avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Radiografia buclucasa. Cui ii apartine ?
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Radiografia buclucasa. Cui ii apartine ?

Buna seara,

Fac oficiul sa caut aici o rezolvare a unei discutii care a aparut intr-un cerc de amici si cunostinte. In mod clar, aspectul legal conteaza si ca atare cer ajutorul unor persoane de specialitate.

Asadar, e vorba despre proprietatea asupra unei radiografii dentare. O prietena de-a mea s-a dus la medicul stomatolog, acesta i-a spus sa-si faca o radiografie a unui dinte, ea s-a dus la un laborator, a platit cu chitanta, a dat filmul medicului si, dupa vreo luna, i-a cerut filmul inapoi.

Medicul a refuzat-o, spunand ca el a participat acum doua saptamani la un curs unde li s-a spus ca neaparat sa nu dea radiografiile inapoi oamenilor, ca cica asa e legea, ca e nevoie de ele la dosarul medical.

Repet, radiografia a fost facuta inafara cabinetului medical, a fost platita de pacienta. Nu cred ca are vreo importanta la ce ii trebuie prietenei mele acest film. Important e ce spune legea. Asadar, ceva cumparat de mine si inmanat medicului ca sa il ajute sa isi faca meseria, devina proprietatea acestuia ?

Mai adaug ca la predarea filmului nu s-au semnat acte de niciun fel. Prietena mea este decisa sa il reclame pe medic la politie, la OPC si la Colegiul Medicilor, fiind de parere ca este bunul ei, platit de catre ea, si ca nu poate exista o lege care ii incalca dreptul de a-si revendica si obtine bunul platit.

Asadar, vreo opinie ? Exista asemenea legislatie care permite medicului sa tina in cabinet ce iti apartine ?
Ultima modificare: Marți, 10 Ianuarie 2012
noiklosa, utilizator
Cel mai recent răspuns: lorella , utilizator 14:00, 19 Ianuarie 2012
Se pare ca si medicul stomatolog care a scris aici a fost la acelasi curs:



Astazi la curs am aflat cu certitudine raspuns la propria mea intrebare:
Toate documentele originale:radiografiile,acordul pacientului,fisa medicala....raman in cabinet
Dar suntem obligati sa dam pacientului daca ne cere..copii dupa ele(radiografii,fisa,etc)..niciodata originalele(daca dam originalele,noi nu mai suntem acoperiti legal).Scrieti ce copii inmanati si puneti-l sa semneze.

Nu suntem obligati sa le dam in secunda in care le cere si putem sa-l rugam sa revina a doua zi pentru ele (Legea nu te obliga sa le dai in ziua in care vrea el)

Daca vrem sa fim litera de lege scriem in Regulamentul de ordine interioara ca putem elibera copiile dupa x zile,sau doar la solicitare in scris etc.

Din momentul in care pacientul a semnat acordul si ai facut primul act medical(fie el si detartraj),radiografiile originale raman in cabinet.

Daca nu a semnat acordul si nu ai inceput sa-i lucrezi, poti sa i le dai inapoi.(nu ai de ce sa le tii pentru ca nu ai inceput actul medical pentru care sa ai acoperire)


Sursa eugenol.ro : eugenol.ro [ link extern ]

Probabil este vorba de dovezi pe care medicii le pastreaza pentru cazul in care ar aparea vreo acuzatie de malpraxis, insa dupa cum ati citit se pare ca sunt obligati sa dea pacientului o copie.
Ultima modificare: Marți, 10 Ianuarie 2012
Ares-3, moderator
Mersi de link. Nu se deduce deloc ca ar fi legal sa furi originalul si sa te scoti, cumva, dand inapoi o copie. Daca cineva iti fura dumitale nevasta si iti da o copie, esti multumit ? X-(
Cu placere, pentru link.


Daca cineva iti fura dumitale nevasta si iti da o copie, esti multumit ?


Daca ar avea aceeasi utilitate pentru mine ca si o radiografie dentara, cred ca nu mi-ar mai trebui nici copie.
Sper ca supararea dvs. este la modul general si nu eu v-am cauzat-o :)

Pe de alta parte, nu vad nimic rau in a avea fiecare pacient al unui cabinet medical, stomatologic sau nu, privat sau nu, un dosar cu istoricul medical al clientului.
Insa asta e deja alta discutie.

Eu zic, bazandu-ma pe ce scrie la linkul pus mai sus, ca prietena dvs. poate cere o copie dupa radiografie. Nu stiu numarul actului normativ, insa cred ca il puteti gasi pe net.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Ianuarie 2012
Ares-3, moderator
Am lucrat la un cabinet medical. La cererea pacinetului am dat copii xerox, dupa buletinele de analize dar niciodata originalul.
Am dezbatut pe forumul medicilor stomatologi problema. Parerea fondatorului acelui forum a fost ca originalul este, fara urma de dubiu, proprietatea clientului, iar daca medicul vrea sa aiba un dosar cu dovezi, poate sa faca o copie dupa radiografie. Au fost si alti medici care au gasit aceasta opinie drept valabila, in vreme ce aceia care au spus ca nu dau originalul se bazau pe faptul ca un client nu se va duce la politie sa reclame ca i-a fost furat un bun, si ca faptasul este cunoscut, avand asupra sa obiectul respectiv. Or, teoretic este posibil ca cineva sa apeleze, totusi, si la Politie.
Ideea e ca dpdv legal, unicul punct de vedere care conteaza, de altfel, copia la o radiografie apartine medicului, iar orifinalul, pacientului. Iar daca ii apartine, i-o dai fara discutii.

Alte discuții în legătură

Problema cu un stomatolog pubela pubela buna ziua am un mare necaz si as vrea sa stiu daca am sorti de izbanda in 2008 m-am adresat unui medic dentist pt mai multe probleme dentare. in urma ... (vezi toată discuția)
Spațiul pentru un cabinet stomatologic Ion.Me Ion.Me Buna ziua tuturor! Unde as putea gasi cele mai noi si relevante informatii despre regulamentul in ceea ce priveste spatiul pentru un cabinet stomatologic? Care ... (vezi toată discuția)
Recuperare suma cabinet medical lucrare efectuată defectuos. ... Daniel T. Daniel T. Recuperare suma cabinet medical lucrare efectuată defectuos. Buna ziua! In urma cu 2 ani am început o lucrare la o măsea cariata. Varianta pe care mi a ... (vezi toată discuția)