As dori sa stiu si eu daca dupa noul cod al muncii, in cazul disponibilizarii, angajatorul mai trebuie sa plateasca angajatului salarii compensatorii?
Si as particulariza putin situatia prin a o descrie pe a mea: ma reintorc la munca dupa un an de concediu de crestere a copilului iar firma este gata sa ramana fara activitate, dar totusi, va continua sa ramana pe hartie. Ce se intampla cu mine? (mai ales ca ma voi intoarce si mai devreme pentru a beneficia de stimulentul lde insertie).
1. Niciodata Codul muncii nu a prevazut obligativitatea angajatorului de a plati salarii compensatorii in cazul concedierii care nu tine de persoana salariatului.
2. Codul muncii spune: Art. 67
Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.
3. Asadar daca in CCM aplicabil unitatii dvs. sunt prevazute astfel de salarii compensatorii atunci angajatorul trebuie sa le plateasca.
4. - Dvs. faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
- Angajatorul nu va poate concedia in perioada in care sunteti in CCC sau primiti stimulentul de insertie decat daca este in reorganizare judiciara sau faliment, stabilte astfel prin hotarare judecatoreasca.
5. Daca aveti probleme cu angajatorul in respectarea leguu va adresati cu o sesizare la ITM.
Revenire ccc
carmenctin
Buna ziua,
In luna ianuarie 2013 bb implineste un an si tot atunci expira si CCC (am optat pentru un an). Pentru a beneficia de stimulentul de insertie m-am ... (vezi toată discuția)