avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... refuzul da a efectua preavizul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

refuzul da a efectua preavizul

Buna ziua,
Am un salariat care refuza sa isi mai efectueze preavizul de 15 zile calendaristice.
Ce ii pot face din punct de vedere legal eu ca angajator.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: prozatos , utilizator 09:56, 14 Aprilie 2010
1. Inseamna ca este vorba de demisie. Eu l-as ponta nemotivat in aceasta perioada. Are de pierdut si bani si vechime.
2. Mai aveti si posibilitatea demararii cercetarii disciplinare prealabile in cederea concedierii pentru abateri disciplinare. Dar va ia timp mult si nu vad ce ati avea de castigat.
Este in dezavantajul lui. Daca compania nu i-a aprobat incetarea contractului prin acordul partilor are obligatia de a veni 15 zile (sau cate i-ati trecut in contract) la serviciu.
Ce se intampla daca nu vine? Il treceti absent nemotivat in pontaj. Teoretic ar trebui sa aveti un Regulament intern in care sa se specifice sanctiunile aplicate in caz de absente nemotivate, regulament luat la cunostinta de salariat.

Oricum, chiar daca v-a scapat acest aspect, dupa 3 zile consecutive de absente nemotivate incepeti procedura de cercetare disciplinara:
1. Ii trimiteti prin posta cu confirmare de primire convocare la serviciu in care ii solicitati sa se prezinte pentru a explica absentele. In convocare se specifica data, ora si locul unde este convocat si abaterea. De preferat si punctul din Regulamentul intern pe care l-a incalcat.
2. Alcatuiti o comisie din seful direct al persoanei si cineva de la resurse umane, comisie care sa fie prezenta la convocare.
3. La data si ora stabilite comisia se intruneste. Daca salariatul nu vine, intocmiti un proces verbal pe care il semneaza cei doi membri ai comisiei, proces verbal in care specificati ca salariatul nu s-a prezentat si ca in urma convocarii se va desface disciplinar contractul de munca al salariatului incepand de a doua zi.

Daca salariatul se prezinta, comisia intocmeste la fata locului un proces verbal semnat de toata lumea, proces verbal care trebuie sa contina acuzatiile si justificarea salariatului. In plus, se noteaza si daca salariatul revine la locul de munca pentru efectuarea preavizului sau daca din nou refuza se poate dispune incetarea disciplinara a contractului. La final se face o copie a procesului verbal care se inmaneaza din nou cu semnatura salariatului.

Daca salariatul revine si efectueaza preavizul ii intocmiti decizie de incetare cu art.79 (demisie), iar daca nu cu art.61, lit a (disciplinar).

Sper ca datele de mai sus va sunt de folos.
O seara frumoasa,
Georgiana

Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
Angajatorul este îndreptăţit să dispună concedierea disciplinară a salariatului, în cazul în care acesta nu respectă termenul de preaviz, absentând de la serviciu.
Pentru dl.Tudor Valeriu: din pacate nu poate fi vorba de demisie daca salariatul nu sta in preaviz, ci de abatere disciplinara. Cercetarea disciplinara este obligatorie pentru desfacerea contractului de munca, nu facultativa.

In caz contrar trebuie fie sa-i aprobe firma desfacerea contractului cu acordul partilor, fie sa-i plateasca preavizul, desi nu vine la serviciu si sa-i desfaca cu demisie (art.79) - situatie cu totul aberanta.
Cred ca Valeriu se termenul de preaviz care este corespunzator demisiei (15 zile calendaristice):)

Alte discuții în legătură

Preaviz demisie Raluca Gorun Raluca Gorun Buna ziua, Daca un angajat isi da demisia si angajatorul NU renunta la preaviz, dar angajatul nu vrea sa se mai prezinte la locul de munca in timpul ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate anca_diana anca_diana situatia este asa: angajatul isi da demisia Eu angajator o inregistrez si ii spun ca e in preavizul prevazut de C muncii si trebuie sa vina inca 15 zile la ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate urmate de demisie freeasabird freeasabird Buna ziua, Am urmatoarea situatie: Un angajat nu s-a mai prezentat la serviciu din data de 3 ianuarie 2011 si pana in prezent. In data de 25 februarie s-a ... (vezi toată discuția)