avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare apartament de firma parinti/ copii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare apartament de firma parinti/ copii

Buna ziua. As avea nevoie de cateva sfaturi, locuiesc intr-un apartament aflat in proprietatea firmei parintilor mei si am dori sa reglementam aceasta situatie si sa trecem apart pe numele meu. Nu stiu insa cum ar fi mai bine sa procedam; daca facem contract de vanzare/cumparare este necesar ca suma sa fie cea la care a fost evaluat apartamentul sau poate fi o suma mica?problema este ca banii respectivi vor trebui sa intre in contabilitate si nu am dori sa se sesizeze fiscul sau cine stie ce autoritate ca suma e prea mica si e tranzactie suspecta...Exista varianta unei donatii in cazul in care apartamentul apartine firmei si nu direct parintilor? Orice sfat e binevenit si va multumesc anticipat :)
Cel mai recent răspuns: bianca111 , utilizator 15:01, 20 Ianuarie 2012
Raspunsul corect se deduce chiar din afirmatiile dumneavoastra. Pentru a nu fi banuiti de vanzare sub pret, evaziune si verificari in acestr sens, cel mai sigur este ca firma sa va vanda apartamentul la pretul stabilit prin evaluare care propbabil este foarte aproape de pretul pietii.
Sigur ca firma va incasa pretul apartamentului si-aceasta va duce la cresterea corespunzatoarea a veniturilor firmei, marind baza de impozitare.

O firma mica, un SRL al unui prieten, avand un autoturism in leasing, dupa finalizarea contractului si-a inmatriculat masina pe firma. Dupa doua luni a vandut-o ginerelui patronului firmei, care nu avea tangenta cu firma (nu era asociat in firma). Vanzarea s-a facut cu acte, la pretul pietii si-au trecut de atunci multe controale si-a suportat multe verificari fara probleme cu aceasta vanzare a masinii.
Contabila sa cerceteze la ce valoare a fost reevaluat imobilul ultima data - pentru constructii se calculeaza amortizare... E posibil sa fie un pret destul de mic...
Nu mai stiu cum este cu TVA... La un moment dat, pentru constructiile care nu erau noi, transformate etc se aplica scutirea de TVA la vanzare...

Donatia este exclusa in acest caz.
Buna dimineata,

Este important de stiut daca apartamentul a fost achizitionat de la o persoana fizica sau de la o persoana juridica si data achizitiei acestuia pentru a se stabili daca se poate aplica vanzarea in regim de scutire. Art. 149 si art. 161 din Codul Fiscal 2012 va pot fi de folos in aceasta situatie. Daca apartamentul a fost achizitionat de la o persoana fizica si nu s-a dedus TVA, nu se va proceda la ajustarea taxei aferenta achizitiei deoarece aceasta nu s-a platit si nici nu s-a dedus. Singurul aspect care poate impune ajustarea taxei conform art. 149 şi art. 161 din Codul fiscal sunt modernizarile realizate asupra apartamentului. Conform prevederilor art. 149 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, TVA-ul dedus "pentru transformarea sau modernizarea unui bun imobil, se ajusteaza daca valoarea fiecarei transformari sau modernizari este de cel putin 20% din valoarea totala a bunului imobil astfel transformat sau modernizat".

[ link extern ]

Trebuie vazuta ultima reevaluare a acestui imobil, asa cum au scris mai sus si colegii mei.

www.avocatnet.ro/content/for...
va multumesc tuturor care v-ati facut timp sa imi dai un sfat..sunt termeni de specialitate asa ca voi arata discutia si contabilei si vom vedea cum procedam sa fie bine. multumesc inca o data si numai bine! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

5% tva la locuinte noi. ce inseamna locuinte noi? gabriela.g gabriela.g Buna! am urmarit ceva discutii pe forum referitoare la TVA 5% - pentru locuinte noi. Poate cineva sa-mi spuna ce inseamna locuinte noi? Prima vanzare cumva, ... (vezi toată discuția)
Ajustare tva si/sau notificare chirie crinarug crinarug Am sa va rog sa-mi spuneti parerea Dvs. in urmatoarea problema: In 2006 societatea A (neplatitoare de TVA - deci nu s-a dedus TVA) cumpara teren cu imobil de ... (vezi toată discuția)
Calculez prorata florentyna florentyna in februarie 208 am vandut cladiri si terenuri din patrimoniu. in aceste cladiri si pe ac terenur imi desfasuram unul din obiectele mele de ... (vezi toată discuția)