avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dispozitie de plata pentru lipsuri la inventar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dispozitie de plata pentru lipsuri la inventar

buna ziua, angajatorul la care lucrez are firma de paza, camere de supraveghere...neperformante, insa in cazul in care se intampla sa lipseasca produse la inventar singurii care raspund sunt angajatii, care sub amenintarea ca altfel vor fi dati afara, sunt obligati sa plateasca rate lunare pentru acoperirea lipsurilor. intrebarea mea este daca angajatorul are cadru legal sa faca asa ceva?
mentionez ca m-am angajat consilier vanzari, nu agent de paza.
Cel mai recent răspuns: florbad2006 , utilizator 17:35, 22 Ianuarie 2014
Numai daca la semnarea contractului individual de munca ati semnat un act din care reiese ca vi se vor opri bani din cauza llipsei produselor,sau daca vi se opreste din salariu o suma de bani lunar de acoperire.
nu am semnat nimic. din ce am aflat de la colegii mai vechi in firma, si care deja platesc rate, firma emite angajamente de plata dupa inventar pe care angajatii trebuie sa le semneze, in caz de refuz fiind dati afara pe diverse motive.
In baza unui angajament de plata nu se pot efectua retineri din salariu.

Angajamentul de plata nu constituie titlu executoriu.
am recitit contractul de munca, iar la indatoriri si responsabilitati specifice gestiunii colective (magazinul are mai multe raioane, dar gestiunea este comuna) :"asumarea responsabilitatii gestiunii colective, respectiv stoc de marfa, mijloace fixe si obiecte de inventar si asupra oricaror bunuri si obiecte din patrimoniul societatii, pe care angajatii le utilizeaza in activitatea desfasurata sau la care au acces liber". alta clauza din care sa rezulte o raspundere materiala nu mai exista.
1. Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

2. Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.

Alte discuții în legătură

Retineri din salariu Ioana Carmen Ioana Carmen Voi descrie putin situatia referitor la care am nelamuriri si sper sa primesc un rasp. Eu lucrez intr-un magazin de haine, ce apartine unui lant mare la nivel ... (vezi toată discuția)
Lipsa inventar colega3 colega3 la inventar efectuat in luna mart. s a constatat o lipsa in val de 9000 lei. angajatorul vrea sa recupereze paguba de la fiecare angajat, emitand facturi pe ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii??? girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta In cazul concedierii unui gestionar sau desfacerii CIM cu art 55 lit b se acorda cumva vreun salariu compensator gestionarului? Au un regim spacial sau nu? (vezi toată discuția)