avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data iesirii la pensie, activitate in grupa I de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data iesirii la pensie, activitate in grupa I de munca

Sunt barbat, am 57 de ani, 38 de ani vechime in munca, dintre care 23 de ani in grupa a II-a. Tinand cont de dispozitiile art.52 si 53 din Hotararea nr. 257/2011 pt. aprobarea normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 am dreptul la pensie anticipata sau anticipata partial?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: andad , utilizator 08:09, 16 Ianuarie 2012
SC Acumulatorul-Pantelimon se regaseste in lista pt.poz 29 a locurilor de munca.Verificati daca locul de munca pe care l-a avut sotul dv. se gaseste in lista.
andad a scris:
Dna Pintea, sotul meu a lucrat 16 ani in grupa I-a de munca, daca este nascut la data de 14.08.1961, cand va avea dreptul la pensionare?
Cei 16 ani lucrati in conditii speciale, il va ajuta la reducerea varstei de pensionare?

1. De nenumarate ori am intervenit in discutii si am rugat pe cei care au pus o intrebare intr-un topic sau au deschis, separat, o discutie, sa nu repete intrebarea in alte topicuri. Acelasi lucru va rog si pe dvs., ati incalcat pct. 3.3 din regulamentul de postare in Forum.

2. Intre grupa I de munca si conditiile speciale de munca nu se pune semnul egalitatii. Nu este suficient ca sotul dvs. sa fi lucrat in grupa I de munca, ci e necesar sa fi desfasurat o activitate care este prevazuta in anexa 2 a Legii nr. 263/2010, in cadrul unei unitati care este prevazuta in anexa 3 a aceluiasi act normativ. Doar in aceste conditii perioada lucrata in grupa I de munca este asimilata conditiilor speciale, potrivit art. 123 din HG nr. 257/2011.
Art. 123
(1) Se asimileaza stagiilor de cotizare in conditii speciale perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, in care asiguratii au desfasurat activitati dintre cele prevazute in anexa nr. 2 la lege, pe durata programului normal de lucru din fiecare luna, numai in locurile de munca avizate in conditii speciale din cadrul unitatilor prevazute in anexa nr. 3 la lege, activitati incadrate, potrivit legislatiei anterioare acestei date, in grupa I de munca.
(2) Dovedirea acestor stagii de cotizare se face cu carnetul de munca, completat potrivit prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, si/sau cu adeverinte eliberate, potrivit legii, de angajatorul la care a lucrat persoana respectiva sau, dupa caz, de institutia care a preluat arhivele acestuia. Modelul adeverintei este prezentat in anexa nr. 12.
.........................................

Daca aceste conditii sunt indeplinite, iar perioada lucrata in grupa I de munca este mentionata in carnetul de munca sau angajatorul emite adeverinta potrivit anexei 12 a HG nr. 257/2011, perioada va fi valorificata la stabilirea pensiei ca perioada lucrata in conditii speciale. In aceasta situatie, sotul dvs. va putea beneficia de pensie pentru limita de varsta la 57 de ani. In situatia in care conditiile prevazute la art. 123 din HG nr. 257/2011 nu vor fi indeplinite, sotul dvs. va putea beneficia de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 61 de ani si 6 luni.
Ultima modificare: Duminică, 15 Ianuarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Da... in carnetul de munca este specificata perioada in care a lucrat in gr.I.
Multumesc pt raspuns !
Scuzati neintelegerea!
Ultima modificare: Luni, 16 Ianuarie 2012
andad, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Data iesirii la pensie - mai btmariuss btmariuss buna ziua! as avea o intrebare ? la varsta de 48 ani ce urmeaza a fi impliniti in luna august 2011 cu o vechime de 22 ani in MAI grupa 1 și 5 ani ... (vezi toată discuția)
Varstele la care se cuvin pensia anticipata si pensia anticipata partiala pavellevap pavellevap Perioada de 5 ani prevazuta la art. 62, respectiv art. 65 ale Legii 263/2010, la care se cuvine pensionarea anticipata sau anticipata partial, se scade din ... (vezi toată discuția)
Pot solicita pensie anticipata? ionicabotezatu ionicabotezatu Sunt barbat, am 57 de ani, 38 ani vechime, dintre care 28 ani in grupa a doua. La acest moment, pot cere pensie anticipata partial in baza art. 60 alin. (1) ... (vezi toată discuția)