avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acoperisul Blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acoperisul Blocului

Buna ziua!
locuiesc la bloc la et IV si de cand am cumparat acest ap am avut probleme cu acoperisul, adica ne ploua in bucatarie. Am tot ridicat problema in sedintele de bloc si tot degeaba. Se va face, se va repara, se vor lua masuri si nimic, timpul a trecut si lucrurile s-au inrautatit ca am ajuns sa am balta in bucatarie la ultimele ploi si peretele pe care s- ascurs apa s-a nenorocit. In toamna 2011 n-am mai suportat si am contactat o firma de constructii cu care am reparat acoperisul. Intrebarea mea este daca pot recupera in vreun fel banii de la locatari. Adica am o factura de materiale si manopera de 1400 lei ceea ce inseamna intretinerea mea pe un an de zile sau inseamna 74 de lei de recuperat de la fiecare apartament. Ce as putea face in acest sens? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:59, 8 Ianuarie 2012
in mod corect fiecare proprietar de apartament de bloc trebuie sa contribuie la plata lucrarilor ce implica acoperisul blocului. Ati putea sa sii dat in judecata pentru recuperarea sumei actualizata la indicele de inflatie. Se plateste taxa de timbru la valoarea solicitata.
Pai, in primul rand sa stati de vorba cu conducerea asociatiei ca sa vedeti daca va accepta lucrarea, daca si-o insusesc, astfel incat sa o poata repartiza la plata celorlalti proprietari de pe scara dv.
In mod normal, o asemenea lucrare se face in urma solicitarii scrise a proprietarului, urmeaza o verificare la fata locului de catre comitet si administrator, asociatia contacteaza mai multe firme pentru oferte, se negociaza, se alege una, se face un contract de lucrare, se stabileste modul de plata al acestei lucrari catre furnizor si modul de plata in cadrul asociatiei, pe apartamente.

Dar pentru ca asociatia nu a catadicsit sa se ocupe de proprietatea comuna (terasa) pe care o are in administrare, ar trebui sa faceti presiune pe presedintele asociatiei sa-si insuseasca lucrarea si sa va inapoieze banii cheltuiti sau.....daca acceptati si dv., puteti negocia cu presedintele sa va scuteasca de plata intretinerii, asa cum este ea calculata luna de luna pana la stingerea datoriei, cota dv. de intretinere repartizand-o celorlalti proprietari.
nicaedith a scris:
In toamna 2011 n-am mai suportat si am contactat o firma de constructii cu care am reparat acoperisul. Intrebarea mea este daca pot recupera in vreun fel banii de la locatari. Adica am o factura de materiale si manopera de 1400 lei ceea ce inseamna intretinerea mea pe un an de zile sau inseamna 74 de lei de recuperat de la fiecare apartament. Ce as putea face in acest sens?

Faceti o cerere catre presedintele asociatiei prin care solicitati sa va achite suma cheltuita de dumnaevoastra. La acesata cerere anexati toate documentele ce le aveti cu privire la aceasta lucrare:
- cererile scrise si inregistrate la asociatie prin care ati solicitat efectuarea lucrarii inainte de toamna lui 2011, asa cum ne-ati povestit noua.
- raspunsurile scrise primite de la presedintele asociatiei prin care se angajau, sau nu, sa efectuieze lucrarea, motivau ca nu sunt bani...
- devizul sau situatia de lucrari intocmite de firma care a facut lucrarea
- facturile si chitantele pe baza carora s-a efectuat lucrarea
- contractul intocmit de firma executanta si semnat cu dumneavoastra
- procesul verbal de receptie a lucrarii cu termenul de garantie

Presedintele asociatiei va discuta in comitet si o sa va dea un raspuns in maxim 30 de zile deoarece sedintele de comitet se tin obligatoriu odata pe luna. Comitetul executiv poate decide repartizarea sumei pe fiecare apartament, in functie de cota indiviza (suprafata utila) si sa afiseze sumele pe lista de plata din luna urmatoare. Pe masura ce se incaseza banii, asociatia vi-i restituie sau va compenseaza cu obligatiile dv lunare fata de asociatie.

Nu puteti solicita bani direct de la proprietari, ci de la asociatie.
Nu puteti sa-i dati in judecata pe vecini, asa cum spunea @mary-anna, ci puteti sa dati in judecata asociatia, dar dupa ce solicitati de la asociatie sa va achite suma. Ar fi o actiune inutila iar la primul termen, presedintele s-ar putea prezenta si poate spune judecatorului ca nu a cunoscut problema dv, ca nu ati solicitat reparatia, ca nu ati solicitat sa va achite reparatia facuta... si ca luand cunostinta acum de problema, se angajeaza ca o sa va plateasca. Sau, si mai rau, ar fi ca presedintele sa nu accepte plata si sa solicite instante sa va puna in vedere sa faceti dovada necesitatii efectuarii lucrarii, dovada cu inscrisuri a solicitarilor, a lucrarilor efectuate si-a tuturor dovezilor de care am amintit mai sus cu liniute. Poate sa solicite expertiza tehnica...
Asa ca ori rezolvati amiabil, ori cu tact si calm obtineti documentatia de care va spuneam ca sa va puteti folosi de ea mai tarziu in instanta.
Ultima modificare: Duminică, 8 Ianuarie 2012
Adriantot, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatie acoperis de bloc stelian_1981 stelian_1981 Buna.Sant recent proprietarul unui apartament la etajul 4 din 4 ,am inceput sa renovez apartamentul si am observat ca trebuie reparat si acoperisul ....am luat ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis doru6 doru6 Stiu ca s-a mai discutat acest aspect, insa totusi nu m-am lamurti. Stau la etajul 4, intr-un bloc de 4 etaje, vreau sa spun ca ne ploua in casa de ani buni, ... (vezi toată discuția)
Va rog ajutati-ma cu aceasta problema de asociatie mateescudoina mateescudoina Buna ziua. Locuiesc, intr-un bloc cu 4 nivele, la nivelul 3. Locatarul de la ultimul nivel si-a reparat acoperisul si pe baza facturii cei de la asociatie au ... (vezi toată discuția)