avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... investire cu titlu executoriu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

investire cu titlu executoriu

m-am adresat instantei de judecata cu o cerere pentru investireacu formula exsecutorie a unor angajamente de plata date de angajatii firmei,insa instanta a respins ca nefondat ,deoarece angajamentele de plata nu mai au putere de titlu exsecutoriu.va rog respectuos sa imi dati lamuriri visavis de acest aspect.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 13:13, 21 Ianuarie 2012
Intr-adevar, angajamentele de plata nu mai constituie titluri executoriu ... În ceea ce priveşte modul de recuperare a pagubei produse de salariat, art. 169 alin. 2 din Codul muncii prevede că reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
Chiar daca salariatul semneaza un angajament de plata, angajatorul nu are dreptul sa faca retineri din salariu. Angajament de plata nu mai constituie titlu executoriu, astfel incat angajatorul nu va putea face retineri din salariu in temeiul lui. In practica, angajamentul de plata este in continuare utilizat, dar nu ca titlu executoriu, ci ca mijloc de proba utilizat in instanta cu privire la intinderea prejudiciului si la acordul salariatului de a-l acoperi. Salariatul are posibilitatea de a achita, de buna-voie, dupa incasarea integrala a salariului, sumele stabilite a fi platite lunar pana la acoperirea integrala a pagubei pricinuita angajatorului.
Adresati-va instantei de judecata cu actiune civila in pretentii .In situatia in care un salariat savarseste din culpa o fapta ilicita care prejudiciaza angajatorul, in executarea contractului individual de munca intervine raspunderea celui dintai fata de cel de-al doilea pentru repararea prejudiciului in cauza.

Institutia raspunderii salariatului pentru prejudicii aduse angajatorului in legatura cu munca este fundamental diferit tratata de reglementarea actuala generala fata de cea anterioara.

Sediul actual al materiei raspunderii patrimoniale il regasim in art. 253-- art. 259 din Codul muncii, care trateaza, concomitent, atat raspunderea materiala a angajatorului fata de salariat, cat si raspunderea materiala a salariatului fata de angajator, aici urmand sa abordam doar aceasta din urma relatie de raspundere.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Ianuarie 2012
andymaurul, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dispozitie de plata pentru lipsuri la inventar florbad2006 florbad2006 buna ziua, angajatorul la care lucrez are firma de paza, camere de supraveghere...neperformante, insa in cazul in care se intampla sa lipseasca produse la ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii??? girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta In cazul concedierii unui gestionar sau desfacerii CIM cu art 55 lit b se acorda cumva vreun salariu compensator gestionarului? Au un regim spacial sau nu? (vezi toată discuția)
Angajamentul de plata delia25 delia25 Angajamentul de plata conform noului Cod Fiscal mai este legal? Daca nu ce articol spune lucrul asta? Multumesc. (vezi toată discuția)