avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... consultarea bazei de date Biroul de credit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

consultarea bazei de date Biroul de credit

Buna ziua,

Daca o persoana fizica solicita un credit de la o banca, banca are voie sa consulte baza de date a Biroului de credit fara sa aiba acordul scris al solicitantului creditului ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 02:35, 20 Ianuarie 2012
Sigur ca are voie, asta este si motivul existentei biroului de credit
Centrala de risc bancar nu poate fi consultata fara acordul persoanei vizate, conform regulamentului BNR. Ma gandeam ca si biroul de credit are acelasi regim.
Daca sunteti inregistrati in Biroul de Credit, puteti solicita stergerea dvs. din baza de date in baza legii 677/2001

Aveti dreptate. Nu pot transmite datele fara acordul dvs

Art. 8. - (1) Datele cu caracter personal ale solicitanţilor de credit se transmit către sistemele de evidenţă de tipul birourilor de credit numai cu acordul scris al persoanei vizate, obţinut de participanţi la data depunerii cererii de credit.
(2) Datele negative, inclusiv cele rezultate din aplicarea comisioanelor sau din majorări ale ratei dobânzilor, se transmit către sistemele de evidenţă de tipul birourilor de credit numai după înştiinţarea prealabilă, realizată de către participanţi în scris, telefonic, prin SMS sau e-mail, a persoanei vizate cu privire la întârzierea la plată şi transmiterea datelor, realizată cu cel puţin 15 zile calendaristice înainte de data transmiterii.
(3) Datele pozitive se transmit către sistemele de evidenţă de tipul birourilor de credit numai după înştiinţarea prealabilă, în scris, a persoanei vizate, realizată de către participanţi la data încheierii contractului.
(4) Datele referitoare la inadvertenţe şi la fraudulenţi se transmit către sistemele de evidenţă de tipul birourilor de credit numai după înştiinţarea prealabilă a persoanei vizate, în scris, telefonic, prin SMS sau e-mail, realizată de către participanţi, înainte de data transmiterii.
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lnscriere in biroul de credit dinubs dinubs Buna ziua! Recent am fost inscris in Biroul de Credit cu o restanta mai mare de 35 de zile(dar nu stiu ce restanta pentru ca am platit pe fiecare luna). ... (vezi toată discuția)
Prelucrare date cu caracter personal ContSters22096 ContSters22096 decizia unei banci de a acorda/nu acorda un credit in functie de datele existente in Biroul de Credit vis a vis de o persoana se incadreaza la decizie ... (vezi toată discuția)
Birou de credit-centrala riscului de credit puncuskaa puncuskaa care este diferenta intre Biroul de Credit si Centrala Riscului de Credit? (vezi toată discuția)