Buna, am o problema si as vrea sa ma sfatuiti cum a procedez...:
- in aug 2011 am incepul colaborarea pt procesul meu de divort de comun acord cu sotul meu cu o avocata din baroul CS. (av.recomandata de o doamna din primarie). Fiind un proces mai mult formal, despartirea fizica producandu-se acum mai multi ani si eu si sotul meu (inca), am mers amandoi sa discutam cu acea doamna av. si in baza unui contract am inceput formalitatile. Si eu si sotul meu locuim in strainatate si din lipsa de timp am crezut ca aceasta optiune este cea mai buna, deoarece nu ne permit joburile sa stam mai mult de cateva zile in tara. (exclus deci divortul la notar care te obliga sa te prezinti dupa 30 de zile).
- la prima intalnire si singura cu av am platit onorariu, am facut contractul, si a ramas sa ne anunte spunandu-ne ca este un proces simplu neavand copii minori si bunuri comune ca in max 2 termene e gata. Incercand sa o contactez dupa ceva timp pt a cunoaste detaliile procesului dna av. refuza sa ne mai raspunda la tel si a disparut ca prin ceata. Telefonul pe care mi la dat sa o contactez suna dar nu imi rasp nimeni. Am trimis-o pe fica mea sa o caute la cabinetul dansei si s-a purtat groaznic cu ea spunandu-i ca e este un om ocupat si ca nu are timp de dat explicatii telefonice sau personale...daca vreau sa ma interesez de proces sa ii lasam mes text pe mobil si cand are timp o sa ne informeze. Astazi m-a sunat o vecina din tara sa imi spuna ca mi-a veni o citatie de la tribunal in care scrie ca procesul de divort este suspendat deoarece reclamanta (adica eu) nu pot face dovada ca locuiesc in strainatate. Mentionez ca fotocopii dupa acte i-am trimis o data prin fiica mea si o data prin posta dupa ce insistent am sunat-o am primit un sms sec in care mi-a spus ca instanta le cere trimise prin posta!
- spuneti-mi va rog ce sa fac cum sa procedez in cazul in care av nu vrea sa vb cu mine....nu stiu termenul legal pt recurs....sau daca il va face ea....sunt de-a dreptul disperata....pot renunta la ea si angaja un av profesionist ....daca da cum pot sa o denunt (si unde e mai bine sa o denunt) si sa imi recuperez onorariul? (am vre-o sansa?)......sunt pasibila de amenda pt neprezentare....la proces?.....
-este legal ce face ea? (moral si deontologic stiu ca nu e.....)....cea mai mare problema a mea este ca daca in 2 luni nu reusesc sa finalizez divortul nu o sa mai reusesc sa imi iau credit aici pt casa (se cere si acordul sotului pt asta si nu dores sa il implic)
1. pt divort trebuie procura speciala autentica (data in fata notarului) si nu o simpla imputernicire avocatiala.
2. intr-adevar, procesul ar trebui sa fie unul exrtem de simplu
3. adresati o plangere care baroul de avocati din care face parte
Faceti-i plangera la Baroul CS. Si specificati aceasta problema, inclusiv ca vreti sa renuntati la ea. Puteti s-o faceti, mai ales ca i-ati platit integral pretul onorariului. Presupun, ca puteti sa o si dati in judecata pentru comportamentul sau si eventual sa cereti suspendarea sa. Oricum, pentru ceea ce v-a facut, va adresati printr-o plangere catre decanul Baroului CS. Mai departe, solicitati sprijinul unui avocat competent. Recursul se formuleaza fie dupa pronuntarea unei hotarari in termen de 15 zile de la comunicare.
Art. 301
Termenul de recurs este de 15 zile de la comunicarea hotararii, daca legea nu dispune altfel. Dispozitiile Art. 284 alin. 2 - 4 se aplica in mod corespunzator.
Art. 302
Recursul se depune la instanta a carei hotarare se ataca, sub sanctiunea nulitatii.
Art. 3021
Cererea de recurs va cuprinde, sub sanctiunea nulitatii, urmatoarele mentiuni:
a) numele, domiciliul sau resedinta partilor ori, pentru persoanele juridice, denumirea si sediul lor, precum si, dupa caz, numarul de inmatriculare in registrul comertului sau de inscriere in registrul persoanelor juridice, codul unic de inregistrare sau, dupa caz, codul fiscal si contul bancar. Daca recurentul locuieste in strainatate, va arata si domiciliul ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul;
b) indicarea hotararii care se ataca;
c) motivele de nelegalitate pe care se intemeiaza recursul si dezvoltarea lor sau, dupa caz, mentiunea ca motivele vor fi depuse printr-un memoriu separat;
d) semnatura.
La cererea de recurs se va atasa dovada achitarii taxei de timbru, conform legii.
Art. 303
Recursul se va motiva prin insasi cererea de recurs sau inauntrul termenului de recurs.
Termenul pentru depunerea motivelor se socoteste de la comunicarea hotararii, chiar daca recursul s-a facut mai inainte. Alineatul 3 Abrogat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2003.
In cazurile in care Ministerul Public a participat in proces, se va depune o copie de pe motivele de casare pentru procuror.
Presedintele instantei, care primeste cererea de recurs, va putea sa o inapoieze partii prezente, daca nu indeplineste conditiile prevazute de lege, pentru a fi refacuta, prelungind termenul de recurs cu 5 zile.
Dupa implinirea termenului de recurs pentru toate partile, instanta a carei hotarare este recurata va inainta instantei de recurs dosarul impreuna cu dovezile de indeplinire a procedurii de comunicare a hotararii.