vorba de un nou vecin care este instalator calificat, dar care nu are firma), care ne-ar percepe un tarif mai mic si ar face reparatia si intr-un timp mai scurt? Exemplu concret: recent am am avut o defectiune (s-a spart o teava si s-a inundat subsolul). Administratorul a chemat o PFA pe care o agreeaza si care ne-a perceput pt. reparatie 1000 lei (materialele costand numai 300 lei). Vecinul respectiv isi oferise serviciile la jumatate din pret (adica numai 200 lei manopera). Administratorul a pretextat ca nu se poate deconta reparatia decat pe baza de factura . Oare nu se putea pe baza unui proces verbal semnat de comitet ?
Se poate executa o asemenea lucrare si cu vecinul "priceput", dar asociatia trebuie sa-si asume faptul ca lucrarea a fost facuta de personal de specialitate.
Sa zicem ca totusi asociatia isi asuma singura garantia lucrarii. In acest caz trebuie sa faca o conventie civila, in care specifica costul materialelor, atasand factura si chitanta de plata a acestora, iar pentru manopera se intocmeste un stat de plata pe care, pe langa suma propriu-zisa pe care i-o da vecinului-instalator in mana, mai trebuie sa calculeze impozit 16%, CAS si somaj = 11%. CASS-ul este de 5,5% (care trebuie adaugat la ce ia in mana net pentru a-si plati aceasta contributie la casa de asigurari de sanatate).
Deci un total de 32,5% in plus peste suma ceruta ca manopera. Pentru un PFA se plateste atat cat cere acesta pe contract, asociatia nemaicomplicandu-se cu declaratii la ANAF si cu calcule pe state de plata.
Sustin opinia anterioara. Asociatia va trebui sa faca stopaj la sursa pentru plata impozitului si a contributiilor sociale, sa depuna declaratii fiscale la ANAF.