avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită firma de executari vrea sa-mi puna poprire pe conturi
Discuție deschisă în Executare silită

firma de executari vrea sa-mi puna poprire pe conturi

In octombrie 2008 o Societate comerciala a cistigat un recurs in urma caruia cere ca eu sa restitui 3000 ron.Astazi am fost sunat de o firma de executari ,angajata de Societate comerciala ,in care mi sau cerut acesti 3000 ron,daca nu vor initia procedura de poprire a conturilor mele in baza deciziei de recurs din 24 octombrie 2008.Le-am spus ca nu pot sa o faca deoarece conform codului civil,art.2517 si 2525 de la recurs si pina acum au trecut peste 3 ani si deci sa prescris.Pot sa-mi puna poprire pe conturi sau nu?Daca o fac pot contesta prin actiune in justitie aceasta poprire?Daca contest in justitie se anuleaza poprirea pe perioada actiunii in justitie?
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2012
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: ADIEXE , utilizator 16:11, 25 Ianuarie 2012
Domnule,urmariti-ma cu atentie:

1.Pentru ca aceasta firma de recuperari sa va ceara plata acestei datorii trebuie ori sa va prezinte dovada cesionarii datoriei de catre Societate comerciala catre ei,sau un contract de mandat;
2.Daca exista prescriptia datoriei respective,lasati-i sa se planga unde doresc dansii.
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2012
gi-jane2, moderator
Daca va actioneaza in instanta, aparati-va invocand prescriptia si nu numai. Lasati-i sa mearga mai departe.Nu achitati nimic pana nu se clarifica aspectul prescriptiei.
Pina in acest moment nu a existat decit o amenintare telefonica de la aceasta firma de recuperari,dupa mai bine de 3 ani de la recursul cistigat de Sc.
Ultima modificare: Vineri, 20 Ianuarie 2012
gi-jane2, moderator
Pentru ca un creditor sa poata declansa si continua procedura de executare silita, trebuie sa aiba o creanta certa, lichida si exigibila, constata printr-un titlu executoriu, si sa nu-i fie opus niciun incident la executare. Un astfel de incident este prescriptia dreptului de a cere executarea silita.
O hotarare judecatoreasca sau un alt titul executoriu pot fi executate silit numai intr-un termen stabilit de lege. Dupa trecerea acestui termen, prescriptia extinctiva stinge dreptul creditorului de a mai cere councursul organului de executare pentru valorificarea titlului sau.

Potrivit art. 405 Cod proc. Civ., dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel (al. 1). Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita (in speta, data hotararii judecatoresti definitive si irevocabile). Prin implinirea termenului, orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie (al.3).
Aveti dreptul de a invoca exceptia prescriptiei extinctive pe calea contestatiei la executare, in fata instantei de executare, in conditiile art. 399 ind. 1 C. proc. civ.
Art. 401. - Contestaţia se poate face în termen de 15 zile de la data când:
a) contestatorul a luat cunoştinţă de actul de executare pe care-l contestă sau de refuzul de a îndeplini un act de executare;
b) cel interesat a primit, după caz, comunicarea ori înştiinţarea privind înfiinţarea popririi. Dacă poprirea este înfiinţată asupra unor venituri periodice, termenul de contestaţie pentru debitor începe cel mai târziu la data efectuării primei reţineri din aceste venituri de către terţul poprit;
c) debitorul care contestă executarea însăşi a primit somaţia ori de la data când a luat cunoştinţă de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit somaţia sau executarea se face fără somaţie.

Am citat, in text, conf. univ. dr. Mihaela Tabarca, "Exceptiile procesuale in procesul civil".

Cu stima,

Luisa Mitroi

Pentru inceput, doresc sa se faca O MARE DIFERENTA intre firma de recuperatori(care nu au nici cea mai mica putere executoreasca) si EXECUTOR! Recuperari creante prin amenintari si telefoane insistente, o fac cei cu 8 clase. Deci: exista incuviintare a executarii silite(verificati pe portaljust.ro)? Daca da, si cel ce se ocupa de dosarul dvs. e, E X E C U T O R, pana aici toate bune, iar daca a intervenit prescriptia(de la data hotararii definitive pana la cererea de incuviintare a executarii silite, au trecut 3 ani), depuneti contestatie la executare(daca o fi, desi ma indoiesc). Scurt.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2012
ADIEXE, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie la executare tardiva geo-vem geo-vem Ce sansa ori prin ce metoda, mai am sa ma opun unei executari daca am sarit din termen,si clar ar fi respinsa ca tardiva?As putea cu ocazia infiintarii popriri? (vezi toată discuția)
Executare andreeabus76 andreeabus76 Buna ziua. as dori sa va cer ajutorul intr o problema cu care ma confrunt. In anul 2012 am fost executata pe venituri de cei de la Simplu credit pt un credit ... (vezi toată discuția)
Contesatatie la executare vas1955 vas1955 Un asa zis creditor a cerut incuviintarea executarii silite impotriva mea in baza unui titlu executoriu cu scadenta in 2006. Incuviintarea a fost ceruta la ... (vezi toată discuția)