avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota parte incalzirea comuna la bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota parte incalzirea comuna la bloc

Buna ziua,
In bloc la mine 12 proprietari au centrala termica (printre care si eu), iar restul de 8 proprietari nu detin pentru moment centrala termica acestia folosind caldura de la un punct termic. Am sa va rog daca se poate sa ma ajutati cu o parere avizata, privind procentul pt incalzirea partilor comune (min.-max.), sau metoda de calcul, prin care ar trebui impartite aceste cheltuieli de catre toti proprietarii, daca se poate mentiona si sustinerea legislativa. In prezent la noi in bloc cheltuielile s-au impartit astfel:
50% parti comune, impartite la 20 apartamente
50% caldura pt cei care folosesc caldura de la punctul termic, impartit la 8 apartamente, in functie de suprafata utila a acestor apartamente (desi exista repartitoare, cica ar fi inchis cei care ni le-au montat in trecut si nu ar mai exista cine sa ni le poata citi, celor care inca le folosesc).
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: unlocatar , utilizator 20:33, 14 Ianuarie 2012
Pentru asociatiile care au fost contorizate la nivel de apartament cu repartitoare si nu le folosesc dintr-un motiv sau altul, repartizarea caldurii revine la repartizarea in sistem pausal.
Faptul ca o parte din apartamente sunt deconectate, totusi trebuie sa plateasca o parte din caldura la comun, acest lucru este lasat la voia intamplarii, legislatia nu se mai ocupa de acest aspect.
Asa incat in cadrul asociatiei va stabiliti procentul pentru caldura la comun, el poate fi oricat, nimeni nu va poate indruma deoarece nu exista elemente de inventariere, de calcul, reale care sa poata fi puse intr-un algorirm.

Ideea ar fi sa se faca o inventariere a intreg sistemului, inclusiv a caloriferelor din apartamentele inca conectate la sistemul centralizat si sa se calculeze de catre cineva care se pricepe procentul pentru partea comuna. In lipsa acestei proceduri, totul e liber-arbitru in care nu va asista nimeni.
Modalitatea de repartizare a facturii adopatata in asociatia dv mi se pare corecta.
Asupra procentului, a partii din facura ce se suporta de toti si a cele care se suporta numai de cei bransati la comun, este de discutat.
Asa ca puteti sa stabiliti de comun acord cu majoritatea proprietarilor aceste cote si in acest sens puteti sa va inspirati din exemplele concrete de reapartizare postate aici pe forum.
Astfel in diferite asociatii s-au stabilit prin calcule facute de firme specializate urmatoarele procente pentru parti comune: 15% (@BEN46), 2-3% (@W_V_W_V_W), 22% (@elga50), 7,03% (@LocatarB), 4% (@unlocatar), 5,5% (@carmenmur)...
Cititi acestea pe
www.avocatnet.ro/content/for...
Aceste procente sunt pentru luna noiembrie. Pentru decembrie ele pot fi altele in functie de numarul Gcal, de consumul real, dar foarte mult influentat de consumul estimat, deci o volatilitate totusi a acestui procent exista.
Si eu cred ca este un procent destul de corect ales de catre asociatia dumneavoastra.
La noi in asociatie, desi procentul pentru partile comune ce se imparte pe cota indiviza este in jur de 5,5%(subsol si caloriferul din holul de la intrarea in bloc), adunat cu cel care a reiesit din totalul platit pentru tevile vericale (care conform ordinului 343 se asimileaza consumului individual) si care a fost de aproximativ 40% din valoarea totala a facturii, a rezultat un total de 45,5 %.
Dl presedinte DRG75 intrati si aici si completatii detalii de procentul de parti comune si ce parti comune aveti.
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata caldurii in blocuri cu repartitoare lala2011 lala2011 Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc care are apartamente cu repartitoare si microcentrale termice, personal am microcentrala si de anul trecut ni se impune sa ... (vezi toată discuția)
Inventarierea si stabilirea procentului exact pentru partile comune drg75 drg75 Vreau sa intreb si eu daca s-a incercat sau chiar s-a facut in blocul dumneavoastra acea inventariere a tevilor comune, pentru a se stabili cu exactitate ... (vezi toată discuția)
Ce procent de parte comuna incalzire v-a iesit daca ati facut inventarierea? ricadinas ricadinas Ce procent de parte comuna incalzire v-a iesit daca ati facut inventarierea tevilor si ati montat repartitorul martor pe parti comune. Daca nu ati facut ... (vezi toată discuția)