avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Amortizare neinregistrata la timp
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Amortizare neinregistrata la timp

Am 3 situatii ce privesc amortizarea si 1 situatie ce priveste obiecte de inventar:

1) In anul 2002 am cumparat mobila in valoare de 7044 ron. S-a calculat amortizarea pentru 15 ani si s-a inregistrat partial suma de 283 ron la contul 2814;

2) In anul 2002 am cumparat cantat electronic si casa marcat in valoare de 1900 ron, pentru care de asemenea s-a calculat amortizare, insa nu s-a inregistrat lunar deloc pana in acum. In present contul 2132 are sold debitor = 1900 ron.

3) In anul 2007 am cumparat 2 licente windows in valaore de 890 ron, s-a calculat amortizare si s-a inregistrat partial amortizarea in contul 2805.

4) In anii 2001-2002 s-au inregistrat pe contul 303 (pe vremea aceea 321) mai multe achizitii precum: stampile, carti, tv color, jaluzele, baterie dus, birouri (in suma de 523 ron), baterie dus, prelungitor, garniture pat (pe vremea aceea aveam si activitate de cazare turism). Pe o anumita perioada soldul debitor al contului 303 s-a diminuat prin inregistrarea uzurii obiectelor de inventor. In present exista suma de 911 ron in sold debitor al contului 303. O mare parte dintre aceste obiecte s-au perimat.

Am facut inventarul si doresc sa reglez situatia in balanta. Cum procedez pentru a regla aceaste probleme ?

Pe de o parte, cum procedez cu amortizarile (SITUATIILE 1-3) ? Se face amortizarea integral in luna decembrie si se incepe curat in anul 2012 sau se amortizeaza de aici inainte cu suma lunara pana la sfarsitul perioadei ? Care ar fi inregistrarile aferente ?

Pe de alta parte, cum procedez cu obiectele de inventar (SITUATIA 4)? Le casez ? Care ar fi inregistrarile aferente ?

Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2012
cornel2012, utilizator
Cel mai recent răspuns: cornel2012 , utilizator 16:03, 20 Ianuarie 2012
Din punct de vedere contabil, conform pct. 63 din Reglementarile contabile din 29 octombrie 2009 conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene, aprobate prin OMFP nr. 3055 din 2009 , corectarea erorilor (a veniturilor sau cheltuielilor) din anii precedenti se efectueaza pe seama rezultatului reportat, respectiv prin utilizarea contului 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile" - cont bifunctional.

Corectarea erorilor se efecteaza la data constatarii lor, indiferent de perioada la care se refera (anul curent sau anii precedenti).

Pentru erorile aferente anului curent, erorile se inregistreaza pe seama contului de profit si pierdere. Pentru erorile aferente anilor precedenti, erorile se corecteaza pe seama rezultatului reportat (cont 1174).

Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.
Avand in vedere ca toate achizitiile mentionate trebuiau amortizate pana in present (mai putin mobila, pentru care a fost calculata amortizarea pentru o perioada de 15 ani, insa conform “Catalog din 30.11.2004 privind clasificarea mijloace fixe” mobilierul (hotelier) are o durata normala de functionare de 9-15 ani) se pot inregistra in contul 1174 ? Am inteles bine?

Iar privitor la obiectele de inventar in privinta carora s-a constatat ca nu mai exista ori sunt deteriorate, trebuie casate? Care ar fi procedura si inregistrarea aferenta?

Daca si altcineva are o parere in privinta problemelor expuse rog sa intervina!
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2012
cornel2012, utilizator
Da, ati inteles bine.Amortizarea din anii trecuti merge pe 1174.
In ceea ce priveste obictele de inventar, care sunt de casat le scoateti din conta avand la baza unui proces verbal de casare aprobata de administrator.Fiind date in folosinta nu se mai regasesc in balanta 603=303. Apoi le treceti pe 8039, cont in afara bilantului- ma refer la cele care inca exista- ca se le puteti tine evidenta
merci :ok:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eroare contabila- omitere factura anul precedent vioop vioop Am o factura de mobilier cu data de 30 noiembrie 2011 care nu a fost inregistrata. Am constatat omiterea ei in luna ianuarie. Cum o inregistrez avand in vedere ... (vezi toată discuția)
Inregistrari contabile aferente altui exercitiu mioara2012 mioara2012 Buna ziua. Va rog: daca in 2012 am achizitionat 3 obiecte de inventar, le-am inregistrat dar am uitat sa fac si inregistrarea contabila pentru darea lor in ... (vezi toată discuția)
Cum se corecteaza inregistrarea de 2 ori a aceleasi facturi in anii anteriori cornel2012 cornel2012 Am descoperit ca s-a inregistrat o factura de 2 ori in anul 2009. E vorba de contul 303. Are sold debitor 527 ron. S-a inregistrat o achizitie de 2 birouri. ... (vezi toată discuția)