avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Afis la avizierul asociatiei
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Afis la avizierul asociatiei

Conform Hotărârii Guvernului Nr. 400 din 04.02.2003: ARTICOLUL 23

Proprietarii din condominiu, indiferent daca fac parte sau nu din Asociatia de Proprietari, sunt obligati:

- să anunţe, în scris, numele persoanelor care locuiesc temporar, venite în vizită, sau care prestează activităţi gospodăreşti în timpul zilei, de minimum 15 zile pe lună, conform prevederilor art. 18 alin. (5) lit.

Începând cu luna ianuarie 2012 cererile privind scăderea persoanelor de la plata cheltuielilor cu întreţinerea se ridică de la sediul Asocciaţiei.

• Nu se iau în consideraţie cererile de scutire depuse după perioada solicitată;
• Nu se iau în consideraţie cererile de scutire emise de proprietarii care înregistrează la Asociaţie debite mai mari de 30 de zile calendaristice;
• Orice reclamaţie SCRISÃ se adresează la sediul Asociaţiei.
• Nu se iau în consideraţie anonimele sau reclamaţiile verbale.

Vă mulţumim pentru înţelegere !

In general suntem de acord cu conducerea asociatiei, mentionez ca in imobilul unde locuim sunt multe persoane care nu stau in bloc, lucreaza in strainatate sau stau la alte adrese (la tara)...
Problema este ca persoanele respective, fac cerere de scutire de plata cletuielilor cu intretinerea, dar uita sa mai plateasca cotele de intretinere afisate la avizier!
Asociatia plateste cu intarziere facturile furnizorilor, ii sunt percepute penalizari si din cauza acestor rai platnici.
Este corecta din punct de vedere legal decizia asociatiei de a nu mai accepta cererile de scutire de la plata cheltuielilor cu intretinerea a railor platnici?
Stiu ca la primarie nu primesti adeverinte daca ai impozite neplatite...dar asociatia poate decide unilateral refuzul acordarii scutirilor de la plata cheltuielilor cu intretinerea daca solicitantul inregistreaza debite la asociatie, motivand imposibilitatea efectuarii la timp a platilor pentru furnizori?
Mentionez ca proprietarii de buna credinta, ameninta la randul lor cu neplata cheltuielilor cu intretinerea daca nu se ia masuri impotriva railor platnici! (imobilul este prevazut cu lift-bloc de 10 nivele, costurile la facilitati sunt mari apa+canal =6,66 ron/mc, ridicare gunoi =8,01 ron/mc de persoana, curentul electric si gazul stie toata lumea se scumpeste trimestrial, existand riscul sa nu ne mai permitem accesul la toate aceste utilitati)!.
Cel mai recent răspuns: arockz , utilizator 23:46, 17 Ianuarie 2012
HG Nr. 400 din 04.02.2003 a fost abrogata de H.G. 1588/2007
Conform legislatiei, si anume "Norma metodologică de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari"

Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
r) stabileşte cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul în clădire şi pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună; stabileşte perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriaşii, pot solicita în scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană şi care trebuie să fie de cel puţin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale;


Cat despre restantieri Legea nr. 230 din 06/07/2007 permite urmatoarele:


Art. 30. - (1) Comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari, are următoarele atribuţii:
j) stabileşte sistemul propriu de penalizări ale asociaţiei de proprietari pentru restanţele afişate pe lista de plată ce privesc cheltuielile asociaţiei de proprietari, conform prevederilor legale;
Art. 50. - (1) Asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în justiţie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.


Este dreptul fiecarui proprietar sa fie scutit daca nu locuieste, iar faptul ca nu isi indeplineste obligatiile de a achita cotele de contributie se pedepseste cu penalitatile care pot fi pana la 0,2%.
prin masura de a nu lua in considerare cererile ,incalcati legea.Ptr recuperarea datoriilor aveti obligatia de a-i actiona in judecata
Neconsiderarea cererilor venite pentru perioade anterioare (sa zicem cerere azi pentru august) mi se pare normal sa se aplice.
Perioada respectiva este incheiata, raportarea la firma de ridicare e facuta, factura emisa, probabil si platita. Curentul pe scara s-a impartit deja in 2-3 liste de atunci, considerarea cererii ar duce la recalcularea a 3 liste din urma. Si alte si alte cheltuieli impartite pe numarul de persoane.

Cererile venite pentru perioade de acum incolo trebuie luate in considerare. E legal. Si e normal, aveti grija cu raportarea la gunoi, ca sa se scada si de la furnizor.

E normal ca cererile si reclamatiile sa fie scrise.

In rest, comitetul in frunte cu presedintele sa ia toate masurile de recuperare a restantelor, chiar si darea in judecata.
Pai pe cine sa dea in judecata?
Proprietarii sunt prin italia, sua, spania sau israel...
Ei vin odata pe an, sau de maxim doua ori!
Si nici atunci nu binevoiesc sa treaca cu ceva bani pe la asociatie!
Proprietarii de buna credinta vor sa curme aceste practici...suntem in secolul XXI ce naiba...se poate face plati de oriunde de pe glob prin OP, mandat postal sau trimite bani la rudele din tara!
Nu este corect ca unii sa plateasca iar altii...
Eu cred ca o adunare generala a proprietarilor poate lua ORICE DECIZIE pentru ca proprietarii de buna credinta sa beneficieze de TOATE UTILITATILE!
Bun, deci sunteti de acord sa nu le mai accepte cereri de la scoaterea de la intretinere? Si vor acumula si mai multe datorii catre AS, dar si AS catre furnizori. Si pana la urma se ajunge la sistare.
N-am inteles din mesaj daca doar ne instiintati de ce vrea sa faca AS, sau ne intrebati pe noi daca este sau nu legal. V-am explicat (si nu numai eu), daca aveti nevoie va dau si articolele din L230 si HG 1588, ca AS nu poate sa se impotriveasca.
De ce? Pai simplu, daca omu face dovada ca nu a locuit acolo, dar a fost pus sa plateasca ca si cand ar locui, va castiga orice proces.

Sa stiti ca se pot judeca spetele si in lipsa.
Cand se vor vedea in situatia de executare silita a apartamentelor pentru niste sume mai mult sau mai putin modice, vor invata sa trimita si bani prin banca si prin rude si prin porumbei etc.

Ce parere aveti? Mai mult de atat, mai ales ca nu sunt in tara AS nu poate face, decat sa-i dea in judecata.
De oprit utilitati restantierilor nu ii ajuta, ca defapt ei fiind plecati nici nu consuma.
Raman in discutie doar cotele normale generate de proprietate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoane scoase de la intretinere coca apetroaei coca apetroaei As dori sa stiu daca intro luna plec din localitate si in baza unei cereri sunt scoasa de la intretinere de la asociatia de proprietari de la ce cheltuieli ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment user43 user43 In asociatia de proprietari ,din care fac parte , fondul de rulment apare trecut in cheltuielile de intretinere curenta, generand astfel penalitati ptr ... (vezi toată discuția)
Suntem somati de apanova. eu sunt la zi. cum ma pot proteja? Cuculica Cuculica Avem multi restantieri care nu platesc cu lunile. Administratorul si presedintele actual pretind ca nu au bani sa ii actioneze in justitie, au obtinut si ... (vezi toată discuția)