avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu fara plata

Buna ziua.Problema mea este urmatoarea.Mai am pe anul 2008 o zi de concediu de odihna.Doresc sa iau acum 2 zile fara plata.Angajatorul mi-a zis ca mai intai trebuie sa termin concediu normal si apoi sa imi iau fara plata.Este legal acest lucru?Imi poate impune asta
Cel mai recent răspuns: raloucoutza , utilizator 13:22, 3 Noiembrie 2008
Acordarea concediului fara plata este independenta de concediul de odihna.
Nu va poate obliga nimeni sa le luati pe rand.
Dar daca totusi mai aveti zile de concediu de odihna de ce sa va luati din acestea?
Din Codul muncii:
Art. 148. - (1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
(2) Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin
regulamentul intern.
Din CCMUNN 2007-2010:
Art.61(3) Pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concedii fara plata.

Raspunsul dat de angajatorul dvs. nu este corect, chiar daca in CCM la nivel de unitate sau in Regulamentul intern ar fi prevazuta o asemenea conditie care este ilegala. Concediul de odihna se da pentru recuperarea fortei de munca prin odihna (chiar daca activa) iar concediul fara plata se da pentru rezolvarea unor situatii personale. Este adevarat insa ca acest concediu fara plata nu se poate lua fara aprobarea angajatorului. Trebuie sa picati la intelegere cu el! Succes!
Buna ziua.Va multumesc pentru raspuns.Dar intrebarea mea acum este ma poate el forta sa imi iau intai ziua ramasa de concediu.?Nu doresc sa imi iau ziua care a mai ramas deoarece doresc sa o pastrez pentru luna decembrie.
Noi am inteles intrebarea dvs. Se pare ca dvs. nu ati inteles raspunsul nostru. Repet, pe scurt:
Nu e legal cum procedeaza angajatorul dar nici nu puteti lua concediu fara plata fara aprobarea lui. V-am sugerat sa negociati cu el.
Am inteles.Si daca nu ne intelegem ce se poate face in situatia asta?

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna!!! nadiamoti nadiamoti Lucrez intr-o institutie de stat, concediul il am programat in 3 transe(februarie, august, noiembrie), pot sa imi iau o zi sau doua zile de concediu de odihna ... (vezi toată discuția)
Rechemare din concediul de odihna alex68 alex68 Va rog, daca ma poate ajuta cineva in urmatoarea problema. La firma la care lucrez nu s-au facut programari pentru concediul de odihna (de altfel, in niciun an ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata potarnichegalbena potarnichegalbena Buna ziua Daca doresc sa imi iau concediu fara plata 2 luni de zile, trebuie sa efectuez prima data concediu de odihna (care nu mi l-am luat anul acesta - ... (vezi toată discuția)