avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct viager

As dori sa stiu daca in cazul in care eu si sotul meu avem o casa in proprietate cu clauza de uzufruct viager, in cazul unui divort se poate imparti si casa.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 17:16, 13 Ianuarie 2012
Stimat forumist,

Nuda proprietate, dacă este un bun comun, poate fi obiect al partajului.

Caracteristic unui astfel de partaj ese faptul că uzufructuarului nu îi pot fi afectate drepturile, deci puteți dobîndi casa doar cu respectarea uzufructului viager.

Cu stimă.
Mai intai trebuie sa definim uzufructul si anume acesta este dreptul de a se bucura cineva de lucrurile care sunt in proprietatea altuia, intocmai ca insusi proprietarul lor, insa cu indatorirea de a le conserva sustanta(art.517 C.civ), iar viager inseamna pe viata. Deci dupa parerea mea in cazul uni partaj dobanditorul casei va trebui sa respecte in continuare acest uzufruct viager.

Cu stima
@mariusache20..., ce poti sa mai definesti in plus fata de uzufruct in masura in care s-au consacrat doctrine si jurisprudente in aceasta materie. Ce se stie, este faptul ca uzufructul este un dezmembramant al dreptului de proprietate cu consecintele ce decurg din acest drept si de care beneficiaza uzufructuarul. In rest, av. andreidrigor...a dat un raspuns pertinent la o intrebare pusa de user.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamurire exacta feeliss feeliss va rog sa-mi explicati ce inseamna drept de uzufruct viager, apoi ce inseamna clauza de habitatie viagera? (vezi toată discuția)
Dreptul de uzufruct viager luicannicolae luicannicolae Am o intrebare daca in C.V.C al apartamentului apare dreptul de uzufruct viager cheltuielile de intretinere ale apartamentului ( respectiv apa rece,apa calda ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager ContSters61759 ContSters61759 Buna! Ieri am fost sa depunem o cerere de eliberare a cardului de identitate pentru un membru al familiei care are domiciliul in alt oras, si ii expira CI.Cum ... (vezi toată discuția)