Buna ziua.
As dori si eu o lamurire, daca este posibil.
Exista stipulat undeva in CM sau vreo lege care prevede ca nu se pot lua mai multe zile de concediu la inceputul anului? Mai exact, eu am fost nevoit sa-mi iau in luna aceasta 4 zile de concediu, in perioada 3-6 ianuarie, dar din partea firmei mi s-a comunicat ca nu pot sa iau decat 2 zile concediu legal iar 2 zile fara plata, deoarece nu se pot oferi decat 1,75 zile/luna, respectivul calcul fiind facut din 21 zile concediu legal impartit la nr de luni dintr-un an.
M-ar interesa daca este legal asa ceva, deoarece in luna martie mi-am planificat un concediu de 5 zile si nu as dori sa-mi iau "fara plata".
Multumesc.
Stiu ca planificarea concediului apartine conducerii societatii, insa sunt interesat daca este prevazut undeva in lege, precum ca, la inceputul anului nu as putea sa-mi iau toate cele 21 de zile de concediu legal care sunt prevazute in CM. Adica unde este specificat ca nu se pot lua decat 1,75 zile/luna?
Art.145 (2) C.mun. dispune ca , durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Insa, in practica , exista si posibilitatea sa va luati in avans zile de CO ...