avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale asociat unic si administrator decedat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

asociat unic si administrator decedat

asociatul unic si administrator al societatii a decedat.
are mostenitori care vor sa accepte succesiunea.
care sunt etapele ce trebuiesc parcurse?
exista un termen limita in care societatea sa poate functiona fara administrator?
societatea are angajati, are activitate, are contracte in derulare. cine, in momentul de fata poate semna in locul administratorului. multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Ianuarie 2012
magdalenapaun, utilizator
Cel mai recent răspuns: SofiaAlexia , utilizator 18:48, 7 Decembrie 2021
pasi de urmat:
1. mers la notariat si dezbatuta mostenire, va va emite certificat de mostenitor in care se vor mentiona si nr. partilor sociale mostenite de fiecare succesor; se poate elibera de notar in prima faza doar certificat de mostenitor pentru partile sociale;
2. mergeti la registrul comertului cu urmatoarele acte:
a) hot. AGA a societatii in care se mentioneaza noii asociati ai societatii, care aproba intrarea in societate a succesorilor precum si numirea unui nou administrator; anexa la aceasta cu contorul de cuvinte;
b) copii acte de identitate noii asociati,
c) in original declaratii pe propria raspunderea a asociatilor (data la notar), ca acestia indeplinesc conditiile legale + specimen de semnatura, declaratie identica pentru noul administrator;
d. copie certificat de deces;
e. copie certificat de mostenitor;
f. noul act constitutiv al societatii;
g. imputenicire pentru cel ce merge la registru si copie act de identitate a acestei persoane;
h. dovada convocarii AGA de la punctul a)
i) pentru alte informatii fie intrati pe site-ul ONRC, fie ii sunati fie mergeti la ei fie contactati un avocat;

3. in numele societatii, la acest moment poate semna oricare succesor, numai ca la banca se poate merge doar dupa ce se elibereaza certificatul de mostenitor - intrebati la banca, fiecare banca are regulile ei;
Conform legii 31/1990, art. 202 (1) Părţile sociale pot fi transmise între asociaţi.
(2) Transmiterea către persoane din afara societăţii este permisă numai dacă a fost aprobată de asociaţi reprezentând cel puţin trei pătrimi din capitalul social.
(21) Hotărârea adunării asociaţilor, adoptată în condiţiile alin. (2), se depune în termen de 15 zile la oficiul registrului comerţului, spre a fi menţionată în registru şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
(22) Oficiul registrului comerţului va transmite de îndată, pe cale electronică, hotărârea prevăzută la alin. (21) Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti.
(23) Creditorii sociali şi orice alte persoane prejudiciate prin hotărârea asociaţilor privitoare la transmiterea părţilor sociale pot formula o cerere de opoziţie prin care să solicite instanţei judecătoreşti să oblige, după caz, societatea sau asociaţii la repararea prejudiciului cauzat, precum şi, dacă este cazul, atragerea răspunderii civile a asociatului care intenţionează să îşi cedeze părţile sociale. Dispoziţiile art. 62 se aplică în mod corespunzător.
(24) Transmiterea părţilor sociale va opera, în lipsa unei opoziţii, la data expirării termenului de opoziţie prevăzut la art. 62, iar dacă a fost formulată o opoziţie, la data comunicării hotărârii de respingere a acesteia.
(3) În cazul dobândirii unei părţi sociale prin succesiune, prevederile alin. (2) nu sunt aplicabile dacă prin actul constitutiv nu se dispune altfel; în acest din urmă caz, societatea este obligată la plata părţii sociale către succesori, conform ultimului bilanţ contabil aprobat.
(4) În cazul în care s-ar depăşi maximul legal de asociaţi din cauza numărului succesorilor, aceştia vor fi obligaţi să desemneze un număr de titulari ce nu va depăşi maximul legal.
Ca sa indeplinesti si functia de administrator in societatea pe care ai mostenit-o, care spui ca este concurenta cu cea in care esti deja asociata si administrator, ar trebui sa indeplinesti conditia de la 197 al.2. Trebuie sa obtii acea autorizare, printr-o hotarare AGA, altfel daca ascunzi aceasta situatie asociatul o poate invoca si poate cere revocarea si/sau atragerea raspunderii pentru eventuale daune.
Prin decizie, care este urmare a decesului asociatului fondator , a certificatului de mostenitor si in aplicarea actului constitutiv art....., care prevede continuarea activitatii cu succesorii, modifici in actul constitutiv datele asociatului unic, cele de la capitalul social, unde partile sociale vor fi detinute de tine cu cota de profit si pierdere corespunzatoare, numesti administratorul, adica introduci numele tau cu toate datele si mai faci ce alte modificari doresti(ex. schimbare sediu)
In baza acestei Decizii actualizezi Actul constitutiv, adica in locul datelor persoanei decedate le scrii pe ale tale.




Dar trebuie dezbatuta mostenirea? Acest lucru se face la notar? Dar am inteles din art.1126 ,referitor la mostenitorii sesinari CA acestia pot continua activitatea firmei in baza acestei calitati,fara CA mostenirea sa fie dezbatuta Intrebarea mean Este cum poate Fi numit noul administrator CE acte se pot face la registrul comertului.Cazul la care ma refer Este asociat unic,administrator la un SRL ,decedat.Casatorit Cu 2 copii minori.Nu a avut nici un bun Mobil sau imobil in proprietate a Lui,decit acest Srl pe care Sofia Lui vrea sa-l duca Mai departe CA mostenitor sezinar,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune srl asociat unic ariadna28 ariadna28 Buna ziua, As avea nevoie de lamuriri in privinta formalitatilor ce trebuie indeplinite la Registrul Comertului Bucuresti pentru a inregistra un s.r.l. pe ... (vezi toată discuția)
Cesiune cu probleme Sergiu85 Sergiu85 Am vandut o alimetara cu tot cu firma. Firma neplatitoare de TVA pe minus. Am depus actele pentru cesiune. Acuma cand au iesit actele si trebuie finalizata ... (vezi toată discuția)
Cesiune parti sociale Cristina Vasile Cristina Vasile La un srl, cei doi asociati din care unul este si administrator vor sa cesioneze partile sociale unei terte persoane care sa fie asociat unic si ... (vezi toată discuția)