avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1014 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Buna seara,

Astazi, in urma unor neintelegeri la serviciu, m-am hotarat sa imi dau demisia.
Am completat o cerere tip ceruta de la departamentul resurse umane al societatii, m-am prezentat cu ea la superior care mi-a comunicat ca nu imi accepta cererea (ori vin la serviciu inca 30 zile in preaviz, ori lipsesc nemotivat). Raspunsul meu a fost ca nu mai vin de maine.
Eu mai am de luat salariul pe 10 zile (1 ianuarie - 12 ianuarie inclusiv), la care se adauga concediul platit neefectuat pe anul 2011 (12 zile la numar). Pot recupera ceva sau imi iau adio?

Precizez ca am avut contract pe perioada determinata in perioada 18 mai - 17 august iar incepand cu 18 septembrie mi s-a facut contract pe perioada nedeterminata si am lucrat pana astazi inclusiv.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters237012 , utilizator 15:23, 20 Ianuarie 2012
Este obligatoriu efectuarea preavizului altfel contractul pate inceta pe motiv disciplinar - absente nemotivate.
Drepturile salariale restante le primiti cand veti face lichidarea (dupa incetarea legala a contractului) sau, daca nu le primiti, le puteti solicita in instanta.
Angajatorul este obligat sa va plateasca la incetarea c.i.m. salariul aferent perioadei lucrate (01.01 -10.01.2012), precum si indemnizatia aferenta CO neefectuat ... in caz contrar, puteti sesiza ITM-ul si/sau introduce o actiune in instanta impotriva acestuia.
freeelis a scris:

Angajatorul este obligat sa va plateasca la incetarea c.i.m. salariul aferent perioadei lucrate (01.01 -10.01.2012), precum si indemnizatia aferenta CO neefectuat ... in caz contrar, puteti sesiza ITM-ul si/sau introduce o actiune in instanta impotriva acestuia.

Chiar daca mi-am dat demisia fara preaviz?

Multumesc pentru raspunsuri, foarte prompte.

O seara frumoasa!
"demisia fara preaviz" poate fi depusa in cazul in care angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile ce decurg din contractul de munca. Demisia dv. nu va produce efecte daca nu va prezentati la serviciu pe durata preavizului. Veti fi absent nemotivat, se face cercetarea disciplinara si se aplica sanctiunea care, in acest caz, va fi desfacerea disciplinara a contractului.
Despre drepturi vi s-a spus, le primiti sau le obtineti in instanta.
Chiar daca este vorba despre o demisie fara preaviz, angajatorul este obligat sa va plateasca acele drepturi banesti la care am facut referire mai sus ...

Demisie fara preaviz poate exista si in cazul in care angajatorul renunta in totalitate la preaviz - art.81 alin.7 C.mun.

Alte discuții în legătură

Plecarea de la locul de munca loa94 loa94 Buna ziua, As dori sa stiu ce se poate intampla daca plec de la locul de munca ( nu ma prezint la servici ). Doresc sa fac chestia asta deoarece nu voi fi ... (vezi toată discuția)
Refuzul da a efectua preavizul riana02 riana02 Buna ziua, Am un salariat care refuza sa isi mai efectueze preavizul de 15 zile calendaristice. Ce ii pot face din punct de vedere legal eu ca angajator. Va ... (vezi toată discuția)
Drepturi banesti ELLABV ELLABV - daca cel ce-si da demisia nu se mai prezinta la munca din ziua in care si-a dat demisia...... drepturile banesti ce le mai are de primit le obtine dupa ... (vezi toată discuția)