avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Sotul mamei mele ce grad de rudenie este cu mine?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Sotul mamei mele ce grad de rudenie este cu mine?

buna ziua!

am o problema! eu sunt angajat la o institutie a statului roman si doresc sa imi trec sotul mamei mele la deducerea de impozit fiind in ingrijirea mea. eu sunt capul familiei, eu sunt propietarul casei, eu am venit . mama mea este casatorita cu el, ea are pensie. de la R.U. imi spune ca el nu este tatal meu si nu este grad de rudenie cu mine! daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns conform .. legislatiei romanesti sau europene!
va multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 14:58, 20 Ianuarie 2012
bestiuta774 a scris:

buna ziua!

am o problema! eu sunt angajat la o institutie a statului roman si doresc sa imi trec sotul mamei mele la deducerea de impozit fiind in ingrijirea mea. eu sunt capul familiei, eu sunt propietarul casei, eu am venit . mama mea este casatorita cu el, ea are pensie. de la R.U. imi spune ca el nu este tatal meu si nu este grad de rudenie cu mine! daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns conform .. legislatiei romanesti sau europene!
va multumesc mult !

:offtopic:
Ati reeditat intrebarea initiala, in asa fel incat urmatoarele doua raspunsuri au ramas in afara subiectului.
Daca aveati completari ulterioare la acel subiect, trebuia sa continuati mai jos, nu sa schimbati intrebarea cu reeditare.
Intrebarea initiala era cea din subiect, despre gradul de rudenie intre copil si sotul mamei.
Rusinica!
Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Marcel Mihalache, Avocat
nu am schimbat subiectul... doar am adus o explicatie... scuye ..! nu am stiut cum sa fac... !!! ª=
Sotul mamei mele NU este ruda cu mine.

Pentru ca rudenia este legatura bazata pe descendenta unei persoane dintr-o alta persoana (bunica, mama, eu, etc) sau pe faptul ca mai multe persoane au un ascendent comun (eu si fratele meu avem un ascendent comun = mama). Dar eu si sotul mamei avem in comun...probabil pe Adam din Rai, dar nu sunt sigura. :)

Sotul mamei mele este afin cu mine.

Pentru ca afinitatea este legatura dintre un sot (=sotul mamei) si rudele celuilalt sot (sotia lui = mama mea care este ruda de gradul I cu mine. Deci sotul mamei este afin cu mine in acelasi grad in care eu sunt ruda cu mama = gradul I).

bestiuta774 a scris:

nu am schimbat subiectul... doar am adus o explicatie... scuye ..! nu am stiut cum sa fac... !!! ª=

Eu cred ce danacj ţi-a răspuns. Dar nu ne spune unde se afla legislaţia respectiva. Am auzit si eu ceva, dar nu cred este interesant pentru subiectul. Oricum, o declaraţia de propa răspundere in faţa notariului e suficiente in opinia mea pentru a sa fie trecut la ingrijirea la deducerea fiscală. Dar nu conteaza, datorita faptului ce urmează: o sa incepem de la bun iceput. Daca sotul mamei tale este spaniol (şi eu sunt) e sigur ca primeste o indemnizatia (daca nu e asă, iertaţima, dar daţi mie voie sa te spun ce trebuie sa fac ceva, ca acolo sunt multe posibilitaţi).. De fapt ne spuneţi că în România nu primeste nimic, ceea ce ma induce să ma gandesc ce acolo ceva primeste. Al doilea, daca nu primeste nimic, tatal mamei tale trebuie întâi sa îşi faca rezedint în Romania. O să declar .chiar daca n-are venituri. Să se inregistrez ca resedint nu doar la poliţia (la ORI) ci la administraţia financiara, pentru că e obligat să declar aici impozite pe venituri de orice surse. (ultima reforma a codului fiscal). ªi e sigur ce dupa atâta calatoriile si documentele, şi declaraţie de propria răspundere, e sigur, yic, ce daca mai ai timp si nu esti obosit, poţi să-l includez în îngrijirea dv pentru deducerea fiscală...
Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Alvaro Liniers, Avocat
@alvarolipo
Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei
venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 250 lei lunar.

ART. 56 Deducere personala din Codul Fiscal/TITLUL III Impozitul pe venit/CAP. III Venituri din salarii , alin. (3)

Am intrebat daca afinii pot fi considerati membri de familie, dar nu am primit raspuns...poate nici nu este

Alte discuții în legătură

Deduceri persoana in intretinere ioanaciulei ioanaciulei poate fi trecuta soacra fara venituri la deducerea contribuabilului la nora angajata? (vezi toată discuția)
Deducere salariu-precizare Zetu Elena Zetu Elena Va rog mult imi puteti raspunde : am 2 nepotele, mama a decedat,tatal nu lucreaza, locuiesc efectiV la bunici,si au pensie de urmas fiecare cate 350 lei.Unul ... (vezi toată discuția)
Persoana in intretinere NNorbert NNorbert Buna ziua, Un angajat poate s-o aiba in intretinere pe mama sa? Daca da, in ce conditii? Multumesc. (vezi toată discuția)