avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mai exista vreo posibilitate?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mai exista vreo posibilitate?

De curand am aflat ca un unchi de-al meu, care detine documentele vechi de propietate ale bunicului, a cerut, in termenul legal, retrocedarea unei suprafete de 4 ha de padure, apartinand bunicului. Neavand cunostinta de actul de propietate respectiv, ceilalti urmasi ai bunicului – bunicul a avut 4 copii, toti cu urmasi – nu am putut sa cerem cota-parte ce ni se cuvenea din suprafata respectiva – alaturi de cealalta suprafata pe care am cerut-o –, iar noi am aflat de acest lucru, intamplator, la punerea in posesie, de curand. Am facut cerere la primarie si mi s-a dat o copie dupa extrasul de carte funciara ce se afla la dosarul unchiului, care era emis de cartea funciara din judetul invecinat celui de domiciliu, unde figura antebelic padurea.
Precizez ca s-a eliberat proces verbal de punere in posesie si a fost pus in aplicare. Nu este eliberat inca titlul de propietate.
Mentionez ca parintii mei sunt morti de dinainte de anul 1989. De asemenea ca este vorba de o zona care nu a fost cooperativizata pe timpul comunismului.
Intrebarea e: Mai exista vreo cale juridica sa putem beneficia de cota-parte din padure care ni se cuvenea ca mostenitori? Putem cere repunerea in termen pentru a face cerere pentru a primi padurea ce ni se cuvine? Daca se eliberaza titlul de propietate putem cere anularea lui? Si daca se anuleaza ce mai putem face ulterior? Putem face o plangere la Prefectura pentru a nu se emite titlul de proprietate? Era obligat unchiul meu sa treaca toti mostenitorii legali pe cererea de restiture a padurii? Avem dreptul si noi la cota-parte din padure ca mostenitori? Daca avem, cum trebuie sa procedam?
Va multumesc anticipat.
Cu stima!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 20:48, 26 Octombrie 2008
Sigur ca mai exixta o cale , mai ales daca unchiul dvs v-a ascuns actele de proprietate.
aditabora a scris:

Sigur ca mai exixta o cale , mai ales daca unchiul dvs v-a ascuns actele de proprietate.

As dori tare mult sa stiu care sunt aceste posibilitati, deoarece am discutat cu cineva si mi-a spus ca nu se mai poate face nimic.
Atat timp cat a-ti solicitat reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul Legii 18 /91 nemodificata pentru terenul agricol , si deci a-ti acceptat expres prin cerere mostenirea defunctului in ceea ce priveste terenurile care fac obiectul legilor fondului funciar , santeti considerat mostenitor acceptant al bunicilor dvs si ca atare aveti deschisa calea actiunii in anularea titlului de proprietate emis exclusiv pe numele celorlalti comostenitori , indiferent pentru care localitate din Romania ar fi fost emis si obligarea acelei comisii de fond funciar sa emita titlul de proprietate pe numele tuturor mostenitorilor acceptanti inclusiv al dvs . Daca celelalte rude v-au ascuns intentionat exixtenta in patrimoniul defunctului a unor bunuri care in conditiile legii 18/91 modificata fac obiectul reconstituirii , si puteti dovedi aceasta in concret , acele rude chiar acceptante a succesiunii in temeiul legilor fondului funciar vor fi sanctionate cu imposibilitatea de a culege roadele succesiunii in ceea ce priveste bunurile ascunse si nedeclarate ca fiind parte a patrimoniului defunctului . Oricum la modul cum interpretati dvs prevederile legale ar fi de dorit sa discutati aceste probleme fata in fata cu un avocat .
Există şi opinia că reconstituirea dreptului de proprietate este condiţionată de cererea introdusă în acest sens, chiar dacă este vorba de cei care au acceptat succesiunea după cel îndreptăţit la reconstituire. Se admite că L18/1991 instituie o excepţie de la regula indivizibilităţii opţiunii succesorale.

Aşa fiind, de reconstituirea dreptului de proprietate beneficiază doar moştenitorii care au depus cererea şi numai pentru terenurile solicitate.

Pe de altă parte, cererea făcută de unchi pentru reconstituirea dreptului de propietate înlătură clandestinitatea pe care o presupune darea la o parte sau ascunderea unor bunuri aflate în patrimoniul defunctului.
Exercitarea de către unchi a unui drept propriu, în temeiul L.18, la care se adaugă lipsa oricărei obligaţii de informare a celorlalţi moştenitori (care, de altfel, aveau posibilitatea să se informeze de la autorităţile locale) face greu de dovedit existenţa elementului subiectiv - intenţia frauduloasă.

Sfatul dat de aditabora merită luat în seamă: un avocat bun, specializat în drept civil - funciar, este absolut necesar.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de propietate carllyka carllyka In urma decesului bunicilor mei, din partea tatalui, a ramas o mostenire. Dupa moartea lor nu s-a facut succesiunea. Acum 4 ani a decedat si tatal meu. Acum eu ... (vezi toată discuția)
Trecerea pe titlul de proprietate ca mostenitor ion73 ion73 Va rog sa imi spuneti pasii pe care trebuie sa-i urmez pentru trecerea pe titlul de proprietate al carui titular este bunicul meu, decedat din 1983, titlul ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate comun pentru toti mostenitorii legali Aaron Aaron Dintre toti fratii mostenitori legali pentru proprietate preluata abuziv, numai unul a facut notificare si a indeplinit toata procedura. Este corect ca la ... (vezi toată discuția)