In Arhiva acelei instantei olicitati dosarul la studiu ( trebuie sa stiti nr dosarul si anul acestuia...de ex 2899/281/2010), retineti nr paginilor unde inserata sentinta ( hotararea judecatoreasca) apoi faceti o cerere pentru eliberarea copii xerox din dosar. (costul este echivalent al copiilor xerox 0,25-0,35 lei/fila).
Tehnoredactati hotararea judecatoreasca, acasa , in aceeasi forma, cumparati un timbru judiciar de 0,15 lei ( de la posta) si platiti o taxa judiciara de timbru de 2 lei la Serviciul impozite si taxe din cadrul Primariei de unde locuiti . Faceti o cerere de legalizare a sentinteti civile, nr. ..., indicand nr de dosar si instanta pe rolul carei a fost .
Depuneti la arhiva instantei : cererea, taxa de timbru, timbru judiciar si o sentinta tehnoredactata si veti obtine in 2-3 zile dupa caz, o sentinta legalizata.
Pe aceasta o puteti prezenta drept proba in dosarul dvs, pentru ca probabil instanta va invoca exceptia autoritatii de lucru judecat.( asta am dedus eu)
Va las si un model de cerere de legalizare:
Judecatoria ______
Dosar nr. __________
DOMNULE PREªEDINTE,
Subsemnata ________ domiciliata in __________ , având calitatea de _______in dosarul nr. _______ al Judecatoriei _________, formulez:
CERERE DE LEGALIZARE
A sentinteti civile nr.........., din data de ................, pronuntata de Judecatoria ......................., in dosarul nr.____________.
Atasez taxa de timbru de 2 lei si timbru judiciar de 0,15 lei
Data: _______ Semnătura:
Puteti obtine o copie legalizata a hotararii de la registratura instantei care a pronuntat-o.
Primul pas este sa mergeti al arhiva si sa cereti sa dosarul respectiv. Se va face o copie xerox de pe acea hotarare, iar apoi va fi legalizata de functionarul desemnat in acest sens, dupa achitarea taxelor corespunzatoare.
Ulterior depuneti aceasta copie la dosarul cauzei dvs actuale., fie prin intermediul registraturii, inainte de termen, fie direct in ziua procesului, prin inmanare directa judecatorului, dupa ce se face apelul in proces.
Multumesc frumos...voi face tot ce trebuie pentru obtinerea unei copii legalizate si ma voi prezenta cu ea direct la proces. Judecatorul m--a intrebat ceva de "exceptii" dar eu nu am cunoscut termenul si am dat din umeri. Cand am relatat eu ceea ce am avut de spus, el a dedus exceptia(autoritatii de lucru judecat) si a dat acea solutie: amanare ptr a aduce probe. Parca zicea atunci ca era suficient daca as stiut doar numarul vechi de dosar . Intre timp eu l-am aflat si voi face asa cum m-ati sfatuit dvs. Oare daca il stiam atunci si il comunicam se interesau ei direct in arhiva sau tot eu trebuia sa ma ocup de obtinerea acelei sentinte?