avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... model contract de vz-cu uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

model contract de vz-cu uzufruct

Buna ziua, ma poate ajuta si pe mine cineva cu un model de contract de vz-cu pentru un uzufruct ?
Mentionez ca am un contract de vz-cu cu uzufruct, iar uzufructuarii vor acum sa-mi vanda si uzufructul.
Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: GAGIU1982 , utilizator 18:30, 26 Martie 2009
Codul civil spune că uzufructul încetează, printre altele, prin renunţarea uzufructuarului la dreptul său. Renunţarea poate fi cu titlu gratuit, dar niciun text nu interzice renunţarea cu titlu oneros.

Prin urmare, este suficientă declaraţia făcută de uzufructuari prin care renunţă irevocabil la dreptul lor de uzufruct, dată în formă autentică. Declaraţia va fi depusă apoi la CF în vederea radierii dreptului de uzufruct. Odată cu renunţarea uzufructuarilor, dreptul dumneavoastră de proprietate devine deplin.
Multumesc d-le themis dar stiti foarte bine problema mea, si am fost la un domn avocat si ma sfatuit ca : ,,daca vor sa ne vanda uzufructul, sa facem contract de vanzare cumparare cu titlu oneros, iar banii pe care mentionez ca-i vom plati, sa-i platim prin virament bancar, astfel avand o proba reala de plata a pretului''.
Este bine ceea ce vom face ?
Nu mai vrem sa ne grabim, dar vrem cu orice chip sa ramanem eu si prietena mea stapani in curtea aceea, si la fel vor si parintii ei, dar vrem 100% acea proprietate nu sa impartim nu stiu ce cota la nu stiu cati frati in nu stiu cate procente.
Va multumesc!!!
Aşa cum v-am mai spus, nu cred că renunţarea ulterioară la dreptul de uzufruct (chiar cu titlu oneros) schimbă natura actului iniţial, cel de care vă temeţi atît de mult.

Dar asta e doar o părere.

Pe de altă parte, strict teoretic, dreptul de uzufruct este un drept incesibil. Sigur, tot teoretic, renunţarea cu titlu oneros ar putea fi privită ca o vînzare a uzufructului către nudul proprietar. Mie mi se pare impropriu.
Multumesc, dar sincer, dumneavoastra, stiind toata povestea, m-ati putea indrepta catre o solutie mai buna ? Dar nu ne puneti sa stricam actul deoarece ei nu au banii sa mii dea inapoi, iar eu nu mai am incredere sa semnez ceva. Vreau sa tineti cont ca fratele este deacord sa semneze orice act, nu-l intereseaza (si are cea mai mare pondere in acest act deoarece e frate bun), dar surorile vitrege nu le putem contacta.

Va multumesc!!!
Poate se poate vreun act aditional la contract, in care sa-l putem baga si pe frate ?
Macar prietena sa-si acopere jumatatea de fratele ei, care, are acea pondere mult mai mare decat surorile.
Ce ziceti ?

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, am incheiat cu prietena mea (noi necasatoriti) un contract de vz-cu cu uzufruct (fara alta clauza), noi fiind nuzi proprietari iar parintii ei ... (vezi toată discuția)
Vanzare cu titlu oneros a uzufructului GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, parintii mi-au facut acum un an act de vz-cu cu uzufruct pe casa care o detin. Acum vor sa-mi vanda si uzufructul in ideea ca fratilor mei le vor ... (vezi toată discuția)
Atacarea unui act de vz-cu cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, vreau sa stiu, daca am incheiat un contract de vz-cu cu uzufruct cu niste straini pe o casa, mai poate copii acestora sa-mi atace mie actul? ... (vezi toată discuția)