avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... deducere personala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

deducere personala

Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati :
- pot beneficia de deducere personala copii peste 18 ani care inca urmeaza o forma de invatamant? forma de invatamant trebuie sa fie la zi, este specificat undeva in lege?
-dar copii peste 18 ani care nu mai urmeaza o forma de invatamant, si nu au nici un loc de munca ?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:50, 12 Ianuarie 2012
Pentru copiii peste 18 ani care nu mai urmeaza o forma de invatamant si nu au venituri peste 250 lei, beneficiaza de deducere personala suplimentara ?

Dar in cazul cand de ex. sotia nu mai are loc de munca si nu are nici un venit, sotul o poate trece ca pers intretinuta si sa beneficieze de deducere?
Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 250 lei lunar, potrivit dispozitiilor art.56 alin.3 C.fisc.

Asadar, daca sotia nu are niciun venit sotul o poate trece ca persoana in intretinere si va beneficia de deducerea personala in acest sens.
Sa inteleg ca se pot trece persoane in intretinere fara a se tine cont de varsta: copii minori, copiii peste 18 ani indiferent daca urmeaza o forma de invatamant sau nu, sot/sotie dupa caz, rude pana la gradul 2 inclusiv, cu conditia de a nu avea venituri peste 250 lei.

Este corect asa?
Buna ziua!
Imi puteti spune, va rog, la fiecare inceput de an , toti angajatii unei firme trebuie sa faca o declaratie pentru stabilirea impozitului pe venituri din salarii ? sau numai acei salariati care au persoane in intretinere ?

Multumesc anticipat !
Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal
[ link extern ]

90. Pentru ca o persoană să fie în întreţinere, aceasta trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
- existenţa unor raporturi juridice între contribuabil şi persoana aflată în întreţinere;
- persoana fizică întreţinută să aibă venituri impozabile şi neimpozabile mai mici sau egale cu 250 lei lunar.

Persoana aflată în întreţinere poate avea sau nu domiciliu comun cu contribuabilul în a cărui întreţinere se află.

91. Sunt considerate persoane aflate în întreţinere soţul/soţia contribuabilului, copiii acestuia, precum şi alţi membri de familie până la gradul al doilea inclusiv.

92. În sensul art. 56 alin. (3) din Codul fiscal, în categoria "alt membru de familie aflat în întreţinere" se cuprind rudele contribuabilului şi ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv.

93. După gradul de rudenie rudele se grupează astfel:
- rude de gradul întâi, cum ar fi: părinţi şi copii;
- rude de gradul al doilea, cum ar fi: bunici, nepoţi şi fraţi/surori.

94. Sunt considerate persoane aflate în întreţinere militarii în termen, militarii cu termen redus, studenţii şi elevii militari ai instituţiilor de învăţământ militare şi civile, peste vârsta de 18 ani, dacă veniturile obţinute sunt mai mici sau egale cu 250 lei lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere impozit salarii oroian-rodica oroian-rodica Am urmatorul caz. As dori sa stiu daca salariatul are dreptul la deducere suplimentara in cazul in care are un copil student in anul III de facultate, ... (vezi toată discuția)
Deducere suplimentara persoane in intretinere vs coasigurati Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua, Am o nelamurire referitoare la persoanele aflate in intretinerea unui salariat. In Codul Fiscal sunt mentionate persoanele care se pot afla in ... (vezi toată discuția)
Deducerea suplimentara minori dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Un salariat poate beneficia de deducere suplimentara pentru copilul minor care: Cazul 1: are un venit peste 250 lei, de pilda bursa de ... (vezi toată discuția)