avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plângere împotriva solutiei procurorului de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Plângere împotriva solutiei procurorului de NUP-art.278 ind.1 C.p.p.

Obiect dosar: « plângere împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată (art.278 ind.1 C.p.p. ) ».

Am detinut calitatea de petent intr-un astfel de dosar. Instanta a respins plangerea, decizia acesteia fiind definitiva.
Deci, ma pot adresa catre CEDO cu o plangere prealabila. Insa acest lucru nu poate fi facut fiindca au inceput sa plimbe dosarul pe la o alta instanta, sub pretextul investigarii unei posibile abateri disciplinare. Instanta de judecata nu mi-a trimis nici pana in prezent, dupa 4 luni, hotararea definitiva, desi am purtat cel putin doua conversatii pe cale postala (e adevarat ca ma refeream mai mult la chestii legate de solutionarea defectuasa a dosarului, dar de ce nu mi-au comunicat hotararea nici pana in prezent? )
Fara ca macar sa am cunostinta despre decizia finala (minuta/hotarare) a Judecatoriei , primesc acasa, pe cale postala, un extras de cont reprezentand « cheltuieli judiciare« din partea Administratiei Financiare Publice. Mie mi se pare abuziv acest lucru, dar dumneavoastra ce parere aveti ?

Exista vreo prevedere legala care sa oblige instanta de judecata sa imi comunice pe cale postala, in mod gratuit, o copie de pe hotararea definitiva in vederea accesului la dreptul Uniunii Europene ? sau poate pentru o cale extraordinara.

In penal nu se comunica hotararea.
Se comunica cel mult dispozitivul.
Pentru a sesiza CEDO trebuie sa mergeti la dosar sau sa platiti un avocat pentru a avea delegatie si sa o legalizeze.


Prin urmare,problema ramane cu xeroxul si legalizarea si nu comunicarea dispozitivului care nu va ajuta...
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2012
Gabriela Mihai, Avocat

Se pare ca traim in Romania... si asta ne ocupa mai tot timpul. Avocati diversi, pareri care mai de care mai colorate...

Tu daca primesti prin posta cheltuielile judiciare de pe la nu stiu ce hotarari, oare nu ai fi cel putin curios sa stii despre ce cheltuieli judiciare e vorba? asta asa de bun simt.... ca oricum la aparat drepturi vad ca dai rateuri.... intretii un sistem bolnav.
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2012
Gabriela Mihai, Avocat
In general, apar clenti inteligenti care inteleg ce inseamna apararea.
Cei care nu inteleg ce le spun este greu sa ii apar.
Nu obisnuiesc sa sustin aberatii juridice pentru a placea cuiva sau altcuiva.

Faptul ca va supara raspunsul bazat pe realitate nu inseamna ca o veti putea inlatura.In Bucuresti asa se procedeaza.Dreptul la aparare se exercita prin avocat in cazul dvs.
Hotararea in penal nu se comunica ca in civil.Exista insa dreptul persoanei de a primi o copie dupa hotarare.
Ca pot exista anumite lucruri care se pot invoca este o alta discutie...dar trebuie aleasa calea simpla si nu cea complicata.
Cert este ca aveti doar variantele expuse de mine pentru ca asa e legea... fie ca va place fie ca nu va place...

in romania singura lege care se respecta este : legea junglei !
iar ca fapt divers, dreptul UE prevalează asupra dreptului statelor membre ale UE.

Efectul direct al dreptului european este, alături de principiul supremaţiei, un principiu fundamental al dreptului european. Acesta a fost consacrat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Acesta permite persoanelor fizice să invoce în mod direct dreptul european în faţa instanţelor, independent de existenţa unor acte în dreptul naţional.

Conform principiului supremaţiei, dreptul european are o valoare superioară faţă de legislaţiile naţionale ale statelor membre. Principiul supremaţiei este valabil pentru toate actele europene care au caracter obligatoriu. Statele membre nu pot aşadar să aplice o normă naţională care ar fi contrară dreptului european.

Principiul supremaţiei garantează superioritatea dreptului european asupra legislaţiilor naţionale. Acesta este un principiu fundamental al dreptului european. La fel ca principiul efectului direct, acesta nu este menţionat în Tratate, însă a fost consacrat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2012
Gabriela Mihai, Avocat
Si care este relevanta in raport de plangerea dvs.?
Ati invocat jurisprudenta CEDO relevanta in fata instantei?

Important este sa stii sa folosesti ceea ce stii in cazuri concrete si sa aiba relevanta.
Am indoieli serioase ca v-ati descurca fara avocat in jurisprudenta CEDO...pentru ca sunt foarte putini avocati care se descurca cu adevarat pe aceasta jurisprudenta.

Alte discuții în legătură

Respingere plangere in fata judecatorului-penal MihaiCL MihaiCL Buna ziua. Am facut plangere in fata judecatorului inpotriva rezolutiei de neincepere a urmririi penale. Plangere a fost respinsa pe motiv ca este ... (vezi toată discuția)
Recurs art.278 ind.1 c.p.p 2kappa 2kappa Se poate face recurs daca la judecatorie avem definitiv? plângere împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată ... (vezi toată discuția)
Cale de atac impotriva unei sentinte penale - art. 278^1 din c. proc. pen., multescu99 multescu99 Potrivit ART. 278^1 din C. Proc. Pen., (1) Dupa respingerea plangerii facute conform art. 275-278 impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale ... (vezi toată discuția)