Buna seara,
Am mare nevoie de ajutorul dumneavoastra intr-o situatie delicata pe care as vrea sa o prezint si daca se poate sa ma ajutati cu niste sfaturi.
Un amic de-al meu din Bucuresti a gasit un telefon mobil destul de performant in data de 30 ianuarie 2011,i-am spus sa nu se joace cu el si sa incerce sa il returneze imediat posesorului intru-cat din cate stiam eu acest aspect poate avea repercursiuni destul de grave.Dupa ce au trecut sarbatorile am mai discutat cu el despre telefonul ce l-a gasit si i-am spus ca nu e ok,dar ca mai departe depinde de el.Fiind intr-o situatie dificila s-a hotarat sa il vanda.Fiind prieteni de foarte mult timp i-am sugerat sa imi trimita telefonul mie ca sa il vand.L-am primit,l-am verificat si ulterior am postat un anunt spre al vinde.Stiind ca e o situatie mai dificila la el cu banii,i-am dat de la mine banii numai ce primisem salarul si am asteptat sa il vand,comandandu-i intre timp accesorii.L-am vandut si banii ce mi-au provenit din vanzarea lui i-am folosit pentru achitarea facturilor curente.Intre timp am mai povestit,dar situatia s-a schimbat.El a primit o citatie de la politie din Bucuresti,iar la o zi distanta am primit si eu tot aceeasi citatie doar pe numele meu.
Acum situatia este destul de urata,pentru ca eu trebuie sa ma prezint la Bucuresti pentru audiere,dar locuiesc intr-un alt oras si imi este peste mana sa ma prezint.
Ce as putea sa fac?Eu de ce pot fi acuzat,chiar nu vreau sa am asemenea probleme deoarece nu ma vad vinovat cu nimic,mai mult decat orice am ajuns la concluzia ca nu e bine sa faci nici un bine nimanui,indiferent ca iti e prieten sau nu.Va rog din suflet spune-ti-mi ce as putea sa fac.
Va multumesc
Da, comisia rogatorie este foarte utila in astfel de cazuri si chiar recomandabila si pentru organul de urmarire penala.
Daca persoana va fi trimisa in judecata problema se va prezenta insa altfel deoarece instantele nu prea vor comisii rogatorii.
Ati putea scapa de audiere daca inculpatul va fi trimis in judecata si va solicita aplicarea art. 320 indice 1 C.pr. pen.
Buna ziua,
Va multumesc in primul rand tuturor pentru sfaturi si ajutor,si va raman tuturor dator,m-am mai linistit putin in ceea ce priveste situatia data deoarece am reusit sa discut problema la sectia de politie.Persoana responsabila a fost foarte amabila,mi-a spus ca nu e grav doar ca are nevoie de niste informatii si ca pot da aceste informatii in localitatea unde locuiesc.
Tinand cont de imprejurari,si de faptul ca eu din anul 2009 nu am mai fost in Bucuresti,si nefiind langa amicul meu cand s-au intamplat aceste lucruri,el putandu-mi sa imi zica orice,iar eu neavand cum sa probez acest aspect,decat doar ca am chitantele cum i-am platit pretul telefonului,nu pot decat sa nu imi fac probleme.Nu e vorba ca eu m-as sustrage de la ceva,dar chiar nu stiu ce sa cred deoarece modul prin care el l-a avut imi ridica semne mari de intrebare aici,putea sa fie orice,iar mie sa imi spuna orice.
Prin urmare nu imi vad vinovatia si cu atat mai mult nu vad eu de ce as putea sa fiu acuzat in situatia data.
Dumneavoastra ce parere aveti?
Pentru obtinerea unei declaratii si "castigarea increderii" unei persoane se pot spune multe !
Dvs,sunteti persoana care veti hotara ce sa credeti si ce nu .
în cazul în care ați obținut și dvs. un profit, cât de mic, din vânzarea telefonului puteți fi acuzat de săvârșirea infracțiunii numite Tăinuire, în cazul în care nu ați obținut niciun câștig, recuperându-vă după vânzarea telefonului doar suma împrumutată infracțiunea pentru care puteți răspunde este Favorizarea infractorului
Tăinuirea
Art. 221. - Primirea, dobândirea sau transformarea unui bun ori înlesnirea valorificării acestuia, cunoscând că bunul provine din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, dacă prin aceasta s-a urmărit obţinerea, pentru sine ori pentru altul, a unui folos material, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 7 ani, fără ca sancţiunea aplicată să poată depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea din care provine bunul tăinuit.
Tăinuirea săvârşită de soţ sau de o rudă apropiată nu se pedepseşte.
Favorizarea infractorului
Art. 264. - Ajutorul dat unui infractor fără o înţelegere stabilită înainte sau în timpul săvârşirii infracţiunii, pentru a îngreuna sau zădărnici urmărirea penală, judecata sau executarea pedepsei ori pentru a asigura infractorului folosul sau produsul infracţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 7 ani.
Pedeapsa aplicată favorizatorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevăzută de lege pentru autor.
Favorizarea săvârşită de soţ sau de o rudă apropiată nu se pedepseşte.
Fapta prevazută de legea penală pentru care prietenul dvs. poate fi acuzat este:
Însuşirea bunului găsit
Art. 216. - Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut, sau de a dispune de acel bun ca de al său, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare în posesia făptuitorului.
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra (sorana_sabau),ceea ce pe mine ma nemultumeste in toata problema asta este faptul ca eu nu pot sa probez ce a facut el,daca l-a gasit asa cum sustine.Sunt deacord cu articolele din legea penala,dar fiind la celalalt capat de taram,el fiind acolo,vorbele lui nu le pot proba,tot ce pot sa sustin este ca am cumparat acel telefon, de la el,am documentele doveditoare.De ce eu? cand putea sa il vanda acolo,pentru ca m-am oferit sa il cumpar,diferenta din cate consider eu in cele 2 aspecte,este faptul ca l-am atentionat,asupra faptului ca nu e ok,m-am pus in ipostaza celui ce l-a pierdut daca e asa cum sustine amicul meu,iar ulterior mi l-a trimis,iar cand l-am vazut l-am folosit,platindu-i pretul stabilit pentru el.Nu telefoanele sunt pasiunea mea,iar ceea ce ma baga in ceata si mai tare este de ce nu s-a prezentat la termenul stabilit,si l-a amanat.Prin urmare daca nu avea nimic de ascuns de ce nu s-a dus sa spuna ce si cum s-a intamplat.Punctual luat pe fiecare articol in parte,este faptul ca eu voi avea de suferit din toata problema asta,si anume timp si bani (pe care sincer nu mi pot permite).
Imi e ciuda ca l-am cumparat de la el,si imi e ciuda ca situatia data,dar sper sa treaca sa fie o lectie de viata din care sa invat cum sa imi aleg prietenii si ce si cum sa cumpar de unde si de la cine.