avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Modificare statut in absenta tuturor membrilor ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Modificare statut in absenta tuturor membrilor fondatori

situatia este urmatoarea: trebuie sa fac anumite modificari in statutul unui ong. in plus, schimbam sediul. din cate stiu, schimbarea sediului necesita si modificarea actului constitutiv.

pana acum avem:
- proces verbal al adunarii generale legal constituite
- proces verbal al consiliului director legal constituit (pentru modiificarea sediului).

problema: in momentul in care redactez noua varianta a statutului stiu ca sunt suficiente semnaturile celor prezenti la adunarea generala. dar in cazul modificarii actului constitutiv, noul act constitutiv trebuie neaparat sa aiba semnaturile tuturor membrilor fondatori? unul dintr ei este plecat din tara si nu se intoarce pana in mai... cum procedez? nu pot sa-l scot din lista membrilor fondatori care figureaza la inceputul actului constitutiv si este dubios sa nu apara la semnaturi... pe de alta parte, stiu sigur ca la judecatorie am nevoie nu doar de procesele verbale autentificate, ci si de noile versiuni ale statutului si actului constitutiv... :-/
Cel mai recent răspuns: masca , utilizator 18:05, 31 Ianuarie 2012
Trebuie să existe semnăturile tuturor ptr instanţa. De ce nu îi trimiteţi printr.un serviciu de corespondenţă rapid un exemplar original, vi.l trimite prin aceeaşi metodă şi vă puteţi rezolva treaba.
multumesc pentru raspuns.

totusi, de ce este absolut necesara semnatura tuturor membrilor fondatori la schimbarea actului constitutiv?

dupa 3 ani, unii dintre ei este posibil sa nu mai aiba foarte mare legatura cu asociatia...
iar decizia oricum a fost luata legal si statutar in AG.

nu se poate ca, la fel ca in cazul statutului, sa semneze doar ceilalti membri? daca fac asta risc sa nu primeasca dosarul al judecatorie?
Bua ziua.
Conform legii, "Art. 33. - (1) Modificarea actului constitutiv sau a statutului asociaţiei se face prin înscrierea modificării în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa judecătoriei în a cărei circumscripţie teritorială îşi are sediul asociaţia, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 8-12.
(2) Cererea de înscriere a modificării va fi însoţită de hotărârea adunării generale, iar în cazul modificării sediului, de hotărârea consiliului director.;


Cititi Legea nr.246 din 18 iulie 2005 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii si statutul asociatiei dvs.

Daca aveti o hotarare statutara a Adunarii Generale nu mai conteaza semnatura membrilor fondatori deaorece "Art. 23. - (1) Hotărârile luate de adunarea generală în limitele legii, ale actului constitutiv şi ale statutului sunt obligatorii chiar şi pentru membrii asociaţi care nu au luat parte la adunarea generală sau au votat împotrivă. "

Actul constitutiv nu-l modificati ci doar statutul. Convocati la adunarea generala in care urmeaza sa se decida modificarea statutului si a adresei, toti membrii dar daca ei vin sau nu, asta nu mai puteti dumneavoastra controla. Multi poate ca nu mai sunt interesati. Vor semna in tabelul care se ataseaza procesului verbal, doar cei prezenti. Nu trebuie sa fie toti fondatorii. Ei raman acolo in acte pentru posteritate ca ei , prin vointa lor, au infiintat asociatia. Membrii curenti se pot modifica.
Ultima modificare: Luni, 23 Ianuarie 2012
george-neagu, moderator
Multumesc foarte mult pentru raspuns. Sa inteleg in concluzie ca, desi una dintre modificari este schimbarea sediului, nu se impune si modificarea actului constitutiv, fiind suficienta din punct de vedere legal doar modificarea statutului?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare acte fundatie ct25exs ct25exs Care este procedura, dupa Ad. Gen, de modificare a actelor constitutive ale unei fundatii? Trebuie depuse acte aditionale sau hotarari la grefa Judecatoriei ... (vezi toată discuția)
Schimbarea membrilor fondatori inactivi intr-o asociatie non profit petrider petrider Sant presedintele unei [b]asociatii non profit[/b], unul din cei trei membri fondatori si conduc activitatea asociatiei.Nu mai exista alte persoane in ... (vezi toată discuția)
Actualizare statut si act constitutiv ong-asociatie Anita1 Anita1 Buna seara, Va rog daca se poate un sfat. Dorim sa facem niste modificari in asociatie si anume: schimbarea unuia din asociati, deschiderea unei ... (vezi toată discuția)