avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufructul
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufructul

Buna ziua, parintii prietenei mele ne-a facut act de vz-cu cu uzufruct mie si prietenei mele.
M-ar interesa daca se mai poate ca acestia sa ne strice acest act cand vor ei deoarece ei sustin ca pot sa strice acest act oricand doresc.
In cel mai rau caz cum ar putea ei sa mai strice acest act?
Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: tini1982 , utilizator 14:49, 20 Octombrie 2008
foarte simplu, cand le incalcati dreptul de uzufruct
Ultima modificare: Luni, 20 Octombrie 2008
MYRA CIMPEAN , Avocat
Încălcarea dreptului uzufructuarului nu poate fi sancţionată pe calea desfiinţării contractului de vînzare a nudei proprietăţi. Deci, uzufructuarul care a dobîndit dreptul de uzufruct înstrăinînd nuda proprietate şi reţinîndu-şi dreptul de uzufruct nu va avea, în cazul încălcării dreptului de uzufruct, alte acţiuni decît cele care sunt la îndemîna oricărui uzufructuar - acţiunea negatorie sau cea confesorie.

Contractul de v/c a nudei proprietăţi poate fi desfiinţat, la cererea vînzătorilor, doar pentru neîndeplinirea obligaţiei corelative - care este plata preţului stabilit de părţi pentru transmiterea dreptului de proprietate asupra nudei proprietăţi.

Liviu S.Bordaş

Deci, d-le/na themis, au trecut 4 luni de la incheierea actului si parintii, in ziua incheierii actului i-au facut o donatie pe aceeasi suma din actul de vz-cu cu uzufruct altui copil acesta din urma semnand binenteles ca a primit banii.
Deci cred ca am si o proba buna ca s-au dat banii, nu?
In acest caz, binenteles daca eu nu le incalc uzufructul, ei nu au ce sa-mi mai faca, nu?
Oricum ca sa minta ca le incalc uzufructul, nu poate,nu? Ma gandeam sa nu plateasca vreun martor sa zica ca nu ii las sa stea acolo, etc.
Eu oricum nu locuiesc cu ei, am locuinta personala la bloc.
Niciodata nu le-as ataca acest drept, dar vreau sa stiu daca dorm linistit tot restul vietii ca le mai dau si eu bani sa faca cate ceva prin curte si nu vreau sa ma trezesc ca imi strica actul si ii face la alt copil sau la altcineva.
Va multumesc!!!
tini1982 a scris:

Deci, d-le/na themis, au trecut 4 luni de la incheierea actului si parintii, in ziua incheierii actului i-au facut o donatie pe aceeasi suma din actul de vz-cu cu uzufruct altui copil acesta din urma semnand binenteles ca a primit banii.
Deci cred ca am si o proba buna ca s-au dat banii, nu?
In acest caz, binenteles daca eu nu le incalc uzufructul, ei nu au ce sa-mi mai faca, nu?
Oricum ca sa minta ca le incalc uzufructul, nu poate,nu? Ma gandeam sa nu plateasca vreun martor sa zica ca nu ii las sa stea acolo, etc.
Eu oricum nu locuiesc cu ei, am locuinta personala la bloc.
Niciodata nu le-as ataca acest drept, dar vreau sa stiu daca dorm linistit tot restul vietii ca le mai dau si eu bani sa faca cate ceva prin curte si nu vreau sa ma trezesc ca imi strica actul si ii face la alt copil sau la altcineva.
Va multumesc!!!

Domn, stimate tini1982. Sau, mă rog, cel puţin de sex masculin. :D

Pot să şi mintă. Pot să aducă şi martori. Pot, din acest punct de vedere, să facă ce doresc.
Un singur lucru nu pot să facă: să desfiinţeze contractul, invocînd nerespectarea, încălcarea dreptului lor de uzufruct. Asta nu. Staţi liniştit.

PS. Să nu ajungeţi în situaţia ca uzufructul ăsta să devină obsesie. Semne sunt. :)

Va multumesc!!! Imi cer scuze, dar eu vreau sa ma asigur intr-un fel ca banii pe care eu i-am dat (ca nu mi-e facut acte gratis, era bine) i-am investit cat de cat bine, si nu am facut o prostie. Asta e tot ce vreau, sper sa ma intelegeti. Va multumesc inca o data!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufructul tini1982 tini1982 Buna ziua, spuneti-mi va rog daca a castigat cineva de pe acest forum vreun proces in care a cerut anularea unui contract de vz-cu uzufruct sub pretextul ca: ... (vezi toată discuția)
Model contract de vz-cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, ma poate ajuta si pe mine cineva cu un model de contract de vz-cu pentru un uzufruct ? Mentionez ca am un contract de vz-cu cu uzufruct, iar ... (vezi toată discuția)
Contract de vz-cu cu uzufruct tini1982 tini1982 Buna ziua, daca am contract de vz-cu cu uzufruct iar uzufructuarii traiesc, eu pot vinde o parte din casa pe care mi-au vandut-o acestia? Binenteles tot cu ... (vezi toată discuția)