avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare menajera-OBLIGATII???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare menajera-OBLIGATII???

Conform carui articol din lege sunt obligat sa ii fac contract de munca menajerei care ma ajuta cu treburile din casa!? Mentionez ca sunt persoana fizica si as vrea sa colaborez cu o doamna care sa ma ajute in gospodarie! As vrea sa stiu daca, conform legislatiei actuale as fi obligat sa-i fac contract de munca si ce contributii trebuie sa platesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:59, 17 Ianuarie 2012
Art. 16 C.mun.
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
....

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.......
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
......

Art. 2 din HG nr.500/2011
(1) Incadrarea in munca a unei persoane se realizeaza, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, numai prin incheierea unui contract individual de munca, in temeiul caruia persoana fizica, in calitate de salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Peroada de munca de dinaintea contractului taedith taedith Buna.am o intrebare. am inceput sa lucrez la o firma din 6 februarie dar contractul sa facut incepand cu data de 21 februarie.ieri sau dat salariile si eu am ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba elisa1 elisa1 Buna ziua, Caut o lamurire in urmatoarea situatie. In urma unui interviu mi s-a propus o oferta de angajare. Vor o perioada de proba ( initial nu s-a ... (vezi toată discuția)