avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Apostila
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Apostila

Buna ziua,

Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu o informatie:
Unde trebuie sa ma adresez pentru apostilarea unui certificat de casatorie emis de Consulatul Romaniei la Bruxelles?
Cel mai recent răspuns: yvk , utilizator 00:42, 13 Ianuarie 2012
Buna ziua,

Da, pe certificatul de casatorie emis de Consulatul Romaniei din Bruxelles.
Am sunat la prefectura Sibiu si dansii au spus ca nu pot sa puna apostile pe documentele emise de Consulat. Ca aceste documente ar trebuie sa fie recunoscute de catre Primaria din Brugge, Belgia.
Nu mai stiu ce sa fac si unde sa apelez, pentru ca cei de aici nu vor sa imi i a certificatul in considerare pentru ca nu are apostila.

Va multumesc pt. raspunsuri.
Am gasit o informatie potrivit careia, se pare, aveti nevoie de apostila aplicata de autoritatile statului in care s-a incheiat casatoria fara a se mentiona insa, daca este vreo diferenta intre primaria X si Consulatul Romaniei:
[ link extern ]
Insa, textul de lege care reglementeaza actele de stare civila spune:
Legea 119/1996 actualizată
CAPITOLUL II
Întocmirea actelor de stare civilă
SECŢIUNEA a 4-a
Întocmirea actelor de stare civilă ale cetăţenilor români aflaţi în străinătate
Art. 44
(1)....
(2) Misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carieră ale României trimit, prin Ministerul Afacerilor Externe, actele din primul exemplar al registrelor de stare civilă, pe măsura completării lor, la Direcţia Publică de Evidenţă a Persoanelor şi Stare Civilă a Sectorului 1 al municipiului Bucureşti, împreună cu documentele primare pe baza cărora s-a întocmit actul. Al doilea exemplar al actelor din registrele de stare civilă se trimite, în termen de 30 de zile de la data când toate actele au fost completate, la Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor a municipiului Bucureşti.
(3) Actele de stare civilă ale cetăţenilor români, întocmite de autorităţile străine, au putere doveditoare în ţară numai dacă sunt înscrise sau transcrise în registrele de stare civilă române. Transcrierea certificatelor şi a extraselor de stare civilă se efectuează cu aprobarea primarului unităţii administrativteritoriale de la locul de domiciliu al solicitantului, cu avizul prealabil al serviciului public comunitar judeţean de evidenţă a persoanei. Cetăţeanul român este obligat ca, în termen de 6 luni de la întoarcerea în ţară sau de la primirea din străinătate a certificatului sau a extrasului de stare civilă, să ceară transcrierea acestor acte la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau la primăria unităţii administrativ teritoriale în a cărei rază domiciliază.
....

[ link extern ]

In acelasi timp, Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, pe site-ul oficial comunica urmatoarele in privinta transcrierii actelor de stare civila procurate din strainatate:
...
In cazul transcrierii certificatului de casatorie, cererea se adreseaza primarului unitatii administrativ-teritoriale de la domiciliul comun al sotilor, iar daca sotii au domicilii diferite, la oricare din cele doua primarii pe raza carora acestia au domiciliul.
...
Cererea de transcriere este insotita de certificatul sau extrasul de stare civila eliberat de autoritatile straine in original, fotocopie si traducere legalizata.

[ link extern ]
Nu am gasit vreo mentiune in ceea ce priveste necesitatea aplicarii apostilei de vreo autoritate competenta din Belgia. Am mari indoieli in ceea ce priveste necesitatea apostilarii certificatului de casatorie incheiate la Consulatul Roman din Belgia, aceasta fiind o autoritate romana si nu straina din cate stiu eu.
Personal as lua legatura cu Serviciului Public Comunitar Judetean de Evidenta a Persoanei, si in functie de ceea ce va spune sa luati legatura cu MAE apeland Biroul Relatii cu Publicul Telefon: (40 21) 319.21.08 sau 319.21.25 / Interior 1352.
L.C.
Raman la parerea ca autoritatile belgiene nu ar trebui sa va ceara apostila, in baza prevederilor din conventie.
Actele de stare civila pe baza carora se emit certificatele de stare civila de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare romanesti acreditate in strainatate ajung in pastrare la primaria sectorului 1 din Bucuresti. In consecinta, prefectura Bucuresti ar avea competenta sa certifice autenticitatea documentelor prin apostila, dar nu stiu in ce masura prefectura detine specimenele de semnatura ale functionarilor consulari din intreaga lume, mai ales ca in conventie se precizeaza ca apostilarea nu se aplica documentelor emise de agentii diplomatici si consulari.
De aceea, va sugeram sa obtineti un duplicat de la primaria sectorului 1 si apostila de la prefectura Bucuresti.
Din luna noiembrie 2011, actele de stare civila emise de Consulat sau Ambasada nu se mai apostileaza la Prefectura. Legea 114/2011 pentru ratificarea Conventiei europene privind suprimarea cerintei legalizarii pentru documentele intocmite de agentii diplomatici si functionarii consulari.Conventia de la Londra


Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 470 din 5 iulie 2011

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Articol unic
Se ratifica Conventia europeana privind suprimarea cerintei legalizarii pentru documentele intocmite de agentii diplomatici si functionarii consulari, adoptata la Londra la 7 iunie 1968 si semnata de Romania la Strasbourg la 21 mai 2010.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.


Conventia europeana privind suprimarea cerintei legalizarii pentru documentele intocmite de agentii diplomatici si functionarii consulari, adoptata la Londra la 7 iunie 1968
Statele membre ale Consiliului Europei, semnatare ale prezentei conventii,
avand in vedere ca scopul Consiliului Europei este de a realiza o mai stransa uniune intre membrii sai,
tinand seama ca relatiile dintre statele membre, precum si relatiile dintre agentii diplomatici si functionarii consulari ai acestora sunt tot mai mult bazate pe incredere reciproca,
luand in considere ca suprimarea legalizarii este de natura sa consolideze legaturile dintre statele membre, prin crearea posibilitatii de a utiliza documentele straine in acelasi mod ca si documentele care provin de la autoritatile nationale, convinse de necesitatea de suprimare a cerintei legalizarii documentelor intocmite de agentii lor diplomatici si functionarii consulari,
au convenit dupa cum urmeaza:

Articolul 1
In sensul prezentei conventii, legalizarea inseamna numai acea formalitate care atesta autenticitatea semnaturii pe un document, calitatea in care persoana care a semnat un astfel de document a actionat si, dupa caz, identitatea sigiliului si a stampilei aplicate pe un astfel de document.

Articolul 2
1. Prezenta conventie se aplica documentelor intocmite de agentii diplomatici si functionarii consulari ai unei parti contractante, care actioneaza in calitatea lor oficiala si in exercitarea atributiilor lor pe teritoriul oricarui stat, si care urmeaza sa isi produca efectele:
a) fie pe teritoriul altei parti contractante;
b) fie inaintea unor agenti diplomatici si functionari consulari ai altei parti contractante, care isi exercita atributiile pe teritoriul unui stat care nu este parte la prezenta conventie.
2. Prezenta conventie se aplica, de asemenea, certificatelor oficiale, cum ar fi cele care probeaza inregistrarea unui document sau a faptului ca acesta a existat la o anumita data certa, precum si autentificarilor de semnatura, efectuate de agentii diplomatici si functionarii consulari cu privire la documente, altele decat cele mentionate la alin. 1.

Articolul 3 Partile contractante excepteaza de la cerinta legalizarii documentele care fac obiectul prezentei conventii.

Articolul 4
1. Fiecare parte contractanta va lua masurile necesare pentru ca autoritatile sale nationale sa nu procedeze la efectuarea de legalizari in cazurile in care prezenta conventie suprima cerinta legalizarii.
2. Partile contractante vor asigura conditiile necesare pentru ca, in cazul in care acest lucru este necesar, sa se procedeze la verificarea autenticitatii documentelor care fac obiectul prezentei conventii. Astfel de verificari nu vor fi supuse niciunei taxe sau altor forme de plata si vor fi efectuate cu celeritate.
@ciciros: Belgia nu este inca semnatara a conventiei la care faceti referire: [ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2012
yvk, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apostilare certificat de nastere eliberat de ambasada romana din beijing AncaM78 AncaM78 Buna ziua, Am fost astazi sa aplic apostila pe CErtificatul de Nastere al baietelului meu si mi s-a spus ca nu pot aplica apostila pe el, pentru ca este ... (vezi toată discuția)
Appostile blondegender blondegender Ce este Appostile, si la ce foloseste? (vezi toată discuția)
Procura cu apostila din sua infojuridic infojuridic Buna ziua, Un caz in care vanzatorul are o procura cu apostila din SUA. Articolele sunt din legea notarilor 36/1995. Pe mine ma intereseaza daca: - ... (vezi toată discuția)