avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... probleme cu un credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

probleme cu un credit

Buna ziua
As dori si eu o opinie pertinenta in legatura cu un credit contractat de mama mea in 2007 de la KBC;.acest credit de nevoi personale a fost in valoare de 12000 ron, cu o rata lunara de 550 ron/luna. Incepand criza si mama mea avand o pensie de 700 ron/luna , achita undeva 350-400 ron/lunar ; evident este in BRC pentru aceasta, deci nu poate pimi refinantare . Firma KBC a fost cumparata de aprox 1 an de catre APC (ceva firma de recuperari) ...acestia din urma sunt ff stresanti , de ex dupa ce achita mama sau eu 400 lei , peste 2 zile maxim dau 2-3 telefoane(aproape zilnic) intreband cand va mai achita .Evident ca nu pot sa o coving pe mama sa nu mai achitam nici o rata sa se ajunga la "executae silita" , pentru ca se vor executa bunurile corporale (deci pensia) in cuantum de maxim 1/3, deci in cazul ei undeva 230 lei /luna si mai este un aspect soldul (care a ajuns acum undeva la 18000 ron) nu va mai creste in cazul unei executari .As dori va rog exact articolul de lege care prevede acest lucru si sa o conving cumva ca executarea=poprire pe venituri , si nu-i scoate nimeni casa la licitatie sau alte bunuri in cazul creditelor fara ipoteca/garantii.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: cozmin30 , utilizator 13:40, 19 Ianuarie 2012
:confused: Pai cam gresiti daca asa v-ati facut socoteala. Acestei sume i se adauga cheltuieli de judecata si de executare si daca mama are in proprietate o casa, aceasta poate fi executata silit pentru recuperarea datoriilor
Codul de Procedura Civila (despre poprire)

Art. 409

Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:

a) pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.

Urmarirea drepturilor mentionate la alin. 4 se va putea face in limita a 1/2 din cuantumul acestora. Sumele retinute potrivit alin. 1-4 se elibereaza sau se distribuie potrivit art. 562 si urmatoarele.

Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii.
o sa folosesc termeni mai duri putin (cer scuze anticipat pentru aceasta)
1 La sold se adauga cheltuieli de judecata si executare -aceastea sunt maxim 1200-1500 lei (stiu caz concret).
2 E o mare prostie sa aud ca pentru un credit de nevoi personale de 4000 Euro se scoate casa la licitatie ,daca nu a garantat nimeni cu casa. Nu cred ca exista acel judecator -chiar si in tara asta unde nu se intampla nimic normal . Abureala asta ca acel contract "tine loc de titlu exectoriu" este doar o abureala si o intimidare .
3 Caz concret eu -(nu povesti ) - am avut 3 credite (relativ mici) - nu am mai putut sa lucrez (acum probabil as putea dar prefer sa nu lucrez pe 130 euro cand la 2000KM de mine se lucreaza pe 1500/2000Euro) , acele credite am incetat platile la ele arpox de 7 ani . de pe atunci am aprtament si 2 masini pe care nu le-a executat nimeni - creditele s-au prescris evident

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara dodorel62 dodorel62 1 Daca am de platit 500 ron pe luna pensie si o restanta de 1500 ron restanta care procentul maxim care mi se poate retine din salariu,iar daca are din ... (vezi toată discuția)
Poprire cheltuieli de judecata mihai.iuha mihai.iuha Stimati utilizatori rog o indrumare, Se poate bloca un cont la banca de catre execut. judecatoresc. Acest cont este pensia pe caz de boala si indemnizatie de ... (vezi toată discuția)
Exceptii executare silita/proprire pe salariu Nata88 Nata88 Exceptii cu privire la executare silita/proprire pe salariu Revin cu o intrebare. Prevede legea careva exceptii pentru executarea silita si proprire ... (vezi toată discuția)