avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Rezultat condamnare delapidare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Rezultat condamnare delapidare

Buna ziua,un amic a primit pedeapsa dupa un an de proces,un an de inchisoare pentru delapidare, care se suspenda dar este obligat sa plateasca daune:"În baza art. 14,346 C.p.p. art. 998 C.civil, obligă inculpatul la plata sumei de 31855 lei către partea civilă SC Status Impex SRL".
Acuma intrebarea mea este, daca nu plateste aceste daune(si nu o sa le plateasca, nu are de unde, si avocatul a fost cel din oficiu) ce se intampla?Primeste pedeapsa cu executare? Si daca da,dupa ce o executa, mai este nevoit sa plateasca banii?
Mulutmesc oricui imi poate da o informatie.
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 17:16, 6 Februarie 2012
Din pacate unii repondenti abereaza.
Nu se revoca nici o suspendare daca nu se achita de latura civila. Prescriptia este de 3 ani de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare. Daca incep procedurile de executare silita, termenul de prescriptie se va intrerupe si va incepe altul si tot asa. Oricum, in final, daca nu va avea bunuri sau venituri, partea civila nu va avea ce executa silit.

Sa nu savarseasca alta fapta in termenul de incercare. Asa s-ar revoca suspendarea, dar detentia nu sterge latura civila.
Recuperarea prejudiciului total sau partial in timpul cercetarilor judecatoresti ar fi putut influienta aplicarea pedepsei in solutionarea laturei penale a cauzei, intrucat acest aspect putea fi avut in vedere de instanta penala ca circumstanta atenuanta. In conditiile in care hotararea judecatoreasca de condamnare a ramas definitiva si irevocabila, fiind solutionata atat latura penala cat si latura civila, partea civila constituita in cauza cu suma indicata, are un drept de creanta care poate fi urmarit si executat conform normelor de drept comun, in interiorul termenului general de prescriptie de 3 ani. Cererea de executare insa intrerupe prescriptia. Daca debitorul nu are bunuri si nici nu obtine venituri, executorul judecatoresc incheie proces verbal de insolvabilitate si restituie creditorului titlul executoriu. De la data respectiva curge un nou termen de prescriptie.
BIGHY a scris:

Multumesc mult pentru raspunsuri, singura intrebare ar mai fi:Sa zicem ca se revoca suspendare si ajunge la executare.Face un an de detentie, si apoi?Ma gandesc ca ramane un an,nu se adauga in plus.Nu mai poate fi obligat sa returneze banii deoarece a executat pedeapsa.Deci in cel mai rau caz sta un an la inchisoare si apoi a scapat de tot?



Daca executa pedeapsa in caz de revocare dupa implinirea termenului pe prescriptie pe latura civila va opera termenul de prescriptie de 3 ani.Adica daca va executa pedeapsa si se va prescrie pe latura civila nu va mai putea fi obligat pe cale de executare silita insa in conditiile legii civile...

Chiar de curand am auzit o avocata care era socata ca s-a revocat suspendarea pentru ca nu s-au achitat despagubirile civile...
Prin recurs a aflat ca exista temei legal pentru asa ceva...dar de la alti avocati...
Este foarte important ca persoana condamnata sa cunoasca ce se poate intampa mai inainte de a avea probleme serioase...
Din pacate avocatii nu sunt intotdeauna suficient de informati deoarece este greu cateodata sa te informezi mai tarziu decat dupa ce termini facultatea...

Aspectul invocat de avocat Elena Ciobanu are relevanta sub aspectul laturii civile si al executarii silite, dar am indoieli ca va avea cineva atata rabdare sa tot stea sa urmareasca o persoana mai mult de 3 ani...

Eu am tinut o executare silita timp 6 ani ( m-am ocupat 3 ani ca sa nu se prescrie mai inainte de a se implini cei 3 ani...) dar trebuie timp si rabdare...In general, trebuie sa existe si ceva probleme de natura personala pentru ca un creditor sa insiste la asemenea mod...
Dupa 6 ani s-a ocupat un alt avocat de acest aspect...si nu mai stiu ce s-a intamplat mai departe...deoarece persoana nu avea bunuri in proprietate, nu realiza venituri si nici nu avea de gand sa realizeze venituri pe hartie...
Dar...acela era doar un caz de condamnare civila cum prevedea vechiul cod civil...si nu o condamnare penala...pentru ca atunci lucrurile ar fi putut fi foarte simple...
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Nu se revoca nici o suspendare daca nu se achita de latura civila


Chiar de curand am auzit o avocata care era socata ca s-a revocat suspendarea pentru ca nu s-au achitat despagubirile civile...
Prin recurs a aflat ca exista temei legal pentru asa ceva...dar de la alti avocati...



De ce era atat de socata, daca exista un articol in Codul Penal care prevede expres ca suspendarea va fi revocata daca nu se achita obligatiile civile?
Neachitarea obligatiilor civile este un motiv obligatoriu de revocare a suspendarii, prevazut chiar in art 84 C.pen. Bineinteles, mai trebuie indeplinita o conditie, cea ca persoana condamnata sa fi avut posibilitatea de a isi achita obligatiile civile.
As dori sa mai precizez un singur lucru pe langa toate cele spuse.Amicul meu a suferit un accident de masina si are un picior "praf".Deci oricum nu suporta regimul de detentie deoarece nu se poate ingriji singur momentan.Singura lui grija e daca scapa de toate probleme dupa aceasta sentinta sau mai are de tras pentru niste bani care oricum nu pot fi restituiti din motive obiective.

Alte discuții în legătură

Crima proces in curs C.Fabyola C.Fabyola reformulez intrebarea Sotul meu a fost ucis ( omor deosebit de grav) intrebarea mea e,am cerut despagubiri ( cheltuieli de imormantare de judecata si daune ... (vezi toată discuția)
Suspendarea conditionata a pedepsei ContSters75393 ContSters75393 Daca o persoana in urma cu exact 7 ani a primit 2 ani cu suspendare si obligat la plata daunelor morale si materiale.Nici in prezent nu s-a achitat fata de ... (vezi toată discuția)
Cum poate paratul sa plateasca daunele morale daca acesta este in inchisoare? Meea1980 Meea1980 Buna ziua, Fratele meu a fost reclamant intr-un proces ce s-a terminat acum un an.Procesul s-a finalizat cu condamnarea paratilor (primul a primit 5 ani si ... (vezi toată discuția)