Am o problema similara altora dar in cazul meu notarul a uitat de sora mea .cind a incheiat contractul .Suntem 2 frati.
Iata despre ce e vorba, parintii mei locuiau in Timisoara ap cu 2 cam ,in 2003 feb a aprut o oportunitate de a cumpara intr-o localitate apropiata un ap. cu 4 camere frumos ceea ce sa si intimplat si au vindut in 28 feb si in 3 martie (1 si 2 fiind simbata duminica) cumpara acest apartament pe numele meu ca fiu (intimplarea face ca nu stiam despre uzufruct si mosteniri, notarul o trece in contract fara ca sa fie de fata si pe sotia mea de care m-am despartit in 2006)si pe ei ca parinti ca uzufruct viager fara intretinere .Mentionez ca noi nu am contribuit cu nici o suma la cumpararea acestui ap ci doar ei ca parinti din vinzarea celui de la tm si cumparare la Deta, eu cu sotia/fosta aveam atunci o garsoniera pe care am vindut-o dupa un an si apoi ne-am mutat cu parinti. Problema care apare este urmatoarea , tata decedeaza in 11 oct ,mama bolnava , sora doreste sa aiba grija de ea. Apare momentul in care ea isi cere dreptul la mostenire fiindca a fost exclusa la semnarea contractului pe noul ap. Eu sunt de acord sa facem ceva ca sa reintre in drepturi fiindca nu am avut nici un gind ascuns sa o scot din dreturi numai ca asa de repede sau petrecut evenimentele incit notarul nu a intrebat de copii si a trecut-o pe fosta sotie in loc de sora mea . Ce cale am de urmat ca sora mea sa-si cistige dreptul la mostenire si sa refacem contractul de vinzare cumparare de fapt cere excluderea din contract a fostei mele sotii care clar nu avea dreptul la acest apartament. Multumesc cu Stima Calin
Ar fi existat varianta desfiinţării contractului pentru eroare - dacă intenţia părinţilor nu era aceea de a o gratifica şi pe fosta soţie. Oricum, dreptul la acţiune pentru anularea actului, avînd ca temei eroarea, s-a prescris.
Mai există posibilitatea ca sora dumneavoastră să invoce încălcarea dreptului la rezervă, actul încheiat de părinţii dumneavoastră fiind prezumat de codul civil ca fiind o donaţie. Dar asta va fi în detrimentul dumneavoastră, deoarece actul va duce la reducţiunea donaţiei, în limita necesară acoperirii dreptului la rezervă al surorii, în primul rînd în ceea ce priveşte cota dumneavoastră din acel apartament, şi abia apoi cota fostei soţii, în privinţa căreia va trebui dovedită gratuitatea actului.
E o speţă destul de complexă, iar consilierea pe forum nu vă poate servi decît ca şi cadru general.
Un avocat pe care să vă puteţi baza în cadrul unui proces v-ar ajuta mult mai mult.
Donatia
angeladiana
Buna ziua.poveste incepe asa..acum 6 ani parintii sotului meu i-au dat lui apartamentul in care locuim sub forma de donatie(sotul meu are 3 frati).intrbarea ... (vezi toată discuția)
Incredintare minori
Z.A.G.
Buna ziua. Sint divortata din 2009 iar cei doi copii minori pe care ii am cu fostul meu sot mi-au fost incredintati mie prin sentinta judecatoresca definitiva ... (vezi toată discuția)