avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediere colectiva-salarii compensatorii, da sau ba?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediere colectiva-salarii compensatorii, da sau ba?

Buna seara,

As dori sa stiu si eu daca dupa noul cod al muncii, in cazul disponibilizarii, angajatorul mai trebuie sa plateasca angajatului salarii compensatorii?

Si as particulariza putin situatia prin a o descrie pe a mea: ma reintorc la munca dupa un an de concediu de crestere a copilului iar firma este gata sa ramana fara activitate, dar totusi, va continua sa ramana pe hartie. Ce se intampla cu mine? (mai ales ca ma voi intoarce si mai devreme pentru a beneficia de stimulentul lde insertie).

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:59, 17 Ianuarie 2012
1. Niciodata Codul muncii nu a prevazut obligativitatea angajatorului de a plati salarii compensatorii in cazul concedierii care nu tine de persoana salariatului.

2. Codul muncii spune:
Art. 67
Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.

3. Asadar daca in CCM aplicabil unitatii dvs. sunt prevazute astfel de salarii compensatorii atunci angajatorul trebuie sa le plateasca.

4. - Dvs. faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
- Angajatorul nu va poate concedia in perioada in care sunteti in CCC sau primiti stimulentul de insertie decat daca este in reorganizare judiciara sau faliment, stabilte astfel prin hotarare judecatoreasca.

5. Daca aveti probleme cu angajatorul in respectarea leguu va adresati cu o sesizare la ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintoarcere de cic MONICA ROXANA Voinea MONICA ROXANA Voinea Este necesar ca, pentru revenirea la lucru, dupa expirarea perioadei aferente CIC, sa notifici in scris pe angajator? Daca trebuie facut acest lucru, cu cat ... (vezi toată discuția)
Revenire ccc carmenctin carmenctin Buna ziua, In luna ianuarie 2013 bb implineste un an si tot atunci expira si CCC (am optat pentru un an). Pentru a beneficia de stimulentul de insertie m-am ... (vezi toată discuția)
Intoarcere la locul de munca dupa 1 an de nasterea copilului mama2013 mama2013 Este obligat angajatorul ca sa ma angajeze inapoi dupa 1 an de nasterea copilului daca am ales acest pachet? Ce pot sa fac daca nu vrea? (vezi toată discuția)