avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Conditii de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Conditii de pensionare

Buna ziua ,am 55 de ani ,am lucrat 23 de ani,la grupa 1,dar sunt si subofiter in rezerva ,as intreba nu pot benificia de pensie daca nu am fost activ decit in armata?
V-a multumesc ,daca nu prin ce an ar trebiu sa ies la cere?
Viata e foarte grea si nu stiu cum sa m-a mai descurc.
Ozi buna ,va doresc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 17:52, 13 Mai 2012
Majoritatea barbatilor din Romania, sunt "ceva in rezerva". Aproape toti cei care intrau la facultate sau unii dupa ce o terminau, faceau armata la termen redus si erau trecuti in rezerva cu gradul de sublocotenent. Asa sunt mii si sute de mii de ingineri, profesori, economisti, medici, juristi, agronomi, geologi...care au lucrat sau inca lucreaza in diverse domenii civile. Stagiul de armata se are in vedere ca si vechime la pensie, fara a diminua varsta de pensionare, stagiul necesar...
La fel sunt alte categorii care au absolvit o scoala de ofiteri sau subofiteri si-apoi au fost trecuti in rezerva cu un grad de subofiter, lucrand toata viata in economia civila. Acea scoala se are in vedere ca vechime la pensie dar nu determina reducere varstei de pensionare si/sau a stagiului de cotizare necesar pensionarii.
Dar pot fi si cazuri cad cineva a activat ca subofiter in armata, politie, SRI..cativa ani buni dupa scoala militara si-apoi a trecut in viata civila. Si-atunci, in functie de perioada lucrata ca subofiter, poate avea alte drepturi.
Va rog sa precizati:
-data nasterii dvs.;
-perioada totala lucrata;
-alte stagii (facultate la zi, armata, somaj etc., daca este cazul);
-in ce sistem ati lucrat, civil sau militar, si perioadele.

Este foarte important sa precizati exact care este perioada lucrata in grupa I de munca, adica sa precizati ziua, luna si anul in care ati inceput sa lucrati in grupa I de munca si ziua, luna si anul in care ati incetat activitatea in grupa I. Precizarea exacta a stagiilor de cotizare realizate este foarte importanta pentru a primi un raspuns corect.
Ultima modificare: Joi, 12 Ianuarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
BUNA ZIUA,AM INCEPUT SA LUCREZ DE PE 10 SEPTEMBRIE 1975 LA ELECTROCONTACT BOTOSANI CA SCULIER-MATRITIER, IN 1977-78 AM FOST IN ARMATA UNDE AM FACUT REGIMENTALA ,LASINDU-MA LA VATRA CU GRADUL DE SERGENT MAJOR ,AM LUCRAT PINA IN 01/01/1997,CIND AM FOST DAT IN SOMAJ PTR RESTRUCTURARIAM TERMINAT SOMAJULPE 27/09/1997,STIU CA INTREPRINDEREA ERA DE GRADUL UNU DAR ACU AM INTELES CA NU SE MAI I-A IN CONSIDERATIE GADUL ,INTREBAREA E :SUNT NASCUT PE 11/03/1957 CIN VOI PUTEA IESI LA CERERE LA PIENSIE,CA E FOARTE GREU FARA NICI-UN VENIT ,VA MULTUMESC
1. Va rog sa nu mai scrieti cu majuscule, contravine regulamentului de postare in forum.

2. Din datele pe care le-ati prezentat rezulta ca singura categorie de pensie de care puteti beneficia este pensia pentru limita de varsta atunci cand veti implini 65 de ani. Imi pare rau, pentru alta categorie de pensie nu indepliniti conditiile.

Am o nelamurire: in primul mesaj ati scris ca ati lucrat in grupa I de munca, insa in cel de al doilea mesaj ati precizat doar ca intreprinderea era gradul I. Cele doua lucruri relatate de dvs. sunt complet diferite. Uitati-va in carnetul de munca si vedeti daca exista inregistrare in sensul ca ati lucrat in grupa I de munca. Daca nu exista, varsta la care veti beneficia de pensie este cea de 65 de ani. Daca exista, reveniti cu perioada exacta.
Ultima modificare: Duminică, 13 Mai 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am lucrat in mai si am trecut in rezerva, cand ma pot pensiona? VladVirgil VladVirgil Am 52 de ani. Am lucrat in MI peste 15 ani trecand in rezerva la cerere in anul 2000. Mentionez ca nu am fost trecut in rezerva disciplinar. Am lucrat la ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie - cadru militar vladconsta vladconsta Am lucrat 14 ani militar activ 2 ani scoala militara 1 an jumatate armata 11 ani salariat civil 2 ani somer actualmente nu lucrez .Sunt nascut la data 24 ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata nichedanutz76 nichedanutz76 Sunt cadru militar activ, am vârsta de 44 ani împliniţi.În cei 22 ani de când sunt cadru am lucrat în grupa I de muncă. După un calculul meu zic că ... (vezi toată discuția)