avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data iesirii la pensie - activitate in cadrul MAI
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data iesirii la pensie - activitate in cadrul MAI

Sunt nascut la data de 24.05.1970
Am o vechime in munca de 22 de ani dintre care 17 ani, ca politist in Ministerul de Interne.

In anul 2002 am fost decorat cu Ordinul "Virtutea Militara Clasa I".Vreau sa stiu daca indeplinesc conditiile de pensionare si daca imi foloseste la ceva ordinul obtinut in 2002.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:02, 12 Ianuarie 2012
Imi pare rau, perioada lucrata in cadrul Ministerului de Interne este insuficienta pentru a beneficia de pensie potrivit anexei 6 a Legii nr. 263/2010. Aveti nevoie de un stagiu minim de cotizare in specialitate de 20 de ani pentru a solicita pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 60 de ani. Discutam despre pensie solicitata casei sectoriale de pensii. Stagiul minim de cotizare in specialitate este compus din urmatoarele perioade:
Art. 3 - Legea nr. 263/2010
....................................
q) stagiu de cotizare in specialitate - perioada in care o persoana din sistemul national de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si din sistemul administratiei penitenciare s-a aflat in una dintre urmatoarele situatii:
1. a avut calitatea de cadru militar in activitate;
2. a indeplinit serviciul militar ca militar in termen, militar cu termen redus, elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar;
3. a fost concentrata sau mobilizata ca rezervist;
4. a fost in captivitate;
5. a avut calitatea de functionar public cu statut special in institutiile din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si din sistemul administratiei penitenciare;
6. a avut calitatea de militar angajat pe baza de contract si/sau de soldat si gradat voluntar;
...................................


Daca nu veti realiza acest stagiu, veti beneficia de pensie potrivit anexei 5 a Legii nr. 263/2010 si o veti solicita casei teritoriale de pensii, astfel:
-pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 65 de ani, intrucat ati realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani;
-pensie anticipata partiala la 60 de ani, daca veti realiza stagiul complet de cotizare de 35 de ani.

Ordinul cu care ati fost decorat in 2002 nu va ajuta la obtinerea unei categorii de pensie.
Ultima modificare: Joi, 12 Ianuarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa ies la pensie? raresadi raresadi sunt nascut pe data de 01.04.1958,am facut stagiul militar 1 an si 4 luni,am muncit 14ani in sistemul penetenciar(1983 -1997) si alti 11 ani in civilie.(gradul ... (vezi toată discuția)
Am lucrat in mai si am trecut in rezerva, cand ma pot pensiona? VladVirgil VladVirgil Am 52 de ani. Am lucrat in MI peste 15 ani trecand in rezerva la cerere in anul 2000. Mentionez ca nu am fost trecut in rezerva disciplinar. Am lucrat la ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata in sistem militar vatra nona vatra nona Sotul meu lucreaza in sistemul penitenciar din 15 martie 2003 si are 13 ani lucrati anterior inafara sistemului.Este nascut pe 17 feb. 1968.am dori sa stim ... (vezi toată discuția)