O firma" A" din Ro, inregistrata in scopuri de TVA in Ro, intentioneaza sa cumpere bunuri dintr-o tara UE de la o firma" B"cu un cod valid de TVA. Acele bunuri ar urma sa ramana in acea tara UE, deci sa nu fie aduse in Ro. Ulterior acele bunuri ar urma sa fie vandute catre o alta firma "C" tot din acea tara UE si tot platitoare de TVA. In aceasta situatie care ar fi procedura corecta? Cine plateste TVA-ul?
Firma "A" din Ro ar urma sa primeasca o factura fara TVA de la firma "B"? Taxare inversa?
Ulterior cand ar urma sa factureze catre firma "C" , ar trebui sa factureze cu TVA sau fara? (taxare inversa)?
Ar trebui ca firma "A" din Ro sa se inregistreze in scopuri de TVA in acea tara UE?
Sau procedura corecta ar fi alta?
1.firma din romania va primi o factura cu tva de la furnizorul sau, locul livrarii bunurilor fiind considerat a fi tara respectiva membra ue, deci persoana obligata la plata taxei este furnizorul.
daca firma din romania factureaza mai departe bunurile catre firma C, va factura fara tva, locul livrarii fiind tot tara respectiva membra ue, iar persoana obligata la plata taxei fiind C, deoarece firma din romania nu este inregistrata in scopuri de tva in tara respectiva (echivalentul art. 150, alin 6 din codul fiscal)
ulterior firma din romania poate solicita rambursarea tva de la autoritatile statului respectiv.
2.daca firma din romania se va inregistra in scopuri de tva in tara respectiva, va primi o factura cu tva si va vinde mai departe cu tva in cota tarii respective, urmand sa depuna un decont de tva acolo (direct sau prin reprezentant fiscal)
Multumesc frumos pentru raspuns.
Daca aveti amabilitatea sa imi mai raspundeti la o intrebare.
Tot in exemplul de mai sus, cum ar fi procedura corecta daca:
- Firma "A" din Ro ar urma sa vanda, deci si sa factureze catre o alta firma dintr-o alta tara UE sau din afara UE.