avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... regulament intern scolar
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

regulament intern scolar

Buna ziua. Cum pot ataca un regulament intern scolar, mai precis un singur articol (care prevede tunsoarea la baieti de pana la 5 cm)? Tin sa precizez ca se fac presiuni asupra invatatoarei sa se poarte urat cu copilul pana il tund (are cam circa 10 cm si consider ca sa ii sta bine) sau il mut la alta scoala. Este de competenta instantei de contencios administrativ? Mai intai ma adresez Inspectoratului scolar (asta stiu) si in functie de raspuns ce sanse am in fata instantei, si pe ce lege sa merg? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Florin_tm , utilizator 05:37, 15 Septembrie 2009
Nu sunteti singurul parinte care este revoltat de asemenea atitudini abuzive! Este incredibil ca in anul 2008 mai exista dascali cu asemenea mentalitati! La scoala la fiul meu a functionat pur si simplu metoda "gura mare", desi nu sunt adepta scandalurilor, dar cand argumentele de bun simt nu au efect pe imbecili, trebuie incercat si cu metode de intimidare, pentru ei pana la urma mizeaza pe "supusenia" parintilor nu prea educati sau care se tem de represali. Asa a patit un prieten al fiului meu, copil in clasa a VI-a la o alta scoala din Arad, care, culmea!, nici macar nu avea parul lung, era doar foarte des si nu era tuns "periuta". Maica-sa a cedat si l-a tuns, de nu mai vrea copilul sa iasa din casa fara sapca pe cap.
Eu personal am acum o alta problema: anul acesta apare in scoala noastra o uniforma ridicola, pe care a ales-o cica un comitet foarte anonim de parinti impreuna bineinteles cu conducerea scolii. Problema este ca la sedinta cu parintii pe clasa de la inceputul anului diriginta a anuntat ca scoala propune introducerea unei uniforme, care va fi un tricou cu insemne (pe sezonul cald) si o bluza tip trening pentru sezonul rece. Am acceptat VERBAL, in conditiile in care consider ca aceste doua piese vestimentare sunt acceptabile pentru toti copii, nu este nici o piesa nefireasca de purtat la varsta lor, pana la urma asa se imbraca toti cei de varsta lor: blugi, tricou si un solex. Ne trezim insa ca vin copii acasa cu un bilet pe care ni se spune sa mergem la firma X sa ridicam si sa platim uniforma: camasa, vesta si cravata. Nimeni nu ne-a prezentat modelul propus, nici parintilor si mai ales nici copiilor, in conditiile in care ei trebuie sa poarte zilnic acele obiecte. O combinatie de culori kitsch, fibre sintetice, o croiala care ii face caraghiosi pe copii, pe care noi trebuie sa le platim, si fara de care copii nu sunt primit in scoala. Asta mi se pare o constrangere inacceptabila, din punct de vedere al dreptului la imagine al copilului meu si din punct de vedere al principiului gratuitatii invatamantului din Romania. Pot sa atac decizia conducerii scolii de a impune ACEASTA uniforma?
Am castigat. S-a modificat regulamentul intern al scolii. Va multumesc pentru sfaturi si incurajari.
Doamna Corina, eu personal va sfatuiesc sa luptati . Si la scoala fiului meu este obligatorie uniforma dar lucrul acesta nu m-a deranjat, chiar daca preferam ceva mai lejer in schimbul camasii, pantalonilor de stofa si cravatei. Am fost intrebati la inceput de an daca dorim o altfel de uniforma dar in acelasi timp a fost laudata din plin uniforma actuala, cat este de frumoasa si ca scoala o are de 10 ani incat nimeni nu a indraznit sa schimbe ceva. La dvs.situatia este alta, nu v-a intrebat nimeni. Daca doriti va trimit prin email sesizarea mea desi eu am mers mai mult pe discriminare si pe drepturile copilului.
Felicitari, incredibil!
Am intrat intimplator pe site. Lucrez in invatamint, dar la preuniversitor nu prea cunosc regulile.Cautam ceva regulament/ legi pe care sa ma bazez in argumenta cererea de transfer a unui nepot,aflat in clasa a 3-a primara ,de la o scoala la o anume alta scoala (de cartier!), in urma schimbarii domiciliului parintilor. Directoarea nici n-a stat de vorba, a expediat-o pe masa pe motiv ca nu e din cartier: nu tu cerere inregistrata, consiliere, hotarirea Consiliului de Administratie al scolii.... miine ma duc personal, in calitate de matusa.
Am crezut ca sunt singura nebuna, care vad o gramada de incalcari flagrante ale drepturilor omului/copilului si care ma revolt , inclusiv de inertia si de lipsa de atitudine /constiinta civica.... sau poate nu?!
Felicitari inca o data luptatorilor pentru drepturile copiilor nostrii si sfatuitorilor acestora. Astfel de lucruri, poate mici, ma fac sa cred ca inca putem schimba lumea. Sper sa ma tina entuziasmul si calmul pina miine! Ai mei pici sunt la gradinita, nici acolo nu am fost prea multumita, dar imi e groaza cind aud ce povesti urmeaza la scoala. Si din partea cui?!
Este ilegal si considerata discriminare bazata pe sex obligarea baietilor sa vina la scoala cu o anumita tunsoare: 5 cm.
Presiunile directorului sunt absolut ilegale.
Faceti o notificare prin avocat/executor pentru modificarea regulamentului scolar ilegal.
Daca refuza in scris sa il modifice, aveti calea legala a dreptului comun de anulare a prevederilor discriminatorii.
Recomand mai intii o plingere la CNCD si vor avea ei grija, va garantez.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) este o agenţie a Guvernului României, formată în 2001 prin HG 1194/2001. Rolul consiliului este combaterea şi sancţionarea discriminării de toate formele din România, inclusiv pe bază de etnie, naţionalitate, vârstă, religie, sex, orientare sexuală, statut HIV, statut social, etc. CNCD-ul interpretează şi aplică legea anti-discriminare din România, şi Consiliul a primit puteri sporite ca parte din amendamentul din 2006 la legea împotriva discriminării.

Alberto Kurtyan

Ultima modificare: Vineri, 28 Noiembrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Din pacate m-am inselat. Dupa sedinta in care s-a propus modificarea regulamentului si s-a votat schimbarea lui (de care am aflat din surse neoficiale) s-a mai facut o sedinta in care s-a votat in forma originala, respectiv 5 cm (in total au fost 3 sedinte). Domnul director mi-a trimis raspunsul in scris prin care imi comunica faptul ca regulementul intern al scolii devine lege pentru personalul didactic, nedidactic, parinti si elevi si vor face demersurile necesare pentru respectarea integrala a acestuia. I s-a atras atentia copilului meu sa se tunda ca un baiat normal iar acesta m-a intrebat acasa daca el este normal si m-a rugat sa nu-l tund, ca "eu vreau sa raman eu". Am facut o sesizare la inspectorat dar mi-au spus ca nu e de competenta lor sa-mi spuna daca e discriminare sau au fost incalcate drepturile copilului si ca nu scrie nicaieri ca nu este voie sa impui un anumit numar de centimetri. Oare dreptul la integritate fizica si psihica din Constitutie (art.22) nu este suficient? In eventualitatea in care o sa mai primesc sfaturi si incurajari va multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Regulament in scoala - lungimea parului la baieti vivere vivere Desi regulamentul zice\"tinuta decenta iar parul sa nu impiedice desfasurarea acivitatii scolare\" si desi copilul meu are aceeasi freza de un an si jumatate ... (vezi toată discuția)
Dreptul elevului la personalitate Radamante Radamante 1.Codul Civil -art. 58 Drepturi ale personalităţii (1) Orice persoană are dreptul la viaţă, la sănătate, la integritate fizică şi psihică, la ... (vezi toată discuția)
Uniforma scolara mihaialbert mihaialbert Buna ziua. Am un copil in clasa a doua. Astazi ni s-a comunicat ca uniforma scolara este obligatorie la unitatea de invatamant la care este copilul meu. In caz ... (vezi toată discuția)