avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1030 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... prescriptie speciala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

prescriptie speciala

In cazul revizuirii unei hotarari a ICCJ dupa castigarea dosarului la CEDO, daca se caseaza hotararea si se trimite dosarul la rejudecare tribunalului, avand in vedere ca procesul trebuie sa se judece dupa regulile judecarii in prima instanta, se poate pune in discutie si implinirea termenului de prescriptie speciala?
daca se revine la judecata in prima instanta, da.
~ Conținut șters la cerere ~
Dar totusi ne aflem in situatia cand a fost data o hotarare nelegala, care in urma judecarii la cedo este casata de iccj si trimisa la fond. Urmare a rejudecarii se pot da solutii fie de achitare, fie de condamnare, dar cred ca se poate si inceta procesul penal, deoarece se au in vedere toate incalcarile de procedura(neaudiarea martorilor acuzarii, citarea partilor responsabile civilmente, audierea inculpatului de catre instanta care a judecat fondul....). Astfel pentru perioada cat inculpatul a fost incarcerat pe baza unei hotarari date cu incalcarea unor drepturi fundamentale, acesta trebuie oricum despagubit, deci ne aflam in cazul cand se reia judecarea fondului.
Cu stima,
Opinez in acelasi sens in care, odata hotararea casata si trimisa spre rejudecare, ar putea fi posibila incetarea procesului penal( intrucat ne intoarcem in faza de judecata , la procesul penal si deci la procedurile de tragere la raspundere penala a inculpatului).
Astfel , instanta ar putea, constatandu-se intervenirea prescriptiei raspundereii penale, sa pronunte incetarea procesului penal ori achitarea, in functie de vinovatia sau nevinovatia inculpatului( art. 345 alin. 3, combinat cu art. 13 alin. 2 Cod procedura penala, raportate la art. 11 pct. 2 lit. c Cod procedura penala).
Ultima modificare: Miercuri, 11 Ianuarie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urmari hotarare cedo sam bam sam bam dupa ramanerea definitiva a unei hotarari cedo prin care o persoana condamnata de instantele din romania castiga pe motivul incalcarii dreptului la un proces ... (vezi toată discuția)
Nelamurire vasile2013 vasile2013 In cazul in care mi-a fost admisa actiunea la CEDO pot solicita si ulterior- dupa aceasta data-, printr-o actiune interna repararea prejudiciului cauzat prin ... (vezi toată discuția)