Buna seara am si eu o intrebare: sotul meu in 2009 si-a intrerupt somajul dupa 3 luni pt ca a avut un ordin de condamnare, si-a executat pedeapsa de 3 ani si 8 luni, acum a revenit acasa de tot. POATE SA ISI CONTINUE SOMAJUL? CARE E TERMENUL LIMITA DE DEPUNERE A ACTELOR PT INDEMNIZATIA DE SOMAJ SI CE ACTE II TREBUIESC?Va multumesc !
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
...
i) la data începerii executãrii unei pedepse privative de libertate pentru o perioadã mai mare de 12 luni;
...
Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
e) pe perioada în care este arestat preventiv sau pentru executarea unei pedepse privative de libertate de pânã la 12 luni;
...
2. - Daca sotul avea o condamnare de cel mult 12 luni ar fi putut, dupa ispasirea pedepsei, sa reia plata indemnizatiei de somaj de unde a ramas la data inceperii executarii pedepsei.
- Deoarece pedeapsa a fost mai mare de 12 luni indemnizatia a fost incetata si nu mai poate beneficia de ea.
Sotul dvs. se incadreaza la prevederile art. 16 litera f) din Legea 76/2002 a somajului.
Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele in căutarea unui loc de munca, aflate in una dintre următoarele situatii:
...
f) nu au putut ocupa loc de munca după repatriere sau după eliberarea din detentie.
Dosarul trebuie depus in termen de 10 zile de la eliberare, pentru a beneficia de somaj de la acea data.
Daca dosarul este depus peste 10 zile, dar nu mai tarziu de 12 luni, va beneficia de somaj de la data depunerii cererii.
Acte necesare pentru întocmirea dosarului de şomaj:
Actul de identitate – original si copie xerox
Actele de studii si calificare – original si copie xerox
Certificat de naştere – original si copie xerox
Certificat de căsătorie – original si copie xerox
Adeverinţă medicală – apt pentru muncă
Adeverinţă eliberată de organele financiare că nu realizează sau realizează venituri
Declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că nu are loc de muncă, nu realizează sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare
Acte somaj
ispasdina
Buna ziua,
Daca se poate sa-mi spuneti ce acte trebuie sa pregatesc pentru somaj, pentru ca am 3 persoane angajate pe perioada determinata pe care le-am scos ... (vezi toată discuția)