avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Litigiu de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Litigiu de munca

Buna ziua!
Vin in fata dvs cu o problema la care sper sa ma ajutati cu cateva sfaturi:
Taica'miu a lucrat pt o firma de paza timp de o luna de zile undeva in primavara anului trecut si nici pana in momentul de fata nu a primit toti banii. De fiecare data cand a fost la respectiva firma, cei de la casierie i-au zis ca nu au bani si ca trebuie sa mai revina peste un anume timp.
Spuneti-mi va rog daca pot deschide in numele lui un litigiu de munca si care ar fi pasii pe care ar trebui sa-i urmez. Precizez ca sunt economist, nu detin multe cunostinte in drept.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:37, 20 Ianuarie 2012
Tatal dvs.sa depuna actiune civila in pretentii impotriva angajatorului la tribunal,pentru recuperarea drepturilor salariale.Aceasta actiune este scutita de plata taxei de timbru.
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2012
andymaurul, utilizator
Acţiunea este personală, nu puteţi dv.stră să deschideţi acţiunea, ci doar tatăl, eventual luaţi legatura cu un avocat. Dacă există contract de muncă tatăl trebuie să se adreseze tribunalului şi să îşi ceară drepturile. Dacă nu există contract vă adresaţi judecătoriei, precizaţi pretenţiile şi in acest caz plătiţi şi o taxa de timbru la valoarea solicitată şi încercaţi să dovediţi existenţa raporturilor de muncă şi a salariului. In cazul lipsei unui contract de muncă este un proces mai dificil.
Da, puteti deschide o actiune in numele tatalui dvs ... in acest sens, va trebuie o procura notariala ... litigiile de munca se judeca in prima instanta la Tribunal , indiferent daca exista sau nu incheiat c.i.m.
freeelis a scris:

Da, puteti deschide o actiune in numele tatalui dvs ... in acest sens, va trebuie o procura notariala ... litigiile de munca se judeca in prima instanta la Tribunal , indiferent daca exista sau nu incheiat c.i.m.

Da,asa este.Litigiile de munca se judeca doar la tribunal ,chiar daca este incheiat cim sau nu.
Multumesc pt raspunsuri! Contract de munca exista doar ca el nu are o copie. Are in schimb inscrisurile din cartea de munca. Voiam sa ma ocup eu de caz deoarece el nu are nici timp si nici nu stie(nici macar cat mine) ce are de facut. In acest sens voi face o procura notariala. Ma gandesc ca in prima instanta sa trimit o scrisoare recomandata companiei prin care sa solicit restituirea drepturilor financiare. In acelasi timp, sa ma adresez ITM pt a obtine o copie dupa CIM. Apoi voi deschide actiunea in Tribunal. Sper sa gasesc vreun model de formular pentru deschiderea actiunii

Alte discuții în legătură

Litigiu de munca - actiune civila tomamarin tomamarin Ce titlu trebuie sa aiba actiunea civila prin care solicit plata drepturilor salariale restante si a concediului si prin care solicit si despagubiri morale pt ... (vezi toată discuția)
Am o nelamurire !!! vladimir.danciu vladimir.danciu Buna dimineata.Va rog sa-mi spuneti cum pot actiona in judecata (litigiu de munca) pe fosta patroana unde am lucrat ca sa pot sa-mi recuperez salarul pe ... (vezi toată discuția)
Reclamatie la itm? dobrica_bogdan dobrica_bogdan Buna ziua! Am o problema cu fostul angajator. Am fost concediat prin desfiintarea postului, cu o decizie inregistrata la ITM Cluj in data de ... (vezi toată discuția)