avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire, contract de vanzare cumparare cu contract ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire, contract de vanzare cumparare cu contract de intretinere

Buna ziua,
va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1. cum se imparte o casa intre mostenitori in urmatoarea situatie: casa este DOAR pe numele femeii, femeie care a decedat , dar care are 2 copii si un sot. mentionez ca, casa a fost cumparata cu putin timp inainte de deces, deci in timpul casatoriei.
2. IN CE CONDITII poate fi atacat un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere de catre unul dintre frati in situatia in care unul dintre frati a semnat o astfel de clauza iar acum are pretentia ca si celalalt frate( care nu a mostenit nimic) sa aiba grija de parintele ramas.
3. cum se imparte o casa intre mostenitori in urmatoarea situatie:
sot si sotie fara copii, sotul decedeaza si ramane sotia . Sotul are trei frati si parintii in viata. Sotia are un frate. cum se imparte in situatia in care s-ar face succesiunea acum( cand sotia este in viata) si cum s-ar imparti daca s-ar face succesiunea dupa moartea sotiei?
Casa, fiind cumparata in timpul casatoriei, este bunul comun al sotilor.Astfel ca , partea din imobil care apartinea defunctului se va imparti intre cei 2 copii si sotia supravietuitoare, o cota de 1/4 revenind sotiei, iar restul impartindu-se intre copii in mod egal.
Fratele care a semnat contractul va trebui sa-si indeplineasca obligatiile asumate, neputand renunta sau obliga pe ceilalti frati sa devina intretinatori si ei.Acel contract s-ar putea desfiinta doar pentru neindeplinirea obligatiilor asumate de catre ce l obligat la intretinere, la cererea creditorilor intretinerii.
In cel de-al treilea caz, sotul care decedeaza lasand sotie supravietuitoare, frati si parinti, In concurs cu parintii si cu fratii si surorile acestuia ori descendentii acestora, sotul supravietuitor are dreptul la 1/3 din mostenire, indiferent de numarul ascendentilor sau al colateralilor privilegiati; In concurs numai cu ascendentii privilegiati sau numai cu colateralii privilegiati, sotul supravietuitor are dreptul la 1/2 din; In concurs cu clasa ascendentilor ordinari (bunicii, strabunicii etc.), sotul supravietuitor are dreptul la 3/4 din mostenire;
Daca ar deceda sotia, ar avea dreptul la mostenirea acesteia sotul supravietuitor , in concurs cu fratele defunctei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In cazul căsătoriei in regim de separație a bunurilor (așa ... alinagal27@yahoo.com alinagal27@yahoo.com In cazul căsătoriei in regim de separație a bunurilor (așa au optat soții la căsătorie), soția deține proprietăți personale, doar ale ei, obținute ... (vezi toată discuția)
Mostenire din donatie rina68 rina68 Buna ziua, am o prietena care a fost casatorita timp de 16 ani cu un barbat, el a decedat de curand. Nu au avut copii . Casa in care au locuit a fost o donatie ... (vezi toată discuția)
In caz de deces, cui revin bunurile mele? MC_COSTIN MC_COSTIN AS VREA SA STIU , IN CAZ CA EU SI SOTUL MEU MURIM, CUI REVIN BUNURILE NOASTRE? NEAVIND COPII, MA GANDESC CA PARINTILOR?SAU SOCRILOR? (vezi toată discuția)