avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Termenul limita de depunere la casa de pensii a ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Termenul limita de depunere la casa de pensii a dosarului privind pensia pentru limita de varsta

Sunt invatator , nascuta in 1953,martie 26 si anul acesta, mai exact in luna iulie voi iesi la pensie. Va rog sa fiti amabil si sa ma indrumati privind timpul limita de depunere a dosarului la Casa de Pensii , precum si precizarea privind luna delurarii pensiei. Solicit aceasta lamurire deoarece anul scolar se incheie la data de 31.08.2012, data la care Inspectoratul Scolar semneaza incetarea Contractului de munca,dar legea prevede data de 1.07.2012.
Va multumesc anticipat pentru promptitudine si corectitudine!
Maria Guta
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 03:02, 11 Ianuarie 2012
Puteti depune dosarul de pensie la incetarea contractului de munca; anuntati institutia din timp pentru a va putea pregati toate documentele.
Nu exista un timp limita de depunere a dosarului la casa de pensii. Pensia pentru limita de varsta se cuvine de la data indeplinirii conditiilor, in cazul dvs. de la data de 26 iulie 2012. Incepand cu aceasta data, puteti depune dosarul la casa de pensii cand doriti dvs. Pensia pentru limita de varsta se acorda de la data inregistrarii cererii la casa de pensiii si se plateste de la data acordarii (art. 104 si art. 105 din Legea nr. 263/2010).

Prin urmare, cu Legea nr. 263/2010 nu aveti probleme. Contractul de munca, insa, inceteaza de drept la data la care indepliniti conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, potrivit art. 56, alin. (1), lit. c) Codul muncii. Deci nu prea vad cum ar putea sa semneze Inspectoratul Scolar dispozitia de incetare a contractului de munca cu data de 31.08.2012, din moment ce Codul muncii dispune ca acesta inceteaza de drept cu data de 26.07.2012 (repet, data la care indepliniti conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta este 26 iulie 2012, nu 1 iulie 2012).
Legea 128/1997

Art. 127. - (1) Personalul didactic poate fi pensionat numai la data încheierii anului şcolar sau universitar.

(4) Cadrele didactice pensionate pot desfăşura activităţi didactice, salarizate prin cumul sau prin plata cu ora,după împlinirea vârstei de pensionare.

Data incheierii anului scolar este 31/08/2012

Prevederile de la Art. 127. - (1)nu se contrazic cu alin.(4),cu prevederile codului muncii si cu noua lege a educatiei ?

@Carp Mircea

Prevederile art. 127, alin. (1) din Legea nr. 128/1997 nu au cum sa se contrazica cu dispozitiile Codului muncii si cu dispozitiile cuprinse in Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale intrucat acest act normativ a fost abrogat expres prin art. 361, alin. (2) din Legea nr. 1/2011. In Legea nr. 1/2011 nu se mai regaseste o prevedere cu continut asemanator art. 127, alin. (1) din Legea nr. 128/1997.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vârsta de pensionare Anniko Anniko Am o întrebare legată de vârsta de pensionare conform noi legi a pensionării. M-am născut în 1953, sunt profesoară, lucrez şi am 32 de ani şi 10 luni ... (vezi toată discuția)
Pensionarea profesorilor miro478 miro478 Sunt profesor de liceu şi ar trebui să mă pensionez, pentru limită de vârstă, în noiembrie 2011. Am făcut cerere, adresată angajatorului, prin care ... (vezi toată discuția)
Varsta de pensionare - cadru didactic alinalextd alinalextd Sunt profesor, n. 31.05.1950 , am o vechime de 39 ani,cand pot iesi la pensie la limita de varsta? Dar anticipat si cu ce penalizare? Odata proesorii puteau ... (vezi toată discuția)