Buna ziua,
Va deranjez cu o problema urgenta !!
Din partea bunicului meu,tata a mostenit o suprafata de 10.000m2,teren arabil,la succesiune au venit si nepotii lui,in numar de 3 persoane(acestia fiind nepotii tatalui meu)!! Suprafata totala fiind de 20.000m2,din care,jumatate(10.000m2),tata,iar cei 3 nepoti cealalta jumatate !!
Acum problema principala este,ca tatal meu vrea sa vinda partea lui,iar ceilalti nepoti,nu vor ..
Va rog mult sa-mi spuneti ce se poate face,in aceasta situatie,o solutionare cit mai urgenta..?!
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dumneavoastra !!
liamic43
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Ieşirea din indiviziune se poate face pe 2 căi- prin simpla intelegere intre proprietari, cu o cadere de comun acord intre acestia privind partea fiecaruia ce-i va reveni in urma iesirii din indiviziune.
in acest caz, se va face o lotizare (dezmembrare) dupa dorinta acestora, iar dupa aprobarea de catre ANCPI a dosarului de dezmembrare, respectiv atribuirea numarului cadastral pentru fiecare lot de teren rezultat totul se va incheia in notariat printr-un act ce va stipula fiecaruia dintre proprietari pe ce lot este proprietar.
- in urma unei sentinte judecatoresti definitive.
in acest caz, in timpul procesului se va face o expertiza topografica juridica, iar dezmembrarea se va executa conform expertizei judecatoresti si hotararii judecatoresti finale
Nimeni nu poate fi obligat să stea în indiviziune-art.728 cod civil( actual art.1143 NCC şi următoarele).Moştenitorul poate cere oricând ieşirea din indiviziune-ar trebui să le explicaţi că pe cale judecătorească ar dura mai mult şi ar fi mai costisitor..
Vânzarea o poate face tatăl cu condiţia care va fi arătată în contractul de v,c şi anume că partea care se vinde va cădea lui prin ieşirea din indiviziune..