avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... conducta apa pe teren. Retragere???
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

conducta apa pe teren. Retragere???

Buna seara,
Va rugam frumos sa ne ajutati intr-o problema cu care ne confruntam. Dorim sa construim o locuinta p+1e iar pe terenul nostru se afla o conducta de apa. Mentionam ca vom construi prin programul Prima Casa si toate actele inclusiv avizele au fost obtinute. Dupa ce am inceput sapaturile la fundatie am fost sunati de un angajat RAJA ca suntem prea aproape de conducta lor, asta dupa ce in prealabil ne-au dat avizul. Acum au pretentia ca noi sa investim alti bani pentru a modifica amplasamentul si inclusiv saparea unei noi fundatii. Ne puteti ajuta cu o lege in care se prevede clar ca Retragerile de urbanism se calculeaza de la peretele casei, sau de la terasele acoperite/inchise, nu de la platforme, in concluzie cei 3m ceruti de ei, sunt respectati???
As dori sa stiu daca ceea ce scrie in Codul Civil este sau nu valabil, referitor la despagubirile pe care detinatorii conductelor trebuie sa ni le acorde?
Stimate domn:
Proprietatea este garantata de constitutie. Nu am cunostinta de vre-un cui al lui Pepelea care sa fie exceptat de la prevederile constitutiei. Faptul ca am o teava prin proprietatea mea, fara contract de inchiriere, este o anormalitate. In fapt, unde sunt eu proprietar? In aer? Sub pamant? Nu este vorba despre zacaminte ci despre o teava...
Eu as proceda asa:
1. as construi casa langa teava lor, la 30 de cm. (sic)
2. nu as apela la banci
3. cui nu-i convine sa ma dea in judecata, eu imi construiesc casa unde vreau, la 3 metri de gard (asa este legea), nu de teava (nu prevede legea).
Au fost situatii in real, cand, transelectrica, avea stalpi in ograda omului. Pentru aceasta ea (transelectrica) plateste redeventa. Telefonul primit este egal cu zero. Scripta manent, verba volant!
Dvs. puteti proceda la fel...
Cu stima
Ultima modificare: Luni, 16 Ianuarie 2012
bsterea, utilizator
Problema stă cam aşa:
aţi spus că aţi primit toate avizele pt. construire.În C.U scrie ceva despre această conductă de apă ?Dacă aţi primit şi avizul de la RAJA,şi nu aveţi menţionat nimic despre această conductă ,pe terenul d-voastră,, le faceţi frumos o notificare prin care să-i obligaţi să-şi mute această conductă, deoarece nimeni nu poate invoca propria culpă pentru a apăra o greşeală a lui.-este vorba că d-voastră v-aţi bazat pe avizul lor şi aţi demarat lucrarea.Iar primăria avea obligaţia să vă informeze prin C.U despre existenţa acestei conducte. care se pare că este de utilitate publică. Dacă nu este de utilitate publică, deci nu deserveşte comunitatea, poate să fie o conductă utilitară în folosul unei gospodării, sau chiar 2-3, este de folos individual şi vă traversează terenul fără drept de traversare, sau poate l-au avut de la antecesor.. Din ce an este conducta? Primăria este obligată să ştie şi mai ales să o aibă înregistrată în planurile lor .Un avocat să vă vadă actele.
Până atunci vedeţi a cui este conducta şi faceţi notificarea respectivă.
Constituţia garantează dreptul la proprietate, cum a spus antecesorul dar în limite legale, adică s-ar putea conducta despre care este vorba să fie de uz public şi atunci intervine dreptul de servitute legală, dar şi acesta se obţine conform legii, prin expropiere, prin donaţie, etc...ªi statul însă este obligat să respecte proprietatea.
cumva si noi ne confruntam cu aceeasi situatie .Avem o teava care taie un colt de teren si nu stiu cum vor reactiona cei de la Raja cand ma voi duce sa cer aviz . La voi scria expres ca trebuie sa aveti 3 metri de la fundatie pana la conducta ? Practic ce scrie in respectivul aviz ? am cumva o retinere pt ca nu stiu care sunt distantele legale de conducte. Iar eu as vrea sa fiu legal sa nu ma trezesc ca patesc cum ai patit tu .Te rog sa ma tii la curent cu rezolvarea problemei .
Conducta este prevazuta in CU, este conducta magistrala de alimentare apa de 300mm si avem avizul RAJA in care specifica la 3 m de teava. Bineinteles ca am respectat cerintele si am pus amplasamentul asa cum au cerut. Problema e ca ei acum zic ca suntem prea aproape de teava lor, din cauza faptului ca pe planul de amplasamanet s-au masurat de la peretele exterior 3 m, iar in realitate dupa perete avem niste scari, si ca orice om normal logic ca iti faci fundatie la scari. Ei cand au vazut ca fundatia noastra e sapata foarte aproape de teava lor s-au panicat ptr ca zic ei nu am respectat amplasamentul. Oricum am discutat cu un avocat, care ne-a explicat foarte clar :"atata timp cat aveti avizul lor pe amplasamentul pe care l-ati respectat nu va mai intereseaza altceva". Am fi vrut totusi sa gasim legea in care prevede -conf spuselor arhitectilor nostrii- ca orice masuratoare se face de la peretele exterior al casei nu de la scari, ca sa ineteleaga si dobitocii ca noi am masurat cum trebuie, dar ei nu au gandit!

NU am specificat ca dupa acea convorbire la telefon am fost si am depus o cerere la RAJA in care le-am spus, cu alte cuvinte, ca calculele lor nu se potrivesc cu ce in realitate. In urma acelei cererei am primit raspuns ca noi nu am respectat planul de amplasament si in cazul unor avarii la conducta lor vom suporta cheltuielile. Dupa ce am primit si raspunsurile dumneavoastra ne gandeam sa le atasam un plan al fundatiei ca sa vada singuri ca noi l-am respectat, ei nu s-au gandit ca noi facem fundatie si la scari. Dar in final, nu cred ca mai merita vr-un efort, iar in cazul in care chiar se va intampla ceva cu acea conducta, mai mult ca sigur se va ajunge in instanta. Ptr ca nu ni se pare normal, dupa ce am platit un teren cu banii nostrii sa ni se zica cum sa construim casa si unde sa fie.
Ultima modificare: Marți, 17 Ianuarie 2012
Ares-3, moderator
si la noi e o magistrala de alimentare dar cu diametrul de 600 de mm si in plus cred ca m-as incadra si la vreo 10 metri de ea .Oricum merci de lamuriri .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constructie casa cu autorizatie sgeorgescu81 sgeorgescu81 Buna seara, Vreau sa va prezint o situatie in care ne aflam si poate ne ajutati cu un sfat. In 2011 am achizitionat un teren in Techirghiol, am urmat pasii ... (vezi toată discuția)
Zona de protectie criss_media73 criss_media73 am un teren intravilan care are o conducta de apa pe el . conform legii nu pot construi pa el la o distanta mai mica de 10 metri de respectiva teava , insa ma ... (vezi toată discuția)
Constructie langa teava de apa criss_media73 criss_media73 Buna seara . Am un teren care este traversat printr -un colt al sau de o teava magistrala cu diametrul de 600mm.Legal ,la ce distanta de ea pot eu construi?Ma ... (vezi toată discuția)