avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Interdictie pentru ca un medic angajat in sistemul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Interdictie pentru ca un medic angajat in sistemul public sa devina angajat in sistemul privat

Buna ziua,
Cumoasteti vreo interdictie pentru ca un medic angajat in sistemul public sa devina angajat in sistemul privat?
Am consultat Codul deontologic al medicilor, legea privind reforma in domeniul sanatatii si legea privind exercitarea profesiei de medic, dar nu am gasit niciun raspuns in acest sens.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Laurys , utilizator 17:06, 10 Ianuarie 2012
Dupa cum reiese din lege, singura incompatibilitate ar fi daca ati fi angajata de catre o unitate de productie ori de distributie de produse farmaceutice sau materiale sanitare.


Legea privind exercitarea profesiei de medic, precum si organizarea si functionarea Colegiului Medicilor din Romania

Art.11

(3) Medicii care beneficiază de drept de libera practică a profesiei in condiţiile prezentei legi pot desfăşura activităţi medicale conform pregătirii profesionale în sistemul public de sănătate sau /şi în sistemul privat, fie ca angajaţi, fie ca persoană fizică independentă in formele prevăzute de lege.



Exercitarea profesiei de medic- Legea Nr. 95 din 14 aprilie 2006-extras-privind reforma in domeniul sanatatii


ART. 383
(1) Exercitarea profesiei de medic este incompatibila cu:
a) calitatea de angajat sau colaborator al unitatilor de productie ori de distributie de produse farmaceutice sau materiale sanitare;
b) starea de sanatate fizica sau psihica necorespunzatoare pentru exercitarea profesiei medicale.
(2) Pe timpul starii de incompatibilitate se suspenda dreptul de exercitare a profesiei.
(3) In termen de 10 zile de la aparitia situatiei de incompatibilitate, medicul este obligat sa anunte colegiul al carui membru este.
(4) La solicitarea medicului, la sesizarea oricarei persoane, institutii sau autoritati interesate, presedintele colegiului din care face parte medicul poate constitui o comisie speciala, pentru fiecare caz in parte, alcatuita din 3 medici primari, pentru a confirma sau a infirma situatia de incompatibilitate.
Va multumesc pentru raspuns.

Ma intreb cum ar trebui sa fie corelate contractele de munca, respectiv cel pentru sectorul public cu cel pentru sectorul privat, cu privire, de exemplu, la numarul de ore de munca si alte aspecte de genul acesta.
Exista prevederi care impun pentru medic un anumit numar de ore de munca pe zi/saptamana in sistemul public in cazul in care ar vrea sa se angajeze si in sistemul privat?

Eu nu am identificat nimic in acest sens.
Laurys a scris:

Buna ziua,
Cumoasteti vreo interdictie pentru ca un medic angajat in sistemul public sa devina angajat in sistemul privat?
Am consultat Codul deontologic al medicilor, legea privind reforma in domeniul sanatatii si legea privind exercitarea profesiei de medic, dar nu am gasit niciun raspuns in acest sens.

Va multumesc



1.In actele enumerate nu veti gasi,dar exista o astfel de interdictie,doar in situatia cand unitatea din sistemul privat este si ea in raporturi contractuale cu Casa de Sanatate ca si unitatea de stat,si o veti regasi in Normele de aplicare ale COCA 2012 si anume,sunt obligati sa dea o declaraţie pe proprie răspundere medicii care se vor afla sub incidenţa contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate că îşi desfăşoară activitatea în baza unui singur contract de furnizare de servicii medicale spitaliceşti încheiat cu casa de asigurări de sănătate, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 62 alin. (2) din Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011 - 2012 aprobat prin H.G. nr. 1389/2010, cu modificările şi completările ulterioare

art.62(2) În unităţile sanitare autorizate de Ministerul Sănătăţii se pot acorda servicii medicale de tip spitalicesc - spitalizare de zi pentru asiguraţii care nu necesită internare continuă, suportate din fondurile aferente asistenţei medicale spitaliceşti, prin tarif pe serviciu medical şi/sau tarif pe caz rezolvat stabilit prin norme şi în condiţiile prevăzute în norme.

Deci este posibil sa aveti 2 cim uri unul intr-o unitate spitaliceasca de stat,alta privata ,sau in 2 spitale de stat,dar conditia este ca o singura unitate ca aiba contract cu casa de sanatate,cu exceptia prezentata.Din cate cunosc si pt. sistemul ambulatoriu exista aceeasi restrictie.

2.Cat despre programul de lucru , aveti obligatia de a respecta in primul rand programul de lucru din unitatea de stat,reglementat prin Regulamentul privind timpul de munca, organizarea si efectuarea garzilor in unitatile publice din sectorul sanitar si
Regulament Intern si comunicat si Casei de Sanatate.

In concluzie, in afara programului astfel stabilit,puteti lucra in privat, doar intr-o unitate care nu se afla in relatii contractuale de furnizare de servicii medicale cu casa de sanatate,daca unitatea de stat este intr-o astfel de relatie.
Va multumesc pentru raspuns.
Mi-a fost de folos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de colaborare si inscriere in colegiul medicilor dentisti medicstomatolog18 medicstomatolog18 Buna seara, Sunt medic dentist din anul 2014. Doresc sa ma inscriu in CMDR si vin cu rugamintea sa analizati cazul meu. Lucrez ca reprezentant medical ... (vezi toată discuția)
Munca dupa pensionarea la limita de vista de 65 a unui medic specialist SILVIA HORVATH SILVIA HORVATH Un medic specialist se pensioneaza 1 08.2011, la virsta de 65 ani, spitalul de unde s-a pensionat doreste sa continuie colaborarea cu domnia sa; = care sunt ... (vezi toată discuția)
Medic ca administrator srl - posibil sau incompatibilitate? Dianabdm993 Dianabdm993 Buna ziua, Poate un medic (care e functionar public din cate stiu) sa fie si administrator de SRL sau e in stare de incompaibilitate? Respectiv ... (vezi toată discuția)