am nascut in nov 2010, am cerut ajutorul de nastere prin cere scrisa trimisa prin posta cu confirmare de primire in data de 28.02.2011 primita de ei la data de 01.03.2011, cerere la care nu au raspuns in nici un fel
am deschis actiune in instanta in data de 16.11.2011 si instanta im da urmatoarea solutie: admite exceptia prescriptiei dreptului la actiune. RESPINGE CEREREA CA FIIND PRESCRISA. Cu recurs in 10 zile de la comuniare.
nu inteleg acesti termeni si din cate am mai citit pe forum acest drept se poate cere in 3 ani de la nastere cum sa se prescrie dreptul la actiune?
ce ma sfatuiti sa fac recurs? ma puteti ajuta cum sa concep cererea?
Art. 268
(1) Cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
...
e) in termen de 6 luni de la data nasterii dreptului la actiune, in cazul neexecutarii contractului colectiv de munca ori a unor clauze ale acestuia.
2.- Ajutorul banesc la nastere este un drept prevazut in CCMUNN pe anii 2007-2010 in vigoare la data cand ati nascut dvs.
- De la data nasterii copilului trebuia ca in termen de 6 luni sa deschideti actiunea la Tribunal.
3. Un coleg jurist (avocat) va poate sfatui daca sa facei recurs si ce sanse de castig aveti.
Nu veti avea nicio sansa de castig in recurs ... intrucat ati depasit termenul de actionare in instanta ... nu de multe ori cele care sunt afirmate pe un Forum pot duce in eroare utilizatorii acestui Forum ... ideea ca termenul este de 3 ani am vazut ca este sustinuta de catre unle instante , dar din pacate aceste sunt in numar prea putin ....
am o nelamurire,
daca acest ajutor de nastere compania la care lucrez nu l-a acordat la momentul nasterii si in consecinta am facut cerere ptr a-l primii si la care nu am primit nici un fel de raspuns, nici pozitiv nici negativ, in aceste conditii mai raman cele 6 luni termen de actionare in judecata de la data nasterii copilului? atunci codul muncii de ce mai prevede ca aceste ajutor de nastere poate fi solicitat in termen de 3 ani de la nastere, de ce nu am termen de prescriptie tot 3 ani sau 6 luni de la raspunsul la cererea mea? Firma la care lucrez nu avea obligatia sa raspunda la cererea mea, daca nu a dorit sa acorde acest ajutor de nastere atunci cand trebuia, adica la nasterea copilului?
pot merge cu aceste argumente sa fac recurs?
precizez ca este vorba de Tribunalul Ilfov, stiu ca este nou infiintat si deci nu avem un istoric al acestei instante
ce ma sfatuiti, daca angajez un avocat ar fi sanse mai mari sa castig acest proces?
1. Si termenul de 6 luni este prevazut tot in Codul muncii si se refera exact la situatia dvs. in care angajatorul nu a respectat prevederile CCMUNN in vigoare la data nasterii copilului dvs.
@ loredana17
Cred ca faceti o confuzie ... termenul de prescriptie nu curge de la data cand ati depus dvs cererea , ci de la data de cand se naste dreptul dvs de a solicita acest lucru ...in speta, fiind vorba despre data nasterii copilul ..de la aceasta data se calculeaza termenul de prescriptie.
Termenul de 6 luni este prevazut expres in Codul Muncii ..
Angajatorii din sectrul privat nu sunt obligati prin lege sa raspunda intr-un anumit interval de timp la petitiile primite.